settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Jeesus tarkoitti sanoessaan "MINÄ OLEN"?

Vastaus


Jeesus vastasi fariseusten kysymykseen, "Mikä sinä luulet olevasi?", sanomalla, "Teidän isänne Abraham iloitsi siitä, että saisi nähdä minun päiväni. Hän näki sen ja riemuitsi.' "Et ole edes viidenkymmenen ja olet muka nähnyt Abrahamin!" Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jo ennen kuin Abraham syntyi -- minä olen (Lukijaa kehotetaan tutkimaan kreikankielistä alkutekstiä (Joh. 8:58), jossa Jeesus vastaa sanoin, "Minä olen". Suomenkieliset raamatunkäännökset eivät tuo tätä esille). Silloin he alkoivat poimia kiviä heittääkseen niillä häntä, mutta Jeesus poistui heidän näkyvistään ja lähti temppelistä. Tämä juutalaisten väkivaltainen reaktio Jeesuksen "MINÄ OLEN" vastaukseen ilmaisee selvästi, että he ymmärsivät hänen sanojensa tarkoituksen — hän asetti itsensä Jumalaksi käyttämällä "MINÄ OLEN" nimeä. Jumala käytti sitä itsestään 2. Moos. 3:14.

Jos Jeesus olisi ainoastaan halunnut ilmaista, että hän oli olemassa jos ennen Abrahamia, hän olisi sanonut, "Jo ennen kuin Abraham syntyi, minä olin". Kreikan kielen verbit, joita käytetään Aabrahamista ja Jeesuksesta ovat hyvin erilaiset. Pyhän Hengen valitsemat sanat tekevät selväksi sen, että Aabraham "syntyi", mutta Jeesus on ollut iankaikkisesti (Joh. 1:1). Ei ole epäilystäkään, että juutalaiset ymmärsivät mistä oli kysymys, koska he poimivat kiviä surmatakseen Jeesuksen, koska hän teki itsestään Jumalan vertaisen (Joh. 5:18). Hänen väitteensä oli jumalan pilkkaamista, jos se ei ollut totta. Se ansaitsi Mooseksen lain määräämän rangaistuksen, mikä oli kuolema (3. Moos. 24:11-14). Jeesus ei syyllistynyt jumalanpilkkaan, koska hän oli ja on Jumalan, jumalisuuden toinen persoona, kaikin tavoin Isä-Jumalan vertainen.

Jeesus käytti itsestään ilmaisua "MINÄ OLEN" seitsemän kertaa. Kaikissa seitsemässä MINÄ OLEN yhdistyy voimakkaisiin kielikuviin, joissa hän kuvaa itseään maailman pelastajana. Kaikki ne ovat Johanneksen evankeliumissa. Ne ovat: MINÄ OLEN elämän leipä (Joh. 6:35, 1, 48, 51); MINÄ OLEN maailman valo (Joh. 8:12); MINÄ OLEN lampaiden portti (John 10:7,9); MINÄ OLEN hyvä paimen (Joh. 10:11, 14); MINÄ OLEN ylösnousemus ja elämä (Joh. 11:25); MINÄ OLEN tie, totuus ja elämä (Joh. 14:6); ja MINÄ OLEN viinipuu (John 15: 1,5).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Jeesus tarkoitti sanoessaan "MINÄ OLEN"?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries