settings icon
share icon
Kysymys

Kuka Jeesus Kristus on?

Vastaus


Toisin kuin kysymys "Onko Jumala olemassa?", hyvin harvat epäilevät Jeesuksen Kristuksen historiallisuutta. Yleisesti hyväksytään, että Jeesus todellakin eli Israelissa 2000 vuotta sitten. Väittely pääsee vauhtiin, kun aletaan keskustella Jeesuksen henkilöllisyydestä. Melkein kaikki pääuskonnot opettavat, että Jeesus oli joko profeetta, suuri opettaja tai hurskas ihminen. Ongelma on siinä, että Raamatun mukaan Jeesus oli äärettömän paljon enemmän kuin vain profeetta, suuri opettaja tai hurskas ihminen.

C.S. Lewis kirjoittaa kirjassaan Tätä on kristinusko seuraavasti (suom. Marja Liljeqvist): "Yritän tässä estää ketään sanomasta mitään todella kaistapäisiä mielipiteitä Jeesuksesta, joita usein kuulee sanottavan: ´Voin hyväksyä Jeesuksen suurenmoisena moraalin opettajana, mutta en hyväksy hänen väitettään olla Jumala.` Sitä meidän ei pidä missään nimessä sanoman. Mies, joka on ainoastaan kuolevainen ja opettaa mitä Jeesus opetti, ei ole mikään suuri opettaja. Hän on joko yhtä hullu kuin mies, joka väittää olevansa paistettu muna, tai sitten hän on itse paholainen helvetistä. Sinun on tehtävä valintasi näistä vaihtoehdoista. Joko Jeesus oli - ja on - Jumalan Poika, tai sitten hän on hullu tai jotain sitäkin pahempaa. Voit passittaa hänet suljetulle osastolle; voit sylkeä häntä ja tappaa hänet paholaisena; tai voit polvistua hänen eteensä ja nimittää häntä Herraksesi ja Jumalaksesi. Mutta älä yritäkään holhoavin äänenpainoin selittää, että hän oli suuri ihminen ja opettaja. Sitä mahdollisuutta Jeesus ei meille jätä.” Sitä mahdollisuutta Jeesus ei meille jätä. Eikä hän halunnutkaan sitä jättää.”

Kuka Jeesus sitten väitti olevansa? Kuka hän Raamatun mukaan oli? Katsotaanpa ensin Jeesuksen omia sanoja (Joh. 10:30): ”Minä ja Isä olemme yhtä.” Ensi silmäyksellä ei ehkä näytä siltä, että tämä olisi väite olla Jumala. Katsopa kuitenkin juutalaisten reaktiota Jeesuksen sanoihin: ”Hyvän teon tähden me emme sinua kivitä, vaan jumalanpilkan tähden, ja koska sinä, joka olet ihminen, teet itsesi Jumalaksi” (Joh. 10:33). Juutalaiset tulkitsivat Jeesuksen sanat niin, että hän väitti olevansa Jumala. Seuraavissa jakeissa Jeesus ei missään kohtaa korjaa juutalaisten tulkintaa sanomalla: ”En väittänyt olevani Jumala”. Tämä osoittaa, että Jeesus todellakin sanoi olevansa Jumala ilmoittaessaan, että ”minä ja Isä olemme yhtä” (Joh. 10:30). Joh. 8:58 on toinen esimerkki. “Jeesus julisti: ”Totisesti, totisesti minä sanon teille; ennen kuin Aabraham syntyi, olen minä ollut.” Jälleen juutalaiset reagoivat aikomalla kivittää Jeesuksen (Joh. 8:59). Ilmoittaessaan olevansa ”Minä olen” Jeesus käyttää itsestään Vanhan testamentin Jumalasta käyttämää nimeä (2. Moos. 3:14). Miksi juutalaiset haluaisivat kivittää Jeesuksen, ellei hän olisi sanonut jotakin, jonka he uskoivat olevan jumalanpilkkaa, eli väittänyt olevansa Jumala?

Joh. 1:1 sanoo: ”Sana oli Jumala.” Joh. 1:14 mukaan: ”Sana tuli lihaksi.” Tämä osoittaa selvästi, että Jeesus on Jumala ihmisen muodossa. Opetuslapsi Tuomas huudahti Jeesukselle: ”Minun Herrani ja Jumalani!” (Joh. 20:28). Jeesus ei oikaise hänen sanojaan. Apostoli Paavali kuvailee häntä: ”– – suuren Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kirkkauden ilmestymistä” (Tiit. 2:13). Apostoli Pietari sanoo samaa: ”– – Jumalamme ja Vapauttajamme Jeesus Kristus” (2. Piet. 1:1). Heprealaiskirjeessä (Hepr. 1:8) Isä Jumala todistaa Jeesuksen todellisesta henkilöllisyydestä: ”Mutta Pojastaan hän sanoo: - Jumala, sinun valtaistuimesi pysyy ajasta aikaan, ja sinun kuninkaanvaltikkasi on oikeudenmukaisuuden valtikka.” Vanhan testamentin profetiat Kristuksesta julistavat hänen jumaluuttaan: ”Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas” (Jes. 9:5).

Kuten C.S. Lewis totesi, sellaista vaihtoehtoa ei ole, että voisimme uskoa Jeesukseen suurena opettajana. Jeesus väitti täysin selvästi olevansa Jumala. Jos hän ei ole Jumala, niin hän on valehtelija, eikä siis profeetta, suuri opettaja tai hurskas ihminen. Yrittäessään mitätöidä Jeesuksen sanoja modernit tutkijat väittävät, että todellinen historiallinen Jeesus ei sanonut monia niistä asioista, mitä hän Raamatun mukaan sanoi. Miten meistä on väittelemään Jumalan Sanan kanssa siitä, mitä Jeesus sanoi tai ei sanonut? Miten joku tutkija voi 2000 vuotta Jeesuksen jälkeen tietää paremmin, mitä Jeesus sanoi tai ei sanonut, kuin ne, jotka elivät ja palvelivat Jeesuksen kanssa ja joita hän itse opetti (Joh. 14:26)?

Miksi kysymys Jeesuksen todellisesta henkilöllisyydestä on niin tärkeä? Mitä väliä sillä on, onko Jeesus Jumala vai ei? Jeesuksen on oltava Jumala ennen muuta siksi, että jos hän ei ole Jumala, hänen kuolemansa ei olisi riittänyt sovittamaan koko maailman syntejä (1. Joh. 2:2). Vain Jumala voi kärsiä sellaisen äärettömän rangaistuksen (Room. 5:8; 2. Kor. 5:21). Jeesuksen oli oltava Jumala, niin että hän voi maksaa velkamme. Jeesuksen oli oltava ihminen, niin että hän voi kuolla. Pelastus on tarjolla vain uskomalla Jeesukseen Kristukseen! Juuri Jeesuksen jumaluus on se syy, miksi hän on ainoa tie pelastukseen. Jumaluutensa vuoksi Jeesus julisti: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuka Jeesus Kristus on?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries