settings icon
share icon
Kysymys

Kävikö Jeesus helvetissä kuolemansa ja ylösnousemuksensa välisenä aikana?

Vastaus


Tähän kysymykseen liittyy paljon epäselvyyksiä. Tämä konsepti on lähtöisin apostolisesta uskontunnustuksesta, missä sanotaan Jeesuksen "astuneen alas tuonelaan.” Eräät raamatunkohdat, käännöksestä riippuen, kuvaavat Jeesuksen menoa "helvettiin". Tutkiessamme tätä asiaa on meidän ensin ymmärrettävä mitä Raamattu opettaa kuolleista.

Juutalaisten kirjoituksissa käytetään kuoleman paikasta sanaa sheol. Se tarkoittaa yksinkertaisesti "kuolleitten paikkaa" tai "poismenneitten sielujen/henkien tyyssijaa”. Uuden testamentin kreikankielinen sana helvetille on “haades”, joka viittaa myös "kuolleitten paikkaan”. Muut Uuden testamentin kohdat antavat ymmärtää, että sheol/haades on tilapäinen paikka, jossa sieluja pidetään odottamassa lopullista ylösnousemusta ja tuomiota. Ilm. 20:11-15 erottaa nämä kaksi paikkaa selvästi toisistaan. Helvetti eli tulinen järvi on pysyvä ja lopullinen tuomion päämäärä kadotetuille. Haades on tilapäinen paikka. Niinpä Jeesus ei mennyt helvettiin, koska se esiintyy vasta tulevaisuudessa Suuren Valkoisen Tuomioistuimen jälkeen (Ilm. 20:11-15).

Sheol/haades on kahteen osaan jaettu paikka (Matt. 11:23, 16:18; Luuk. 10:15, 16:23; Ap. t. 2:27-31), jossa sekä pelastuneet että kadotetut ovat. Pelastuneiden osaa kutsutaan "paratiisiksi" ja "Aabrahamin helmaksi”. Pelastuneiden ja kadotettujen osastoja erottaa "ylipääsemätön kuilu" (Luuk. 16:26). Kun Jeesus nousi ylös taivaaseen, hän vei mukanaan paratiisin asukkaat eli pelastuneet (Ef. 4:8-10). Kadonneitten puoli sheolissa/haadeksessa on pysynyt ennallaan. Kaikki uskottomat kuolleet odottavat siellä tulevaisuudessa tapahtuvaa lopullista tuomiotaan. Kävikö Jeesus sheolissa/haadeksessa? Kyllä, Ef. 4:8-10 ja 1. Piet. 3:18-20 mukaan näin tapahtui.

Psalmien kirjan kohta 16:10-11 on johtanut vääriin tulkintoihin, "Sinä et hylkää minun sieluani tuonelaan, et anna palvelijasi joutua kuoleman valtaan. Sinä osoitat minulle elämän tien ..." Joissakin raamatunkäännöksissä sana "tuonela" on käännetty sanalla "helvetti", joka ei ole oikea käännös. Oikea käännös on "hauta", "tuonela" tai "sheol". Jeesus sanoi vierellään olevalle pahantekijälle, "Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa." (Luuk. 23:43). 23:43). Jeesuksen ruumis oli haudassa. Hänen sielunsa/henkensä meni sheolin/haadeksen paratiisin puolelle. Silloin hän otti mukaansa kaikki oikeamieliset paratiisista ja vei heidät mukanaan taivaaseen. Valitettavasti monet raamatunkäännökset eivät ole johdonmukaisia tai oikeassa kääntäessään heprean ja kreikan kielestä sanat "sheol", "haades" ja "helvetti".

Joidenkin mielestä Jeesus meni "helvettiin" tai sheolin/haadeksen kärsimyspuolelle kärsiäkseen syntiemme puolesta. Tämä ei ole raamatullinen opetus. Jeesuksen ristinkuolema ja hänen kärsimyksensä meidän puolestamme lunastivat meidät täysin. Hänen vuodatettu verensä puhdisti meidät synneistämme (1. Joh. 1:7-9). Kun hän riippui ristillä, hän kantoi koko ihmiskunnan syntitaakan. Häneen siirrettiin meidän syntimme: "Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden” (2. Kor. 5:21). Tämä vanhurskaaksi julistaminen auttaa meitä ymmärtämään Kristuksen kärsimykset Getsemanessa ja hänen osakseen tulleen synnin maljan, jonka hän joutui ristillä nauttimaan.

Kun Jeesus huusi ristillä, “Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” (Matt. 27:46), oli hän sillä hetkellä erossa Isästä, koska synti kaadettiin hänen päällensä. Kun hän antoi henkensä, hän lausui, "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." (Luuk. 23:46). Hänen kärsimyksensä meidän edestämme oli saatettu loppuun. Hänen sielunsa/henkensä meni haadeksen paratiisin puoleiselle osastolle. Jeesus ei mennyt helvettiin. Jeesuksen kärsimykset päättyivät hänen kuolinhetkellään. Synnin palkka oli maksettu. Sen jälkeen hän odotti ruumiinsa ylösnousemusta ja paluutaan kirkkauteen. Kävikö Jeesus helvetissä? Ei. Kävikö Jeesus sheolissa/haadeksessa? Kävi.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kävikö Jeesus helvetissä kuolemansa ja ylösnousemuksensa välisenä aikana?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries