settings icon
share icon
Kysymys

Onko Pyhä Henki miespuolinen, naispuolinen vai neutraali sukupuoleltaan?

Vastaus


Pyhä Henki on persoona. Hänellä on henkilön ominaisuudet, hän toimii kuten henkilö, ja hänellä on henkilösuhteita. Hän tutkii (1. Kor. 2:10-11). Hän tietää sellaisia asioita, jotka vaativat älykkyyttä (Roo. 8:27). Hänellä on tahto (1. Kor. 12:11). Hän tuomitsee synnin (Joh. 16:8). Hän tekee ihmeitä (Ap. t. 8:39). Hän johdattaa (Joh. 16:13). Hän puhuu muiden puolesta (Room. 8:26). Hänelle on oltava kuuliainen (Ap. t. 10:19-20). Hänelle voi valehdella (Ap. t. 5:3). Häntä voi vastustaa (Ap. t. 7:51), murehduttaa (Ef. 4:30), pilkata (Matt. 12:31), ja loukata (Hepr. 10:29). Hän toimi apostolien kanssa (Ap. t. 15:28) ja hänellä on vuorovaikutus jokaiseen kolminaisuuden persoonan kanssa (Joh. 16:14; Matt. 28:19; 2. Kor. 13:14). Raamatun perusteella on siis selvää, että Pyhä Henki on persoona. Mikä on hänen sukupuolensa?

Kielellisesti on kiistatonta, että Raamatussa Pyhästä Hengestä käytetään miespuolisia termejä. Molemmissa testamenteissa Jumalasta käytetään miespuolisia pronomineja. Jumalan erityisnimet (esim. Jehova, Elohim, Adonai, Kurios, Teos, jne.) ovat kaikki miespuolisia. Jumalalla ei ole naispuolista nimeä, eikä häneen koskaan viitata naispuolisilla pronomineilla. Kautta koko Uuden testamentin Pyhään Henkeen viitataan miespuolisilla sanoilla, vaikka sana "henki" (pneuma) itse on sukupuoleton. Heprean kielen sana "henki" (ruach) on naispuolinen 1. Moos. 1:2. Kreikan- ja hepreankielisen sanan sukupuolella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä kohteen sukupuolen kanssa.

Koska Pyhä Henki on Jumala, voimme teologisessa mielessä tehdä toteamuksia hänestä. Jumala on henki fyysisen tai materiaalisen vastakohtana. Jumala on näkymätön ja henki (ruumiiton) (Joh. 4:24; Luuk. 24:39; Room. 1:20; Kol. 1:15; 1. Tim. 1:17). Tämän vuoksi Jumalaa ei koskaan saa kuvata millään materiaalisella tavalla (2. Moos. 20:4). Jos sukupuoli on ruumiiseen liittyvä attribuutti, silloin hengellä ei ole sukupuolta. Jumalalla ei ole, perusolemukseltaan, sukupuolta.

Raamatussa olevat Jumalaa kuvaavat nimitykset vaihtelevat. Jotkut luulevat, että Raamattu esittelee Jumala yksin miespuolisin termein, mutta näin ei ole asianlaita. Jobin kirjassa Jumalan kerrotaan synnyttävän ja hän kuvaa itsensä Jesajan äitinä. Jeesus kuvaili Isän olevan kuin kadonnutta kolikkoaan etsivän naisen (Luuk. 15) ja itsensä kuin kananpoikasten äidin (Matt. 23:37). 1. Moos. 1:26-27 Jumala sanoi, "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme" ja "Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät." Näin ollen mies ja nainen molemmat olivat Jumalan kuva, ei ainoastaan toinen heistä. Tämä vahvistuu 1. Moos. 5:2, joka voidaan kääntää kirjaimellisesti, "Hän loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Ja hän siunasi heidät ja antoi heille nimeksi aadam, silloin kun heidät luotiin." Heprean sana "aadam" tarkoittaa "ihmistä" ja asiayhteys kertoo meille, onko kyseessä "mies" (naisen vastakohta) vai "ihmiskunta". Näin ollen kun tarkastelemme ihmistä Jumalan kuvana, sukupuolta ei tarvitse huomioida.

Miespuolisten kuvauksien käytöllä on kuitenkin tarkoituksensa. Opetuslapset pyysivät Jeesusta näyttämään Isän heille Johanneksen evankeliumin luvussa 14. Jeesus vastasi jakeessa 9 sanoen, "Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän." Paavali teki selväksi Kol. 1:15, että Jeesus oli Jumalan tarkka kuva kutsuessaan häntä "näkymättömän Jumalan kuvaksi". Tämä jae esiintyy asiayhteydessä, jossa aiheena on Kristuksen ylivertaisuus koko luomakunnan ylitse. Suurin osa muinaisista uskonnoista uskoi monijumalaisuuteen, sekä jumaliin ja jumalattariin. Juutalaisuuden ja kristillisyyden erikoismerkkinä on usko kaikkivaltaiseen Luojaan. Miespuolinen kielenkäyttö myös liittää paremmin luomisen ja luojan yhteen. Samoin kuin mies siittää naisen raskaaksi menemällä häneen, samoin Jumala loi maailmankaikkeuden sen ulkopuolisena toimijana. Nainen ei voi synnyttää itse mitään, eikä maailmankaikkeus voi luoda itseään. Tämä ajatus heijastuu Paavalin sanoissa 1. Tim. 2:12-14, missä hän käyttää luomisjärjestystä mallina seurakunnan järjestäytymiselle.

Olivat teologiset selityksemme mitä tahansa, Jumala käytti yksinomaan miespuolisia termejä kuvaillessaan itseään ja lähes yksinomaan miespuolisia kielikuvia. Kautta Raamatun Jumala opettaa meitä puhumaan hänestä miespuolisin sanoin. Vaikka Pyhä Henki ei olekaan miespuolinen tai naispuolinen perusolemuksessaan, on oikein käyttää hänestä miespuolisia termejä johtuen hänen roolistaan luomisessa ja Raamatun antaman ilmoituksen valossa. Ei ole mitään raamatullisia perusteita puhua Pyhästä Hengestä kolminaisuuden "naispuolisena" jäsenenä.

English



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Onko Pyhä Henki miespuolinen, naispuolinen vai neutraali sukupuoleltaan?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries