settings icon
share icon
Kysymys

Keitä Jehovan todistajat ovat ja mihin he uskovat?

Vastaus


Jehovan todistajien nimellä tunnettu kultti alkoi Pennsylvaniassa vuonna 1870 Charles Taze Russellin pitämistä raamattutunneista. Russellin ryhmä oli nimeltään "Millenial Dawn Bible Study", joka käännettynä merkitsee "Vuosituhannen aamunkoiton raamatturyhmä". Charles T. Russell aloitti kirjoittamaan kirjasarjaa nimeltä "The Millenial Dawn" ja ennen kuolemaansa hän ehti kirjoittaa siihen kuusi osaa ja tämä kirjasarja sisältää suurimman osan Jehovien todistajien nykyistä teologiaa. Russellin kuoleman jälkeen vuonna 1916 tuomari J. F. Rutherford, joka oli Russellin ystävä ja seuraaja, kirjoitti seitsemännen eli viimeisen osan "Millenial Dawn" -kirjasarjaan vuonna 1917 ja se oli nimeltään "The Finished Mystery". Vartiotornin Raamattu ja traktaattiseura perustettiin vuonna 1886 ja sen avulla Millenial Dawn -liike alkoi levittää näkemyksiään ulkopuolisille. Tämä ryhmä tunnettiin russelilaisten nimellä aina vuoteen 1931 saakka, jolloin ryhmän hajaantumisen vuoksi se nimettiin Jehovan todistajiksi. Ryhmä, josta se irtautui, tunnettiin sittemmin nimellä "Raamatun opiskelijat".

Mihin Jehovan todistajat uskovat? Heidän opillisten näkemystensä tarkka analysointi, muun muassa, koskien Kristuksen jumalisuutta, pelastusta, kolminaisuutta, Pyhää Henkeä ja syntien anteeksiantoa osoittaa ilman epäilyksen häivää, että heidän näkemyksensä näiden oppien osalta eivät ole perinteisten kristillisten näkemysten mukaisia. Jehovan todistajat uskovat Jeesuksen olevan arkkienkeli Mikael, joka on kaikkein korkein luoduista olennoista. Tämä on vastoin monia raamatunkohtia, jotka selvästi osoittavat Jeesuksen olevan Jumala (Joh. 1:1,14, 8:58, 10:30). Jehovan todistajien mukaan pelastus saavutetaan yhdistämällä usko, hyvät teot ja kuuliaisuus. Tämä on ristiriidassa lukemattomien jakeiden kanssa, jotka julistavat pelastuksen olevan armosta uskon kautta (Joh. 3:16; Efes. 2:8-9; Tiitus 3:5). Jehovan todistajat eivät hyväksy kolminaisuutta, uskovat Jeesuksen olevan luotu olento ja sanovat Pyhän Hengen olevan Jumalan ympärillämme vaikuttavan persoonattoman voiman. Jehovan todistajat hylkäävät opetuksen Kristuksen sijaiskuolemasta ja kannattavat sen sijaan lunnasteoriaa, jonka mukaan Jeesuksen kuolema oli lunnasmaksu Aadamin syntien tähden.

Kuinka Jehovan todistajat puolustavat näitä epäraamatullisia opetuksiaan? Ensimmäiseksi, heidän mielestään seurakunta oli muuttunut korruptoituneeksi vuosisatojen kuluessa. Sen vuoksi he ovat kääntäneet Raamatun uudestaan ja he kutsuvat käännöstään Uuden maailman käännökseksi. Vartiotornin Raamattu ja traktaattiseura on muuttanut Uuden maailman käännöstä saadakseen sen sopimaan vääriin oppeihinsa sen sijaan, että he sovittaisivat opetuksensa Raamattuun. Uuden maailman käännöstä on muutettu useasti sen mukaan, kun Jehovan todistajat ovat havainneet siinä yhä enemmän ristiriitaisuuksia opetustensa kanssa.

Vartiotorni perustaa uskomuksensa ja opetuksensa alkuperäisiin Charles Taze Russellin, tuomari Joseph Franklin Rutherfordin ja heidän seuraajiensa opetuksiin ja niiden tulkintoihin. Ainoastaan Vartiotornin Raamattu- ja traktaattiseuran hallituksella on oikeus Raamatun kirjoitusten tulkitsemiseen. Hallituksen näkemystä mistä tahansa Raamatun kohdasta pidetään virallisena näkemyksenä ja itsenäistä ajattelua pyritään vaimentamaan. Tämä on täysin vastoin Paavalin kehotusta Timoteukselle (ja meille kaikille), jossa hän kehottaa Timoteusta opiskelemaan ja osoittautumaan Jumalalle semmoiseksi, joka kestää koettelemukset ja jakaa oikein totuuden sanaa. Tämä kehotus löytyy 2. Tim. 2:15. Se on selvä Jumalan ohje kaikille olla beroialaisten kristittyjen kaltaisia, jotka tutkivat Raamattua päivittäin saadakseen selville opetettiinko heitä Raamatun mukaisesti.

Ehkä mikään toinen uskonnollinen ryhmittymä ei vie yhtä uskollisesti viestiään eteenpäin kuin Jehovan todistajat. Valitettavasti heidän sanomansa on täynnä vääristelyä, valheita ja virheellistä opetusta. Avatkoon Jumala Jehovan todistajien silmät evankeliumin totuudelle ja Jumalan Sanan oikealle opetukselle.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Keitä Jehovan todistajat ovat ja mihin he uskovat?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries