settings icon
share icon
Kysymys

Onko Kristuksen jumaluus raamatullista?

Vastaus


Jeesus väitti olevansa Jumala, mutta sen lisäksi myös hänen opetuslapsensa tunnustivat Kristuksen jumaluuden. He väittivät, että Jeesuksella oli oikeus antaa syntejä anteeksi – minkä vain Jumala voi tehdä, sillä juuri Jumalaa synti loukkaa (Ap. t. 5:31; Kol. 3:13; Ps. 130:4; Jer. 31:34). Tähän väitteeseen liittyy läheisesti myös se, että Jeesuksen sanotaan olevan se, joka ”on tuomitseva elävät ja kuolleet” (2. Tim. 4:1). Tuomas huudahti Jeesukselle: ”Minun Herrani ja Jumalani!” (Joh. 20:28). Paavali nimittää Jeesusta ”suureksi Jumalaksi ja Vapahtajaksi” (Tiit. 2:13) ja huomauttaa, että ennen tuloaan ihmiseksi Jeesuksella ”oli Jumalan muoto” (Fil. 2:5-8). Isä Jumala sanoo Jeesuksesta: ”Jumala, sinun valtaistuimesi pysyy aina ja iankaikkisesti” (Hepr. 1:8). Johannes lausuu: ”Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana [Jeesus] oli Jumala” (Joh. 1:1). Kristuksen jumaluudesta opettavia raamatunkohtia voisi luetella paljonkin (ks. Ilm. 1:17; 2:8; 22:13; 1. Kor. 10:4; 1. Piet. 2:6-8; Ps. 18:3; 95:1; 1. Piet. 5:4; Hepr. 13:20), mutta jo yksi näistä riittää osoittamaan, että Jeesuksen seuraajat pitivät häntä Jumalana.

Jeesukselle annetaan myös arvonimiä, jotka kuuluvat vain Jahvelle (Jumalan virallinen nimi) Vanhassa testamentissa. Vanhan testamentin nimitystä ”Lunastaja” (Ps. 130:7; Hoos. 13:14) käytetään Jeesuksesta Uudessa testamentissa (Tiit. 2:13; Ilm. 5:9). Jeesusta kutsutaan Immanueliksi (”Jumala on meidän kanssamme”; Matt. 1:23). Sakarjan kirjassa (Sak. 12:10) Jahve sanoo itsestään: ”Ja he kohottavat katseensa minuun, kohottavat katseensa häneen, jonka ovat lävistäneet.” Mutta Uusi testamentti soveltaa tätä Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen (Joh. 19:37; Ilm. 1:7). Jos Jahve on se, johon katsotaan ja joka lävistetään, ja Jeesus on se, johon katsottiin ja joka lävistettiin, silloin Jeesus on Jumala. Paavali soveltaa Filippiläiskirjeessä (Fil. 2:10-11) Jesajan sanoja Jeesukseen (Jes. 45:22-23). Jeesuksen nimeä käytetään lisäksi Jahven nimen rinnalla rukouksessa ”Jumalan, meidän Isämme, ja Herran Jeesuksen Kristuksen armo ja rauha teille” (Gal. 1:3; Ef. 1:2). Tämä olisi jumalanpilkkaa, jos Kristus ei olisi Jumala. Jeesuksen nimi esiintyy Jahven nimen kanssa Jeesuksen käskyssä kastaa ”Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen [yksikkö]” (Matt. 28:19; ks. myös 2. Kor. 13:14).

Jeesus teki tekoja, joita vain Jumala voi tehdä. Jeesus ei ainoastaan herättänyt kuolleita (Joh. 5:21; 11:38-44) ja antanut anteeksi syntejä (Apt. 5:31; 13:38), hän myös loi ja ylläpitää koko maailmankaikkeutta (Joh. 1:2; Kol. 1:16-17). Tämä on vielä vaikuttavampaa, kun muistaa, että Jahve sanoi olleensa yksin luomisen aikaan (Jes. 44:24). Lisäksi Kristuksella on ominaisuuksia, joita vain jumalallisella olennolla voi olla: hän on ikuinen (Joh. 8:58), kaikkialla läsnä oleva (Matt. 18:20, 28:20), kaikkitietävä (Matt. 16:21), kaikkivoipa (Joh. 11:38-44).

On aivan eri asia väittää olevansa Jumala tai huiputtaa joku uskomaan sen olevan totta, kuin tosiaan osoittaa asian näin olevan. Kristus tarjosi jumaluutensa todisteeksi monia ihmeitä. Jeesuksen tekemiä ihmeitä olivat esimerkiksi veden muuttaminen viiniksi (Joh. 2:7), käveleminen veden päällä (Matt. 14:25), aineellisten esineiden moninkertaistaminen (Joh. 6:11), monenlaisten sairauksien parantaminen (Joh. 9:7; Mark. 2:3; Matt. 9:35; Mark. 1:40-42) ja jopa ihmisten herättäminen kuolleista (Joh. 11:43-44; Luuk. 7:11-15; Mark. 5:35). Kaiken tämän lisäksi Kristus nousi itsekin kuolleista. Pakanallisissa mytologioissa esiintyy kyllä ns. kuolevia ja henkiin herääviä jumalia, mutta mikään muu uskonto ei vakavissaan väitä mitään ylösnousemuksen kaltaista – eikä mitään muuta väitettä ole yhtä vakuuttavasti todistettu Raamatun ulkopuolisissa lähteissä.

On ainakin 12 historiallista tosiasiaa, joiden paikkansapitävyyden myöntävät myös ei-kristityt kriittiset tutkijat:

1. Jeesus kuoli ristiinnaulitsemalla.
2. Hänet haudattiin.
3. Hänen kuolemansa sai opetuslapsissa aikaan ahdistusta ja toivottomuutta.
4. Jeesuksen haudan havaittiin olevan (tai väitettiin olevan) tyhjä muutamia päiviä myöhemmin.
5. Opetuslapset uskoivat ylösnousseen Jeesuksen ilmestyneen heille.
6. Tämän jälkeen opetuslapset muuttuivat epäilijöistä rohkeiksi uskoviksi.
7. Tämä sanoma oli alkuseurakunnan julistuksen keskeinen asia.
8. Tätä sanomaa julistettiin Jerusalemissa.
9. Tämä julistuksen tuloksena kristillinen kirkko syntyi ja kasvoi.
10. Ylösnousemuspäivä, sunnuntai, korvasi sapatin (lauantai) pääasiallisena jumalanpalveluspäivänä.
11. Epäileväinen Jaakob kääntyi nähtyään ylösnousseen Jeesuksen.
12. Paavalin, kristinuskon vihollisen, sai kääntymään kokemus, jossa hän uskoi kohdanneensa ylösnousseen Jeesuksen.

Jos joku ei ole valmis hyväksymään kaikkia yllä olevia kohtia, tarvitaan niistä vain muutamia todentamaan ylösnouseminen ja evankeliumi: Jeesuksen kuolema, hautaaminen, ylösnousemus ja ilmestymiset (1. Kor. 15:1-5). Vaikka on ehkä olemassa joitakin teorioita, joilla selitetään yksi tai kaksi edellä mainituista tosiasioista, vain ylösnousemus selittää ne kaikki. Kriitikot myöntävät, että opetuslapset väittivät nähneensä ylösnousseen Jeesuksen. Sen paremmin valheet kuin hallusinaatiotkaan eivät voi muuttaa ihmisiä sillä tavoin kuin ylösnousemus muutti. Mitä he ensinnäkään olisivat siitä hyötyneet? Kristinusko ei ollut suosittua, eikä se todellakaan tehnyt heistä rikkaita. Toiseksi, valehtelijoista ei ole marttyyreiksi. Ei ole olemassa ylösnousemusta parempaa selitystä opetuslasten valmiudelle kuolla hirvittävä kuolema uskonsa takia. Kyllä, monet ihmiset kuolevat sellaisten valheiden takia, joiden he luulevat olevan totta, mutta kukaan ei kuole sellaisen takia, jonka tietävät valheeksi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Jeesus väitti olevansa Jahve, jumalallinen olento (ei vain jokin jumala vaan todellinen Jumala), hänen seuraajansa (juutalaiset, jotka olisivat olleet kauhuissaan epäjumalanpalveluksesta) uskoivat hänen olevan Jumala ja puhuivat hänestä sellaisena. Kristus osoitti jumaluutensa ihmeillä, mukaan luettuna maailman muuttanut ylösnousemus. Mikään muu olettamus ei voi selittää näitä tosiasioita. Näin Jeesuksen jumalisuus perustuu Raamattuun.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko Kristuksen jumaluus raamatullista?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries