settings icon
share icon
Kysymys

Mitä tarkoitetaan, kun Jeesuksen sanotaan olevan meidän ylipappimme?

Vastaus


Ylipappi on yksi monista Jeesuksesta käytettävistä nimistä: Messias, Pelastaja, Jumalan Poika, Ihmisen Poika, Syntisten ystävä, jne. Jokainen näistä keskittyy tiettyyn ominaisuuteen, kuka hän on ja mitä se merkitsee meille. Heprealaiskirjeessä Jeesusta kutsutaan ylipapiksi (Hepr. 2:17; 4:14). Sanalla "pappi" on kaksi päämerkitystä. Ensinnä, se merkitsee henkilöä, joka välittää uskonnollisia palveluksia. Toiseksi, se merkitsee henkilöä, joka on pyhä tai erotettu suorittamaan pyhiä tehtäviä.

Ensimmäinen raamatunkohta, jossa sanaa käytetään on 1. Moos. 14. Aabraham, Jumalan ystävä, oli ryhtynyt taisteluun vapauttaakseen veljenpoikansa Lootin, jonka Elamin armeija oli vanginnut. Paluumatkallaan Aabraham kohtasi Melkisedekin, joka oli Saalemin kuningas ja kaikkein korkeimman Jumalan pappi. Tämä mies, jonka nimi merkitsee "vanhurskauden kuningasta", siunasi Aabrahamin ja kaikkein korkeimman Jumalan, joka oli antanut hänelle voiton taistelussa. Aabraham antoi vastavuoroisesti kymmenykset (10 %) sotasaaliistaan Melkisedekille. Täten Aabraham osoitti hyväksyvänsä Melkisedekin aseman Jumalan pappina.

Monia vuosia myöhemmin Jumala asetti Aabrahamin pojanpojanpojan Leevin papillisen sukukunnan isä. Kun laki annettiin Siinain vuorella, leeviläiset nimettiin Ilmestysmajan palvelijoiksi ja Aaronin sukuhaarasta tuli sen pappeja. Papit olivat välitysmiehen roolissa Jumalan ja kansan välillä uhraten Lain vaatimia uhreja. Pappien joukosta yksi valittiin ylipapiksi ja kerran vuodessa sovituspäivänä hän meni Kaikkein Pyhimpään asettamaan uhrilampaan verta Liitonarkille (Hepr. 9:7). Nämä päivittäiset ja vuosittaiset uhrit peittivät ihmisten synnit tilapäisesti, kunnes Messias saapuisi poistamaan ne kertakaikkisesti.

Kun Jeesusta kutsutaan ylipapiksi, sillä viitataan näihin molempiin pappisvirkoihin. Kuten Melkisedek, hänet nimettiin papiksi Siinain vuorella annetun lain ulkopuolella (Hepr. 5:6). Samoin kuin leeviläiset papit, Jeesus uhrasi uhrin tyydyttääkseen Jumalan lain, kun hän uhrasi itsensä syntiemme edestä (Hepr. 7:26-27). Leeviläisten pappien oli uhrattava jatkuvasti, mutta Jeesus uhrasi yhden ainoan kerran mahdollistaen iankaikkisen lunastuksen kaikille hänen kauttaan Jumalan luo tuleville (Hepr. 9:12).

Toinen tärkeä kohta Jeesuksen pappeudessa on se, että jokainen pappi nimetään ihmisten joukosta. Jeesus, vaikka hän oli iankaikkinen Jumala, syntyi ihmiseksi kärsiäkseen ristinkuoleman ja toimiakseen ylipappinamme (Hepr. 2:9). Ihmisenä hän oli vajavainen ja altistui kaikille houkutuksille meidän tavoin, jotta hän voisi henkilökohtaisesti myötäelää meidän elämämme koettelemuksissa (Hepr. 4:15). Jeesus on kaikkia muita pappeja suurempi ja siksi häntä kutsutaan "suureksi ylipapiksi" Hepr. 4:14. Tämän ansiosta voimme astua "rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme" (Hepr. 4:16).

English



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä tarkoitetaan, kun Jeesuksen sanotaan olevan meidän ylipappimme?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries