settings icon
share icon
Kysymys

Miksi Jeesuksen sukuluettelot Matteuksessa ja Luukkaassa ovat erilaiset?

Vastaus


Jeesuksen sukuluettelo esiintyy kahdesti Raamatussa: Matt.1 ja Luuk. 3:23-38. Matteuksen sukuluettelo ylettyy Jeesuksesta Aabrahamiin. Luukkaassa sukuluettelo vie Jeesuksesta Aatamiin. On kuitenkin ilmeistä, että Matteuksen ja Luukkaan sukuluettelot ovat tyystin erilaiset. Matteus esimerkiksi nimeää Joosefin isän Jaakobiksi (Matt. 1L16), kun Luukas puolestaan nimeää hänet Heliksi (Luuk. 3:23). Matteuksen lista käsittää Daavidin ja hänen poikansa Salomonin (Matt. 1:6), mutta Luukkaan luettelossa esiintyy Daavidin poika Natan (Luuk. 3:31). Itse asiassa, Daavidin ja Jeesuksen välillä, ainoat yhteiset nimet näissä kahdessa luettelossa ovat Sealtiel ja Zerubbabel (Matt. 1:12; Luuk. 3:27).

Joidenkin mielestä nämä eroavaisuudet ovat merkki virheistä Raamatussa. Juutalaiset olivat erittäin huolellisia kirjanpitäjiä, erityisesti mitä tuli sukuluetteloihin. Emme voi mitenkään ymmärtää, miksi Matteus ja Luukas olisivat koonneet kaksi keskenään ristiriidassa olevaa sukuluetteloa. Toistamme vielä kerran, että Daavidista Jeesukseen, nämä sukuluettelot ovat täysin erilaiset. Ilmeisesti jopa viitteet Sealtieliin ja Zerubbabliin merkitsevät eri henkilöitä, joilla vain sattuu olemaan sama nimi. Matteus kertoo Sealtielin isän olevan Jekonias, Luukkaan mukaan hän on Neri. Matteuksen sukuluettelo pohjautuu perimyslinjaan, Luukas taas huomioi "leeviläisen" avioliittolinjan". Jos mies kuoli ilman poikaa, tapana oli, että miehen veli nai hänen vaimonsa ja siitä syntyvä seuraavalla pojalla oli kuolleen isänsä nimi. Tämä on toki mahdollinen selitys, mutta on epätodennäköistä, että jokaisessa sukupolvessa Daavidista Jeesukseen oli esiintynyt "leeviläinen avioliittosopimus", joka sitten selittäisi nimien keskinäiset eroavaisuudet. Tämä on erittäin epätodennäköistä.

Useimmat konservatiiviset jumaluusoppineet olettavat Luukkaan listanneen Marian sukuluettelon ja Matteuksen Joosefin. Matteus seuraa Joosefin (Jeesuksen laillisen isän) sukua Davidin pojan Salomonin kautta, kun Luukas puolestaan seuraa Marian (Jeesuksen verisukulainen) sukua Daavidin poikaan Nataniin. Kreikan kielessä ei ole sanaa apelle ja Joosefia pidettiin Helin poikana hänen avioiduttuaan Helin tyttären Marian kanssa. Kummankin sukulinjan kautta Jeesus todistetaan Daavidin jälkeläiseksi ja näin ollen Messias-kelpoiseksi. Äidin kautta kulkeva sukuluettelo on epätavallista, mutta niin on myös neitsyestä syntyminen. Luukkaan selitys asialle on, että Jeesusta "luultiin" Joosefin pojaksi (Luuk. 3:23).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi Jeesuksen sukuluettelot Matteuksessa ja Luukkaassa ovat erilaiset?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries