settings icon
share icon
Kysymys

Oliko Jeesus juutalainen?

Vastaus


Jos luet Internetin artikkeleita, huomaat suuren epätietoisuuden ja erimielisyyden koskien Jeesus Nasaretilaisen juutalaisuutta. Ennen kuin vastaamme tähän kysymykseen perusteellisesti, meidän on pohdittava seuraavaa kysymystä: Kuka (tai mikä) on juutalainen? Jopa tässä kysymyksessä on ristiriitaisuutensa ja vastaus riippuu vastaajasta. Eri juutalaisuuden lahkojen edustajat — ortodoksijuutalaiset, konservatiivijuutalaiset, reformijuutalaiset — todennäköisesti ovat samaa mieltä seuraavasta määritelmästä, "Sellainen henkilö on juutalainen, jonka äiti on tai oli juutalainen, tai joka on virallisesti kääntynyt juutalaiseen uskontoon."

Vaikka hepreankielinen Raamattu ei erityisesti määrittele, että juutalaisuus periytyy äidin kautta, nykyajan juutalaisten rabbien mukaan Toorassa (Vanhassa testamentissa) on useita kohtia, jossa se on sanottu suoraan tai epäsuoraan, kuten 5. Moos. 7:1-5; 3. Moos. 24:10; ja Esra 10:2-3. Raamatussa on myös useita esimerkkejä henkilöiden kääntymisestä juutalaisuuteen (esim. mooabilainen Ruut (Ruut 1:16), josta käy ilmi Ruutin halu kääntyä juutalaisuuteen) ja kuinka heitä pidettiin aivan yhtä aitoina juutalaisina kuin juutalaisena syntyneitä.

Pohtikaamme siis kahta kysymystämme: Oliko Jeesus rodultaan juutalainen? ja, Oliko Jeesus uskonnoltaan juutalainen?

Oliko Jeesus juutalainen eli oliko hänen äitinsä juutalainen? Jeesus selvästi tunnustautui aikansa juutalaisten kanssa. He olivat hänen kansansa, heimonsa ja uskontonsa (tosin hän korjasi heidän uskonnollisia virheitään). Jumala lähetti hänet tarkoituksella juutalaisten pariin: "Hän tuli omaan maailmaansa, mutta hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan. Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen... " (Joh. 1:11-12). "Te (ei-juutalaiset) kumarratte sellaista, mitä ette tunne, mutta me (juutalaiset) kumarramme häntä, jonka tunnemme, sillä pelastaja nousee juutalaisten keskuudesta" (Joh. 4:22).

Uuden testamentin ensimmäinen lause kertoo selvästi, että Jeesus oli kansalliselta taustaltaan juutalainen. "Jeesuksen Kristuksen, Daavidin pojan ja Abrahamin pojan, sukuluettelo" (Matt. 1:1). Jeesuksen juutalaisuus käy ilmi Hepr. 7:14 kaltaisista jakeista, "Kaikkihan tietävät, että meidän Herramme on noussut Juudan heimosta..." Juuri sanasta "Juuda" muodostuu sana "juutalainen". Entä miten oli laita Jeesuksen äidin, Marian, kohdalla? Luukaksen sukuluettelossa jakeessa 3 luemme selvästi, kuinka Maria oli kuningas Daavidin suora perillinen ja sen vuoksi Jeesuksella oli oikeus nousta kansalliselle valtaistuimelle. Se myös todisti ilman epäilyksen häivääkään, että Jeesus oli heimoltaan juutalainen.

Entä oliko Jeesus uskonnoltaan juutalainen? Molemmat Jeesuksen vanhemmat tekivät "kaiken, mitä Herran laki vaati" (Luuk. 2:39). Hänen tätinsä ja setänsä, Elisabet ja Sakarias, olivat myös Tooraa noudattavia juutalaisia (Luuk. 1:6). Näin ollen on ilmeistä, että koko suku suhtautui juutalaiseen uskoon vakaumuksella.

Vuorisaarnassaan (Matt. 5-7) Jeesus vahvistaa moneen kertaan Tooran ja profeettojen opetukset (Matt. 5:17), jopa tulevassa Taivasten valtakunnassa (Matt. 5:19-20). Jeesus osallistui säännöllisesti synagogan tilaisuuksiin (Luuk. 4:16) ja juutalaiset kunnioittivat hänen opetuksiaan (Luuk. 4:15). Hän opetti juutalaisten temppelissä Jerusalemissa (luuk. 21:37). Jos hän ei olisi ollut juutalainen, häntä ei olisi edes päästetty kyseiselle temppelin alueelle (Ap. t. 21:28-30).

Jeesus myös osoitti ulkoisia merkkejä lakia noudattavasta juutalaisesta. Hän piti vaipassaan tzitzit (tupsuja) (Luuk. 8:44; Matt. 14:36), jotka muistuttivat häntä Jumalan käskyistä (4. Moos. 15:37-39). Hän vietti pääsiäistä (Joh. 2:13) ja matkasi Jerusalemiin (5. Moos. 16:16) tuona tärkeänä juutalaisten juhlapäivänä. Hän vietti juutalaisten lehtimajajuhlaa (Joh. 7:2, 10) ja matkasi Jerusalemiin Tooran vaatimuksen mukaisesti (Joh. 7:14). Hän juhlisti temppelin vihkimisen muistojuhlaa (hanukka) (Joh. 10:22) ja mitä ilmeisimmin myös Uutta vuotta (ros hasana) (Joh. 5:1) matkaamalla molemmilla kerroilla Jerusalemiin, vaikka Toora ei sitä vaatinutkaan. Näin ollen Jeesus tunnusti olevansa juutalainen (Joh. 4:22) ja juutalaisten kuningas (Mark. 15:2). Syntymästään aina viimeiseen pääsiäisen viettoonsa (Luuk. 22:14-15) Jeesus eli hartaana uskonnollisena juutalaisena.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Oliko Jeesus juutalainen?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries