settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Raamattu opettaa tuhkauksesta? Onko kristittyjen tuhkaaminen suositeltavaa?

Vastaus


Raamatussa ei ole suoranaista opetusta koskien tuhkausta. Tietyissä tapauksissa Vanhan testamentin aikaan jotkut poltettiin hengiltä (1. Kun. 16:18; 2. Kun. 21:6) ja myös joidenkin luut poltettiin (2. Kun. 23:16-20), mutta näissä tapauksissa ei ole kyse tuhkauksesta. On mielenkiintoista huomata kuinka 2. Kun. 23:16-20 ihmisluiden polttaminen alttarilla häpäisi alttarin. Samanaikaisesti mistään Vanhan testamentin käskystä ei käy ilmi, että kuollutta ihmistä ei saisi tuhkata, eikä siinä kerrota tuhkaukseen liittyvän minkäänlaista kirousta tai tuomiota.

Tuhkaus tunnettiin muinaisina raamatunhistorian aikoina, mutta israelilaiset eivät harjoittaneet sitä, eivätkä myöskään Uuden testamentin uskovat. Raamatunhistorian kuvaamissa kulttuureissa hautaaminen joko maahan tai luolaan oli yleinen tapa hankkiutua eroon ruumiista (1. Moos. 23:19; 35:4; 2. Aikak. 16:14; Matt. 27:60-66). Vaikka hautaaminen oli yleinen käytäntö Raamatussa, missään ei määrätä hautaamisen olevan ainoa hyväksyttävä menetelmä.

Pitäisikö kristittyjen harkita tuhkaamista? Toteamme jälleen kerran, että Raamatussa ei ole mitään kieltoa tuhkaamista vastaan. Jotkut kristityt vastustavat tuhkaamista, koska se ei ota huomioon Jumalan jonakin päivänä suorittamaa ruumiin ylösnousemusta ja sitä seuraavaa ruumiin yhdistämistä sieluun ja henkeen (1. Kor. 15:35-58; 1. Tess. 4:16). Tuhkaamisen suorittaminen ei kuitenkaan vaikeuta Jumalan tekemää ruumiin ylösnostattamista. Tuhansia vuosia sitten kuolleiden uskovien ruumiit ovat jo täysin hajonneet ja sekoittuneet maaperään. Tämä ei mitenkään estä Jumalaa herättämästä ruumiita henkiin. Hän loi ne ja pystyy myös herättämään ne henkiin. Tuhkaaminen ainoastaan nopeuttaa ruumiin hajoamista. Jumala pystyy yhtä lailla nostamaan ylös tuhkatun kuin normaalisti haudatun ruumiin. Valinta tuhkauksen ja hautaamisen välillä on kristityn henkilökohtainen päätös. Tätä valintaa pohtivan perheen kannattaa rukoilla viisautta oikean päätöksen tekemiseksi (Jaak. 1:5) ja seurata siinä omaa vakaumustaan.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Raamattu opettaa tuhkauksesta? Onko kristittyjen tuhkaaminen suositeltavaa?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries