settings icon
share icon
Kysymys

Millä tavoin Pyhä Henki on tulen kaltainen?

Vastaus


Raamattu kuvaa Jumalaa "tuhkaksi polttavaksi tuleksi" (Hep. 12:29). Siksi ei ole yllättävää, että tulta käytetään Jumalan läsnäolon merkkinä. Esimerkkinä tästä mainittakoon palava pensas (2. Moos. 3:2), Jumalan kirkkaus (2. Moos. 14:19; 4. Moos. 9:14-15), ja Hesekielin näky (Hes. 1:4). Tuli on monesti Jumalan tuomion välikappale (4. Moos. 11:1, 3; 2. Kun. 1:10, 12) ja hänen voimansa merkki (Tuom. 13:20; 1. Kun. 18:38).

Tietysti tuli oli tärkeä Vanhan testamentin uhrimenoissa. Polttouhrialttarin tuli oli lahja Jumalalta, jonka hän itse oli alun perin sytyttänyt (3. Moos. 9:24). Jumala oli antanut pappien tehtäväksi ylläpitää alttarin tulta (3. Moos. 6:13) ja hän oli selvästi ilmaissut, että mikään muu tuli ei ollut hyväksyttävää (3. Moos. 10:1-2).

Uudessa testamentissa alttari kuvaa meidän omistautumistamme Jumalalle. Jeesukseen Kristukseen uskovina meitä kehotetaan antamaan ruumiimme "Jumalalle mieluisaksi uhriksi" (Room. 12:1). Uuden testamentin alussa Pyhä Henki liitetään tuleen. Johannes Kastaja ennusti Jeesuksen olevan hänen, joka "kastaa teidät Pyhällä Hengellä ja tulella" (Matt. 3:11). Pyhän Hengen aloittaessa toimintansa uskovissa, siis asumisensa heissä, hän valitsi ilmestymismuodokseen "tulenliekit" jokaisen uskovan päällä. Sillä hetkellä, "he tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä sitä mitä Henki antoi heille puhuttavaksi" (Ap. t. 2:3-4).

Tuli on erinomainen kuvaus Pyhän Hengen toiminnasta. Hän on tulen kaltainen ainakin kolmella eri tavalla: Hän tuo muassaan Jumalan läsnäolon, innostuksen ja puhtauden. Pyhä Henki on Jumalan läsnäolo, koska hän asuu uskovan sydämessä (Room. 8:9). Vanhassa testamentissa Jumala osoitti läsnäolonsa Ilmestysmajan päällä olevalla tulella (4. Moos. 9:14-15). Tämä tuli toimi valona ja ohjaajana (4. Moos. 9:17-23). Uudessa testamentissa Jumala ohjaa ja lohduttaa lapsiaan heissä asuvalla Pyhällä Hengellä. Ruumiimme on "telttamaja" ja "elävän Jumalan temppeli" (2. Kor. 5:1; 6:16).

Pyhä Henki aikaansaa innostuksen Jumalaa kohtaan sydämessämme. Kun kaksi opetuslasta keskusteli ylösnousseen Jeesuksen kanssa, he jälkeenpäin kuvailivat kuinka heidän "sydämensä hehkuivat innosta" (Luuk. 24:32). Apostolien saatua Pyhän Hengen helluntaina, heidän intohimonsa kesti koko elämän ja sai heidät julistamaan rohkeasti Jumalan sanomaa (Ap. t. 4:31).

Pyhä Henki tuottaa Jumalan puhtauden sydämessämme. Jumalan tarkoitus on puhdistaa meidät (Tiitus 2:14) ja tässä Pyhä Henki toimii pyhittämisemme vaikuttajana (1. Kor. 6:11; 2. Tess. 2:13; 1. Piet. 1:2). Kultaseppä käyttää tulta puhdistaakseen epäpuhtaudet arvometallista ja samalla tavoin Jumala käyttää Pyhää Henkeä poistamaan synnin meistä (Ps. 66:10; Sananl. 17:3). Hänen tulensa puhdistaa ja jalostaa.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Millä tavoin Pyhä Henki on tulen kaltainen?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries