settings icon
share icon
Kysymys

Onko Raamatussa virheitä, ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia?

Vastaus


Jos luemme Raamattua ilman ennakkoasenteita ja tarkoituksellista virheiden hakua, havaitsemme sen olevan yhtenäinen, johdonmukainen ja suhteellisen helposti ymmärrettävä. On totta, että siinä on myös vaikeita kohtia jotka näennäisesti vaikuttavat ristiriitaisilta. Meidän on muistettava, että 40 eri kirjoittajaa osallistui Raamatun kirjoittamiseen noin 1500 vuoden aikana. Jokainen kirjoittaja kirjoitti omalla tyylillään, eri näkökulmasta, eri lukijakunnalle ja eri tarkoitusta varten. Voimme näin ollen odottaa kohtaavamme pieniä eroavaisuuksia. Kuitenkin eroavaisuudet eivät merkitse ristiriitaisuuksia. Ainoastaan silloin on kyseessä ristiriitaisuus, jos kahta eri kohtaa ei voi millään muotoa harmonisoida keskenään. Tosin, jos emme osaa selittää ristiriitaisuutta juuri nyt, se ei merkitse etteikö mahdollista selitystä ole olemassa. Monet ovat olleet löytävinään Raamatusta virheitä historian tai maantiedon osalta vain havaitakseen myöhemmin, että Raamattu oli oikeassa kun arkeologisia lisätodisteita oli löydetty.

Törmäämme usein seuraavanlaisiin kysymyksiin, "Selitä minulle, kuinka nämä jakeet eivät ole keskenään ristiriitaisia!" tai "Hei, tässä raamatunkohdassa on virhe!" Meidän on myönnettävä, että jotkut esille nostetut kysymykset ovat vaikeita vastattaviksi. Väitämme kuitenkin, että jokaiselle näennäiselle Raamatussa esiintyvälle ristiriitaisuudelle tai virheelle löytyy uskottava ja hyväksyttävä vastaus. On olemassa kirjoja tai verkkosivustoja, jotka luettelevat kaikki "Raamatun virheet". Useimmat saavat lähtöaineistonsa näistä lähteistä, eivätkä suinkaan löydä oletettuja virheitä itse. Vastaavasti, on olemassa kirjoja ja verkkosivustoja, joissa kumotaan kaikki nämä otaksutut virheet. Surullisinta on se, että suurin osa Raamattua vastaan hyökkäävistä ei ole oikeasti kiinnostunut oikean vastauksen löytämisestä. Monet Raamattua vastaan hyökkäävät ovat tietoisia argumenttiensa vastauksista, muta käyttävät silti samoja kyseenalaisia hyökkäyskeinoja kerta toisensa jälkeen.

Mitä meidän siis pitää tehdä, kun joku lähestyy meitä sanoen Raamatussa olevan virheen? 1) Tutki kyseistä raamatunkohtaa rukouksella ja selvitä, onko siihen olemassa mitään yksinkertaista ratkaisua. 2) Tutki asiaa syvemmälti hyödyntäen hyviä Raamatun selityskirjoja ja raamatullisia nettisivustoja. 3) Pyydä pastoriasi tai seurakunnan jäseniä auttamaan sinua löytämään ratkaisu. 4) Jos kuitenkaan et näiden kolmen ensimmäisen vaiheen jälkeen ole löytänyt selvää vastausta, luota Jumalaan siinä, että hänen Sanansa on totuus ja että pulmaan on olemassa ratkaisu, jota vain ei ole vielä löydetty (2. Tim. 2:15, 3:16-17).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko Raamatussa virheitä, ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries