settings icon
share icon
Kysymys

Mitkä olivat Jeesuksen Kristuksen seitsemän viimeistä sanaa ristillä ja mitä ne merkitsevät?

Vastaus


Nämä ovat Jeesuksen Kristuksen seitsemän viimeistä sanaa tai lausahdusta ristillä. Niitä ei esitetä missään erityisessä järjestyksessä:

(1) Matt. 27:46 mukaan Jeesus huusi yhdeksännellä hetkellä suureen ääneen sanoen, "Eeli, Eeli, lama sabaktani?" Se merkitsee: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?" Tässä Jeesus kokee tulleensa hylätyksi Jumalan laittaessa maailman synnit hänen päälleen. Tämän vuoksi Jumalan täytyi "kääntyä pois" Jeesuksesta. Synnin painolastin alla Jeesus koki ainoan kerran eron Jumalasta. Tämä oli myös Psalmissa 22:1 olevan profetian täyttymys.

(2) "Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät." (Luuk. 23:34). Jeesuksen ristiinnaulinneet eivät olleet tietoisia tekonsa hirvittävyydestä, koska he eivät tunnistaneet häntä Messiaaksi. Heidän tietämättömyytensä jumalallisesta totuudesta ei merkinnyt, että he ansaitsivat anteeksiannon. Kristuksen rukous heidän puolestaan keskellä heidän ivaansa ja pilkkaansa on osoitus Jumalan rajattomasta armosta.

(3) "Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa." (Luuk. 23:43). Tässä lausahduksessa Jeesus vakuuttaa yhdelle ristille naulatuista rikollisista, että hän kuoltuaan olisi Jeesuksen kanssa taivaassa. Tämä oli mahdollista, koska rikollinen oli ilmaissut uskonsa Jeesukseen, tunnustaen hänet pelastajakseen (Luuk. 23:42).

(4) "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." (Luuk. 23:46). Jeesus halusi antaa henkensä vapaaehtoisesti Isän käsiin. Tällä hän osoitti kuoleman olevan lähellä ja Jumalan hyväksyneen hänen uhrinsa. Hän uhrasi itsensä viattomana Jumalalle (Hepr. 9:14).

(5) "Nainen, tämä on poikasi!" Sitten hän sanoi opetuslapselle: "Tämä on äitisi!" Kun Jeesus näki äitinsä seisovan ristin lähistöllä apostoli Johanneksen kanssa, hän antoi äitinsä Johanneksen huolehdittavaksi. Siitä hetkestä lähtien opetuslapsi piti huolta Jeesuksen äidistä (Joh. 19:26-27). Tässä jakeessa Jeesus, aina huolehtiva Poika, varmistaa huolenpidon maallisesta äidistään kuolemansa jälkeen.

(6) "Minun on jano." (Joh. 19:28). Tässä täyttyy messiaaninen profetia Ps. 69:22. "Viholliseni ovat panneet ruokaani karvasta koiruohoa, janooni he juottivat etikkaa." Hänen janonsa vuoksi roomalainen vartija antoi hänelle etikkaa, joka oli tapa ristiinnaulitsemisen yhteydessä ja täten vuosisatojen takainen profetia tuli täytetyksi.

(7) "Se on täytetty." (Joh. 19:30). Jeesuksen viimeiset sanat osoittivat kärsimyksen päättyneen ja hänen täyttäneen Isänsä hänelle antaman tehtävän, johon kuuluivat evankeliumin saarnaaminen, ihmeteot ja pelastuksen hankkiminen hänen seuraajilleen. Synnin rangaistus oli maksettu.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitkä olivat Jeesuksen Kristuksen seitsemän viimeistä sanaa ristillä ja mitä ne merkitsevät?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries