settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Raamattu opettaa raha-asioiden hoitamisesta?

Vastaus


Raamatulla on paljon sanottavaa raha-asioiden hoitamisesta. Mitä tulee rahan lainaamiseen, Raamattu on yleensä sitä vastaan. Lue Sananl. 6:1-5; 20:16; 22:7, 26-27 (“Köyhä on rikkaan vallassa, velallisesta tulee velkojan orja... Älä tee niiden tavoin, jotka lyövät kättä ja menevät veloista takuuseen. Ellei sinulla ole millä maksaa, viedään vuodekin altasi"). Yhä uudelleen Raamattu varoittaa meitä rikkauden vaaroista ja rohkaisee meitä etsimään hengellisiä rikkauksia sen sijaan. Sananl. 28:20: "Luotettavan miehen toimissa on siunaus. Joka rikkautta rohmuaa, ei rangaistusta vältä." Lue myös Sananl. 10:15; 11:4; 18:11; 23:5.

Sananl. 6:6-11 antaa meille neuvoja koskien laiskuutta ja siitä vääjäämättömästi aiheutuvaa taloudellista turmiota. Meitä kehotetaan ottamaan mallia ahkerasta muurahaisesta, joka kokoaa ruokaa varastoon. Tässä raamatunkohdassa meitä varoitetaan nukkumasta, kun on työnteon aika. Laiskuri on sellainen henkilö, joka mieluummin lepää työteon sijaan. Hänen kohtalonsa on taattu - köyhyys ja puute. Asteikon toisessa päässä on henkilö, jonka ainoa määränpää on vaurauden hankkiminen. Saarn. 5:10 mukaan sellaisella henkilöllä ei ole koskaan riittävästi rahaa häntä tyydyttämään ja hän haluaa aina vain enemmän. 1. Tim. 6:6-11 myös varoittaa rikkauden himoista.

Sen sijaan, että kokoaisimme rikkauksia, Raamattu opettaa meitä antamaan, eikä kokoamaan. "Muistakaa tämä: joka niukasti kylvää, se niukasti niittää, ja joka runsaasti kylvää, se runsaasti niittää. Kukin antakoon sen mukaan kuin on mielessään päättänyt, ei vastahakoisesti eikä pakosta, sillä iloista antajaa Jumala rakastaa" (2. Kor. 9:6-7). Meitä rohkaistaan huolehtimaan hyvin siitä omaisuudesta, jonka Jumala on meille antanut. Luuk. 16:1-13 Jeesus kertoo vertauksen epärehellisestä palvelijasta varoittaakseen meitä vastuuttomasta huolenpidosta meidän haltuun annetusta omaisuudesta. Tämän vertauksen opetus on, "Jos te ette luotettavasti hoida väärää rikkautta, kuka uskoo teille todellista (jae 11)"? Olemme vastuullisia pitämään huolta omasta perheestämme, kuten 1. Tim. 5:8 muistuttaa meitä: "Mutta se, joka ei huolehdi omaisistaan ja kaikkein lähimmistään, on kieltänyt uskonsa ja on epäuskoista pahempi."

Mitä Raamattu siis opettaa talousasioiden hoitamisesta? Vastaus voidaan tiivistää yhteen sanaan: viisaus. Meidän on oltava viisaita hoitaessamme raha-asioita. Meidän pitää säästää rahaa, mutta ei kerätä sitä. Me saamme käyttää rahaa, mutta harkiten ja laskelmoiden. Meidän on annettava Herralle iloiten ja uhrautuen. Meidän on käytettävä rahaa muiden auttamiseksi, mutta harkiten ja Jumalan Hengen ohjaamana. Ei ole väärin olla rikas, mutta on väärin rakastaa rahaa. Ei ole väärin, jos olet köyhä, mutta on väärin tuhlata rahaa toisarvoisiin asioihin. Raamatun selvä viesti raha-asioiden suhteen on se, että meidän on käytettävä sitä viisaasti.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Raamattu opettaa raha-asioiden hoitamisesta?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries