settings icon
share icon
Kysymys

Mitkä ovat Jumalan nimet ja mitä ne merkitsevät?

Vastaus


Jokainen Jumalan nimistä kuvaa hänen monimuotoista olemustaan eri näkökulmasta. Seuraavassa on muutamia Jumalan yleisimmistä nimistä Raamatussa:

EL, ELOAH: "Voimakas, vahva, hallitseva" Jumala (1. Moos. 7:1; Jes. 9:6), El ilmeisesti merkitsee "voimaa", kuten käy ilmi esimerkiksi 1. Moos. 31:29. El liittyy myös muihin ominaisuuksiin, kuten "luotettavuuteen" (4. Moos. 23:19), kateuteen (5. Moos. 5:9), ja myötätuntoon (Nehemias 9:31), mutta sanan pääasiallisin merkitys ei muutu.

ELOHIM: Jumala on "luoja ja väkevä" (1. Moos. 17:7; Jer. 31:33). Se on monikkomuoto sanasta Eloah ja näin ollen siihen voidaan liittää kolminaisuusoppi. Raamatun ensimmäisestä lauseesta alkaen Jumalan voima on ilmeinen, kun Jumala (Elohim) luo puheellaan maailmankaikkeuden (1. Moos. 1:1).

EL SHADDAI: "Kaikkivaltias Jumala", "Jaakobin Väkevä" (1. Moos. 49:24; Ps. 132:2, 5) kuvaa Jumalan kaikkivaltaisuutta.

ADONAI: "Herra" (1. Moos. 15:2; Tuom. 6:15) on nimi, jota käytetään YHWH nimen sijasta, koska se oli juutalaisten mielestä liian pyhä syntisten ihmisten lausuttavaksi. Vanhassa testamentissa YHWH nimeä käytetään tavanomaisesti Jumalan ollessa tekemisissä oman kansansa kanssa, kun Adonai nimeä käytetään Jumalan ja pakanakansojen välisissä yhteyksissä.

YHWH / YAHWEH / JEHOVAH: "HERRA" (5. Moos. 6:4; Daniel 9:14) on Jumalan ainoa erisnimi. Englanninkielisessä Raamatussa "HERRA" kirjoitetaan isoilla kirjaimilla, kun alkuperäistekstissä on käytetty YHWH nimeä ja pienillä kirjaimilla "Herra", kun on käytetty nimeä Adonai. Jumala ilmaisi tämän nimen ensimmäisen kerran puhuessaan Moosekselle sanomalla "Minä olen se joka olen" (2. Moos. 3:14). Nimi ilmaisee läsnä olemista ja läheisyyttä. Jehova (Yahweh) on niiden ulottuvilla, jotka ovat turvautuneet häneen hädässään (Ps. 107:13), anteeksisaamisessa (Ps. 25:11) ja ohjauksessa (Ps. 31:3).

YAHWEH-JIREH: "Herra varustaa" (1. Moos. 22:14) nimi muistuttaa meitä tilanteesta, jossa Jumala antoi Aabrahamille oinaan uhrattavaksi Iisakin sijaan.

YAHWEH-RAPHA: "Parantava Herra" (2. Moos. 15:26) merkitsee "minä olen ruumiisi ja sielusi parantava Jehovah". Hän varjelee ja parantaa meidät sairauksista. Tämä koskee myös sielumme, jonka hän parantaa antamalla syntimme anteeksi.

YAHWEH-NISSI: Tämän nimen merkitys on, "Herra on sotalippumme" (2. Moos. 17:15). Nimi muistuttaa juutalaisten voittoa amalekialaisista erämaassa.

YAHWEH-M'KADDESH: "Puhdistava ja pyhittävä Herra" (3. Moos. 20:8; Hes. 37:28), koska Herra yksin, eikä laki, voi puhdistaa kansansa tehden heidät pyhiksi.

YAHWEH-SHALOM: "Herra on rauhamme (Tuom. 6:24) on nimi, jota Gideon käytti alttarista, jonka hän rakensi saatuaan lupauksen, että hän ei kuolisi, vaikka oli nähnyt Herran enkelin.

YAHWEH-ELOHIM: "HERRA on Jumala (1. Moos. 2:4; Ps. 59:5) nimessä yhdistyvät Jumalan erisnimi YHWH ja yleisempi nimi "Jumala" ja tällä tarkoitetaan, että hän on Herrojen Herra.

YAHWEH-TSIDKENU: "Herra on meidän vanhurskautemme" (Jer. 33:16) ilmaisee YHWH-M’Kaddesh nimen tavoin, että yksin Jumala voi antaa vanhurskauden ihmiselle. Tämä tapahtuu hänen Poikansa Jeesuksen Kristuksen kautta, "jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden" (2. Kor. 5:21).

YAHWEH-ROHI: "Herra on minun paimeneni" (Ps. 23:1) on seurausta Daavidin mietiskelystä, kun hän vertasi lampaita paimeneensa. Hän ymmärsi, että juuri tällainen oli hänen suhteensa Jumalaan ja siksi hän lausui, "Yahweh-Rohi on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu.

YAHWEH-SHAMMAH: "Herra on täällä" (Hes. 48:35) nimi liittyi Jerusalemiin ja siellä olevaan Temppeliin. Tällä viitattiin siihen, että Jumalan sieltä jo kertaalleen lähtenyt kirkkaus (Hes. 8-11) oli palannut takaisin (Hes. 44:1-4).

YAHWEH-SABAOTH: "Herra Sebaot" (Jes. 1:24; Ps. 46:8) nimessä sana Sebaot merkitsee suurta enkelien ja ihmisten sotajoukkoa Hän on taivaan ja maan asukkaiden, juutalaisten ja pakanoiden, rikkaiden ja köyhien, omistajien ja orjien, Johtaja. Nimi tuo julki Jumalan majesteettisuuden, voiman ja vallan ja osoittaa, että hän kykenee toteuttamaan kaiken haluamansa.

EL ELYON: "Kaikkein Korkein " (5. Moos. 26:19) juontuu heprean kielen sanasta, joka merkitsee "nousemista, ylöspäin menemistä" ja näin ollen nimi tarkoittaa kaikkein korkeinta. El Elyon korostaa ylistämistä ja ehdotonta oikeutta herruuteen.

EL ROI: "Jumala joka minut näkee" (1. Moos. 16:13) on Hagarin Jumalalle antama nimi hänen ollessaan yksin ja epätoivoisena erämaassa, kun Saara oli lähettänyt hänet pois luotaan (1. Moos. 16:14). Kun Hagar kohtasi Herran enkelin, hän ymmärsi nähneensä itse Jumalan teofani ilmestyksenä. Silloin hän tiesi, että El Roi näki hänen epätoivoisen tilanteensa ja siksi hän tunnusti Jumalan olevan elävän ja kaiken näkevän.

EL-OLAM: "Iankaikkinen Jumala" (Ps. 90:1-3) korostaa Jumalaa, jolla ei ole alkua eikä loppua, joka ei ole sidottu aikaan, ja joka itsessään hallitsee aikaakin. "Jumala, ajasta aikaan sinä olet."

EL-GIBHOR: "Väkevä Jumala (Jesaja 9:6) kuvaa Messiasta, Jeesusta Kristusta, tässä profeetta Jesajan ennustuksellisessa kohdassa. Messias on Väkevä Jumala ja tässä roolissa hän on kuin voimakas soturi, joka murskaa Jumalan viholliset ja hallitsee rautaisella valtikalla (Ilm. 19:15).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitkä ovat Jumalan nimet ja mitä ne merkitsevät?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries