settings icon
share icon
Kysymys

Oliko Jeesuksella veljiä ja sisaria?

Vastaus


Jeesuksen veljiin viitataan useissa Raamatun kohdissa. Matt. 12:46, Luuk. 8:19, ja Mark. 3:31 kertovat kuinka Jeesuksen äiti ja veljet tulivat hänen luokseen. Raamattu kertoo Jeesuksella olleen neljä veljeä: Jaakob, Joosef, Simeon, ja Juuda (Matt. 13:55). Raamatun mukaan Jeesuksella oli siskoja, mutta heidän nimiään tai lukumäärää ei ole mainittu (Matt. 13:56). Joh. 7:1-10 kerrotaan Jeesuksen veljien lähtevän lehtimajajuhlille, mutta Jeesus pidättäytyi lähtemästä heidän matkaansa. Apt. 1:14 hänen veljensä ja äitinsä rukoilivat opetuslasten kanssa. Gal. 1:19 kertoo Jaakobin olleen Jeesuksen veli. Näiden raamatunkohtien kaikkein luonnollisin tulkinta merkitsee, että Jeesuksella oli veli- ja sisarpuolia.

Jotkut roomalaiskatoliset tulkitsevat näiden "veljien" olleen Jeesuksen serkkuja. Kussakin tapauksessa kreikan kieli käyttää kuitenkin sanaa "veli". Vaikkakin sana voi viitata muihin sukulaisiin, sen normaali ja kirjaimellinen merkitys on veli. Kreikan kielessä on serkkua merkitsevä sana, jota kuitenkaan ei ole käytetty. Edelleen, jos he olisivat olleet Jeesuksen serkkuja, miksi he olisivat olleet niin usein Marian, Jeesuksen äidin, seurassa. Kun hänen äitinsä ja veljensä tulivat tapaamaan häntä, asiayhteydessä ei ole mitään merkkejä, että he olisivat olleet ketään muita kuin hänen kirjaimellisia verisukulaisiaan, velipuoliaan.

Roomalaiskatolisten toinen selitys on, että Jeesuksen veljet ja sisaret olivat Joosefin lapsia hänen edellisestä avioliitostaan. Tämä teoria, että Joosef oli huomattavasti Mariaa vanhempi, joka oli ollut aiemmin aviossa, jolla oli useita lapsia, joka oli leski ennen avioitumistaan Marian kanssa, on vailla mitään raamatullista perustaa. Ongelmana on, että Raamattu ei anna minkäänlaisia viitteitä, että Joosef olisi ollut naimisissa ja hänellä olisi ollut lapsia ennen avioitumistaan Marian kanssa. Jos Joosefilla oli vähintään kuusi lasta ennen avioitumistaan Marian kanssa, miksi heitä ei mainita kun Joosef ja Maria matkasivat Betlehemiin (Luuk. 2:4-7), Egyptiin (Matt. 2:13-15), ja Nasaretiin (Matt. 2:20-23).

Meillä ei ole mitään raamatullista syytä uskoa näiden sisarusten olleen muita kuin Joosefin ja Marian varsinaisia lapsia. Ne, jotka vastustavat ajatusta Jeesuksella olleen veli- ja sisarpuolia, tekevät niin, ei suinkaan Raamatun perusteella, vaan johtuen heidän ennakkoasenteestaan koskien Marian ikuista neitsyyttä, joka itsessään on vastoin Raamatun opetuksia: "...eikä yhtynyt häneen, ennenkuin hän oli synnyttänyt pojan. Ja hän antoi hänelle nimen Jeesus" (Matt. 1:25). Jeesuksella oli velipuolia ja sisarpuolia, jotka olivat Joosefin ja Marian lapsia. Tämä on Raamatun selvä ja yksiselitteinen opetus.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Oliko Jeesuksella veljiä ja sisaria?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries