settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on kristillisyys ja mihin kristityt uskovat?

Vastaus


Kristinuskon avainkohdat on lueteltu 1. Kor. 15:4. Jeesus kuoli syntiemme edestä, hänet haudattiin, hän nousi kuolleista, ja hän tarjoaa nyt pelastuksen kaikille, jotka ottavat hänet uskossa vastaan. Kristinusko on siinä mielessä ainutlaatuinen muihin uskontoihin verrattuna, että siinä on kysymys suhteesta paremmin kuin uskonnon harjoittamisesta. Kristitty pyrkii vaeltamaan lähellä Jumalaa sen sijaan, että hän pitäytyy sallittujen ja kiellettyjen asioiden listaan. Tämä suhde on mahdollinen Jeesuksen Kristuksen suorittaman työn ja Pyhän Hengen toiminnan johdosta.

Näiden keskeisten uskonkohtien lisäksi on tietysti monia muita seikkoja, jotka kuvaavat kristinuskoa ja kristittyjä. Kristityt uskovat Raamatun olevan Jumalan innoittaman ja sen opetuksien olevan määräävän ja lopullisen auktoriteetin kaikissa uskon asioissa (2. Tim. 3:16; 2. Piet. 1:20-21). Kristityt uskovat Jumalan olevan kolmessa eri persoonassa - Isänä, Poikana (Jeesus Kristus) ja Pyhänä Henkenä.

Kristittyjen mukaan ihmiskunta luotiin erityistä Jumala-suhdetta varten, mutta synti on erottanut kaikki ihmiset Jumalasta (Room. 3:23; 5:12). Kristinuskon mukaan Jeesus Kristus eli maan päällä täytenä Jumalana ja samalla täysin ihmisenä (Fil. 2:6-11) ja kuoli viimein ristillä. Kristityt uskovat, kuinka Kristus kuolemansa jälkeen haudattiin, nousi kuolleista ja elää nyt Isä-Jumalan oikealla puolella toimien iankaikkisesti uskovien välittäjänä (Hepr. 7:25). Kristillisyyden mukaan Jeesuksen kuoleman ristillä oli riittävä maksu kaikkien ihmisten syntien edestä ja sen kautta särkynyt yhteys Jumalan ja ihmisen välillä on mahdollisuus korjata (Hepr. 9:11-14; 10:10; Room. 5:8; 6:23).

Kristinuskon mukaan ihmisen on pelastuakseen ja taivaaseen pääsemiseksi kuoleman jälkeen laitettava uskonsa yksin Kristuksen ristillä suorittamaan sovitukseen. Jos me uskomme Kristuksen kuolleen edestämme, maksaneen syntiemme rangaistuksen ja nousseen kuolleista, silloin me pelastumme. Kukaan ei voi tehdä mitään ansaitakseen pelastuksen. Emme voi olla "riittävän hyviä" miellyttääksemme Jumalaa, koska olemme kaikki syntisiä (Jes. 53:6; 64;6-7). Emme voi tehdä mitään tai lisätä pelastukseen mitään, koska Kristus teki kaiken! Kun Jeesus oli ristillä, hän sanoi, " Se on täytetty" (Joh. 19:30). Tällä hän tarkoitti, että sovitustyö oli saatettu loppuun.

Kristinuskon mukaan pelastus merkitsee vapautusta vanhasta synnillisestä luonnosta ja vapautta aloittaa uusi, vanhurskas suhde Jumalaan. Olimme ennen synnin orjia, mutta nyt me olemme Kristuksen orjia (Room. 6;15-22). Niin kauan kuin syntiset elävät tämän maan päällä syntisissä kehoissaan, he taistelevat jatkuvasti syntiä vastaan. Kristityt voivat kuitenkin voittaa taistelun syntiä vastaan opiskelemalla ja soveltamalla Jumalan Sanaa elämässään ja antautumalla Pyhän Hengen johdattamaksi. Se tarkoittaa alistumista Hengelle johdatukselle kaikissa päivittäisissä tilanteissa.

Kun siis monet uskonnot vaativat seuraajiensa tekevän tai jättää tekemättä jotakin, kristinusko perustuu uskoon Kristuksen kuolemaan ristillä syntiemme edestä ja hänen ylösnousemukseensa. Syntimme ovat maksetut ja meillä on uusi suhde Jumalaan. Me voimme voittaa syntisen luontomme ja elää kuuliaisuudessa ja kumppanuudessa Jumalan kanssa. Tätä on aito raamatullinen kristillisyys.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on kristillisyys ja mihin kristityt uskovat?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries