settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on raamatullinen käsitys Jumalan vihasta?

Vastaus


Viha voidaan ymmärtää "vääryyden tai epäoikeudenmukaisuuden herättämänä tunnekuohuna." Sekä ihmiset että Jumala voivat vihastua. Tosin heidän vihallaan on suuri ero. Jumalan viha on aina pyhää ja oikeutettua; ihmisen viha ei ole koskaan pyhää ja vain harvoin oikeutettua.

Vanhassa testamentissa Jumalan viha on reaktio ihmisen syntiin ja tottelemattomuuteen. Monesti epäjumalanpalvelus oli syynä Jumalan vihaan. Ps. 78:56-66 kuvaa Israelin epäjumalanpalvontaa. Tyypillisesti Jumalan viha kohdistui niihin, jotka eivät seuranneet hänen ohjeitaan (5. Moos. 1:26-46; Joosua 7:1; Ps. 2:1-6). Vanhan testamentin profeetat kuvailivat tulevaa "vihan päivää" (Sef. 1:14-15). Jumalan viha syntiä ja tottelemattomuutta kohtaan on täysin oikeudenmukaista, koska hänen suunnitelmansa ihmiskunnalle on pyhä ja täydellinen, aivan kuten hän itse on pyhä ja täydellinen. Jumala on antanut ihmisille mahdollisuuden vapautua jumalallisesta vihasta katumuksen kautta. Sen torjuminen merkitsee Jumalan rakkauden, laupeuden ja armon torjumista. Sen seurauksena on Jumalan viha.

Myös Uusi testamentti tukee näkemystä Jumalasta, joka vihaa ja tuomitsee synnin. Kertomus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta kuvaa Jumalan tuomiota ja parannusta tekemättömän syntisen kohtaloa (Luuk. 16:19-31). Joh. 3:36 kuuluu, "Sillä, joka uskoo Poikaan, on ikuinen elämä, mutta joka ei tottele Poikaa, se ei pääse näkemään elämää, vaan Jumalan viha pysyy hänen yllään." Jumalan Poikaan uskova ei koe Jumalan vihaa, koska Poika kärsi Jumalan vihan kuollessaan sijastamme ristillä (Room. 5:6-11). Ne, jotka eivät usko Poikaan ja jotka eivät ole ottaneet häntä vastaan Pelastajanaan, tuomitaan vihan päivänä (Room. 2:5-6).

Meitä varoitetaan vihastumasta Room. 12:19, Ef. 4:26, and Kol. 3:8-10. Jumala yksin pystyy kostamaan, koska hänen vihansa on täydellinen ja pyhä. Ihmisen viha on syntinen ja sitä kautta avoin saatanallisille vaikutteille. Kristityn viha ei ole sopusoinnussa hänen uuden luonteensa kanssa, jonka pitäisi kuvastaa Kristuksen luonnetta (2. Kor. 5:17). Uskova tarvitsee Pyhän Hengen pyhittämään ja puhdistamaan sydämensä vihan tunteista ja vaikutusvallasta. Room. 8 osoittaa, kuinka Hengessä elävä voi voittaa synnin elämässään (Room. 8:5-8). Fil. 4.4-7 muistuttaa, kuinka Hengen kontrolloima mieli on rauhan täyttämä.

Jumalan viha on pelottava ja hirvittävä asia. Vain Kristuksen verellä puhdistetut voivat välttyä Jumalan vihalta. "Kun hän nyt on vuodattamalla verensä tehnyt meidät vanhurskaiksi, hän vielä paljon varmemmin pelastaa meidät tulevalta vihalta" (Room. 5:9).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on raamatullinen käsitys Jumalan vihasta?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries