settings icon
share icon
Kysymys

Kuka Jumala on?

Vastaus


Kuka Jumala on? Mikä Jumala on? Kuinka me voimme tuntea Jumalan?

Tosiasia
Koska Jumalan olemassaolo on niin selvää, sekä luomisen että omantunnon kautta, Raamattu nimittää ateistia "mielettömäksi" (Ps. 14:1). Näin ollen Raamattu ei koskaan yritä todistaa Jumalan olemassaoloa; pikemmin se olettaa hänen olemassaolon alusta lähtien (1. Moos. 1:1). Mitä Raamattu kertoo Jumalan luonteesta, persoonallisuudesta ja aikaansaannoksista.

Määritelmä
Oikea katsomus Jumalasta on hyvin tärkeää, koska väärä näkemys merkitsee epäjumalanpalvontaa. Psalmissa 50:21 Jumala nuhtelee väärämielistä seuraavalla syytteellä: "... Sinä luulet, että minä olen sinun kaltaisesi." Alkajaiseksi, hyvä Jumalan määritelmä on seuraava: "kaikkein ylin; kaiken luoja ja hallitsija; ikuinen ja riittävä selitys omalle olemassaololleen, täydellinen voimassaan, hyvyydessään, ja viisaudessaan."

Jumalan luonne
Tiedämme tiettyjen Jumalaa kuvaavien piirteiden olevan totta, koska hän armossaan suvaitsi ilmoittaa meille joitakin piirteitä itsestään. Jumala on henki eli aineeton (Joh. 4:24). Jumala on yksi, mutta hän ilmenee kolmessa eri persoonassa - Isä Jumalana, Jumalan Poikana, ja Pyhänä Henkenä (Matt. 3:16-17). Jumala on ääretön (1. Tim. 1:7), vertaansa vailla (2. Sam. 7:22), ja muuttumaton (Mal. 3:6). Jumala on kaikkialla (Ps. 139:7-12), hän on kaikkitietävä (Matt. 11:21), ja hänellä on kaikki voima ja valta (Ef. 1; Ilm. 19:6).

Jumalan persoonallisuus
Seuraavassa on joitakin Jumalan luonteenpiirteitä, kuten ne on kuvattu Raamatussa: Jumala on oikeudenmukainen (Apt. 17:31), rakastava (Ef. 2:4-5), totuudenmukainen (Joh. 14:6), ja pyhä (1. Joh. 1:5). Jumala on myötätuntoinen (2. Kor. 1:3), sääliväinen (Rom. 9:15), ja armollinen (Room. 5:17). Jumala tuomitsee synnin (Ps. 5:5), mutta tarjoaa myös anteeksiannon (Ps. 130:4).

Hänen tekonsa
Emme voi ymmärtää Jumalaa, jos erotamme hänet hänen teoistaan, koska Jumalan olemus ilmenee hänen teoistaan. Seuraavassa on lyhyt lista Jumalan menneistä, nykyisistä, ja tulevista teoista: Jumala loi maailman (1. Moos. 1:1; Jes. 42:5); hän ylläpitää maailmaa (Kol. 1:17); hän toteuttaa ikuista suunnitelmaansa (Ef. 1:11), johon kuuluu ihmisen lunastaminen synnistä ja kuolemasta (Gal. 3:13-14); hän vetää ihmisiä Kristuksen luo (Joh. 6:44); hän kurittaa lapsiaan (Hepr. 12:6); hän tuomitsee maailman (Ilm. 20:11-15).

Suhde Jumalaan
Jumala syntyi lihaksi Jeesuksessa Kristuksessa (Joh. 1:14). Jumalan Pojasta tuli Ihmisen Poika ja siten "silta Jumalan ja ihmisen välille (Joh. 14:6; 1. Tim. 2:5). Ainoastaan Pojan kautta voimme saada syntimme anteeksi (Ef. 1:7), sovinnon Jumalan kanssa (Joh. 15:15; Room. 5:10), ja iankaikkisen pelastuksen (2. Tim. 2:10). Kristuksessa "on jumaluus ruumiillistunut koko täyteydessään" (Kol. 2:9). Näin ollen meidän on katsottava Jeesusta tietääksemme millainen Jumala on.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuka Jumala on?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries