settings icon
share icon
Kysymys

Mitä jakeet Joh. 1:1, 14 tarkoittavat kutsuessaan Jeesusta Jumalan Sanaksi?

Vastaus


Vastaus tähän kysymykseen selviää, kun tarkastelemme, miksi Johannes kirjoitti evankeliuminsa. Syy siihen on ilmoitettu selvästi Joh. 20:30-31, "Monia muitakin tunnustekoja Jeesus teki opetuslastensa nähden, mutta niistä ei ole kerrottu tässä kirjassa. Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden." Johannes halusi esitellä lukijoilleen Jeesuksen Kristuksen, kertoa kuka hän oli (lihaksi tullut Jumala), ja mitä hän teki. Johanneksen päämääränä oli johdattaa lukijat uskomaan Kristuksen pelastustyöhön. Kun ymmärrämme tämän, ymmärrämme paremmin, miksi Johannes esitteli Jeesuksen "Sanana" Joh. 1:1:ssä.

Aloittamalla evankeliuminsa sanoilla, "Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala", Johannes esitteli Jeesuksen käsitteillä, jotka olivat tuttuja juutalaisille ja ei-juutalaisille lukijoille. Kreikan kielen sana logos merkitsee "sanaa" ja se oli yleisesti käytössä kreikkalaisten filosofien ja juutalaisten parissa. Vanhassa testamentissa Jumalan "sanaa" käytettiin tarkoittamaan ikään kuin Jumalan henkilöitymistä hänen tahtonsa toteuttamisessa (Ps. 33:6, 107:20, 119:89, 147:15-18). Juutalaisille lukijoilleen Johannes esitellessään Jeesuksen "Sanana" viittaa takaisin Vanhaan testamenttiin, missä logos eli Jumalan "Sana" liittyy myös Jumalan antamiin ilmoituksiin. Kreikkalaisessa filosofiassa logosta käytettiin kuvailemaan menetelmää, jolla Jumala loi materiaalisen maailman ja kommunikoi sen kanssa. Kreikkalaisessa maailmankuvassa logos oli silta yliaistillisen Jumalan ja materiaalisen maailman välillä. Kreikkalaisille lukijoille termi logos viittasi näin ollen kommunikointiin Jumalan ja maailman välillä.

Esittelemällä Jeesuksen Kristuksen logoksena, Johannes hyödynsi aikakautensa juutalaisille ja kreikkalaisille tuttua ilmaisua. Mutta Johannes ei pysähdy tähän, vaan kuvailee Jeesuksen olevan täysi Jumala ja täysi ihminen. Jeesus ei ollut ainoastaan Jumalan ilmoituksen henkilöitymä, kuten juutalaiset ajattelivat, vaan Jumalan täydellinen ilmoitus itsestään lihallisessa muodossa. Siksi Jeesus saattoi sanoa Filippukselle: "Etkö sinä, Filippus, tunne minua, vaikka olen jo näin kauan ollut teidän seurassanne? Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän. Kuinka voit sanoa: 'Anna meidän nähdä Isä'?" (Joh. 14:9). Käyttämällä termiä logos Joh. 1:1:ssä Johannes hyödyntää ja korostaa lukijakunnalleen tuttua käsitettä. Jeesus Kristus oli Jumalan elävä Sana, täysi Jumala ja kuitenkin ihminen, joka tuli paljastamaan Jumalan ihmisille ja pelastamaan synneistä kaikki häneen uskovat.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä jakeet Joh. 1:1, 14 tarkoittavat kutsuessaan Jeesusta Jumalan Sanaksi?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries