settings icon
share icon
Kysymys

Keitä olivat Jumalan pojat ja ihmisten tyttäret 1. Moos. 6:1-4?

Vastaus


1. Moos. 6:1-4 viittaa Jumalan poikiin ja ihmisten tyttäriin. On olemassa useita teorioita, keitä Jumalan pojat olivat ja miksi heidän lapsensa ihmisten tyttärien kanssa kasvoivat jättiläisiksi.

Kolme tärkeintä Jumalan poikien identiteettiä koskevaa teoriaa ovat: 1) he olivat langenneita enkeleitä, 2) he olivat voimakkaita johtajia, tai 3) he olivat Setin jumalaa pelkääviä jälkeläisiä, jotka avioituivat Kainin pahojen jälkeläisten kanssa. Ensimmäistä teoriaa puolustava tosiasia on se, että Vanhassa testamentissa käytetty ilmaisu "Jumalan pojat" viittaa aina enkeleihin (Job 1:6; 2:1; 38:7). Matt. 22:30 mukaan tästä aiheutuu mahdollinen ongelma, sillä enkelit eivät avioidu. Raamattu ei mitenkään viittaa siihen, että enkeleillä olisi sukupuoli tai mahdollisuus lisääntymiseen. Kahdella jälkimmäisellä teorialla ei ole tätä ongelmaa.

Teorioiden 2) ja 3) heikkoutena on se, että tavallisten miesten ja naisten välinen avioituminen ei voi selittää, miksi jälkeläisiä kuvailtiin "jättiläisiksi" ja "muinaisajan kuuluisiksi sankareiksi". Voimme lisäksi kysyä, miksi Jumala päätti lähettää Tulvan tuhoamaan maapallon (Moos. 6:5-7), jos hän ei koskaan kieltänyt voimakkaita johtajamiehiä tai Setin jälkeläisiä avioitumasta naisten tai Kainin jälkeläisten kanssa? 1. Mooseksen kirjan 6:5-7 ennustama tuomio liittyy 1. Mooseksen kirjan 6:1-4 tapahtumiin. Ainoastaan haureellinen ja luonnonvastainen avioituminen langenneiden enkelien ja naisten välillä näyttäisi selittävän tämänkaltaisen jyrkän tuomion.

Kuten edellä todettiin, ensimmäisen teorian heikkoutena on Matt. 22:30 julistus, "Ei ylösnousemuksessa oteta vaimoa eikä mennä vaimoksi. Ylösnousseet ovat kuin enkelit taivaassa." Kuitenkin on huomattava, että tässä raamatunkohdassa ei sanota, että "enkelit eivät kykene avioitumaan". Siinä paremminkin todetaan, että enkeleillä ei ole tapana avioitua. Toiseksi, Matt. 22:30 viittaa "taivaassa oleviin enkeleihin". Se ei viittaa langenneisiin enkeleihin, jotka eivät piittaa Jumalan käskyistä ja jotka aktiivisesti pyrkivät vastustamaan Jumalan suunnitelmia. Tosiasia, että Jumalan pyhät enkelit eivät avioidu tai harrasta seksuaalisia suhteita, ei merkitse sitä, että näin olisi myös asian laita Saatanan ja hänen demoniensa kohdalla.

Teoria 1) on todennäköisin vaihtoehto. Mielenkiintoinen "ristiriitaisuus" on se, että enkelit ovat sukupuolettomia olentoja ja sitten todetaan "Jumalan poikien" olleen langenneita enkeleitä, jotka lisääntyivät naisten kanssa. Kuitenkin, enkelit ovat henkiolentoja (Hepr. 1:14), jotka voivat ilmaantua ihmisen kaltaisessa, fyysisessä muodossa (Mark. 16:5). Sodoman ja Gomorran miehet halusivat harrastaa seksiä kahden Lootin kanssa olleen enkelin kanssa (1. Moos. 19:1-5). On mahdollista, että enkelit pystyvät ottamaan jopa sellaisen ihmismuodon, että seksuaalinen toiminta ja lisääntyminen ovat mahdollisia. Miksi langenneet enkelit eivät tee näin useammin? Ilmeisesti Jumala vangitsi tämän synnin tehneet langenneet enkelit, jotta muut langenneet enkelit eivät toimisi samoin (näin kuvataan Juudaksen kirjeen luvussa 6). Varhaiset heprealaiset tulkitsijat ja apokryfi- ja pseudo-apokryfikirjoitukset ovat samaa mieltä siitä, että langenneet enkelit ovat 1. Moos. 6:1-4 mainittuja "Jumalan poikia". Tämä ei kuitenkaan päätä käynnissä olevaa väittelyä. Kuitenkin meidän on todettava, että teoria, jonka mukaan 1. Moos. 6:1-4 kohdassa langenneet enkelit hankkivat jälkikasvua naisten kanssa on voimakkaassa sopusoinnussa tämän raamatunkohdan keskeisen sisällön, kieliopillisen tulkinnan, ja historiallisen tulkinnan kanssa.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Keitä olivat Jumalan pojat ja ihmisten tyttäret 1. Moos. 6:1-4?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries