settings icon
share icon
Kysymys

Mitä tarkoitetaan sillä, että Jeesus on Jumalan Karitsa?

Vastaus


Kun Jeesusta kutsutaan Jumalan Karitsaksi Joh. 1:29 ja Joh. 1:36, tarkoitetaan sillä hänen olleen täydellinen ja lopullinen syntiuhri. Ymmärtääksemme, kuka Jeesus oli ja mitä hän teki, meidän pitää lähteä liikkeelle Vanhasta testamentista, jossa ennustetaan Kristuksen tulevan "sovitusuhrina" (Jes. 53:10). Itse asiassa koko Vanhassa testamentissa esitelty uhrijärjestelmä asetti näyttämön Jeesuksen Kristuksen tulemiselle, joka on Jumalan täydellinen uhri ihmisten syntien sovittamiseksi (Room. 8:3; Hepr. 10).

Uhrilampaalla oli hyvin tärkeä rooli juutalaisten uskonnollisessa elämässä ja uhrijärjestelmässä. Kun Johannes Kastaja viittasi Jeesukseen "Jumalan Karitsana, joka ottaa pois maailman synnin" (Joh. 1:29), häntä kuunnelleet juutalaiset yhdistivät tämän useampiin tärkeisiin uhreihin: Pääsiäisen ollessa hyvin lähellä, heidän ensimmäinen ajatuksensa saattoi liittyä pääsiäislampaaseen. Pääsiäisjuhla oli yksi juutalaisten suurimmista juhlista ja sillä muistettiin Jumalan israelilaisten vapauttamista Egyptin orjuudesta. Itse asiassa pääsiäislampaan uhraaminen ja veren siveleminen ovenpieliin (2. Moos. 12:11-13) on kaunis vertauskuva Kristuksen sovitustyöstä ristillä. Ne, joiden puolesta hän kuoli, ovat peitetyt hänen verellään ja siten varjellut kuoleman (hengellisen) enkeliltä.

Toinen tärkeä lampaisiin liittyvä uhri oli päivittäinen uhri Jerusalemin temppelissä. Joka aamu ja ilta, temppelissä uhrattiin lammas ihmisten syntien edestä (2. Moos. 29:38-42). Nämä päivittäiset uhrit, kuten kaikki muutkin, osoittivat kohti Kristuksen täydellistä uhria ristillä. Itse asiassa, Jeesuksen kuolema ristillä ajoittui temppelin iltauhrin aikaan. Tuon aikakauden juutalaiset olivat tuttuja Vanhan testamentin profeettojen Jeremiaan ja Jesajan kirjoitusten kanssa, jotka ennustivat hänen tulostaan, joka olisi "kuin karitsa, jota teuraaksi viedään" (Jer.11:19; Jes. 53:7) ja jonka kärsimykset ja uhri toisivat lunastuksen Israelille. Hän ei tietysti ollut kukaan muu kuin Jeesus Kristus, "Jumalan Karitsa".

Meille uhrijärjestelmä saattaa vaikuttaa eriskummalliselta, mutta ymmärrämme vastikkeellisuuden ja sijaiskärsimyksen käsitteet. Tiedämme synnin palkan olevan kuoleman (Room. 6:23) ja syntiemme erottavan meidät Jumalasta. Tiedämme Raamatun myös opettavan meidän kaikkien olevan syntisiä ja vailla vanhurskautta Jumalan edessä (Room. 3:23). Syntiemme tähden olemme erotetut Jumalasta ja syyllisiä hänen edessään. Sen vuoksi ainoa toivomme on, että hän järjestää keinon sopia asiat hänen kanssaan. Juuri tämän hän teki lähettämällä poikansa Jeesuksen Kristuksen kuolemaan ristillä. Kristus kuoli sovittaakseen syntimme ja maksoi kaikkien häneen uskovien synnin palkan.

Hänen ristin kuolemansa Jumalan täydellisenä uhrina ja kolmen päivä kuluttua tapahtuneen ylösnousemisensa kautta meillä nyt on mahdollisuus iankaikkiseen elämään, jos me uskomme häneen. Evankeliumin ilouutinen on, että Jumala itse järjesti uhrin syntiemme edestä, kuten 1. Piet. 1:18-21 julistaa: “Tiedättehän, ettei teitä ole lunastettu isiltä perimästänne tyhjänpäiväisestä elämästä millään katoavalla tavaralla, hopealla tai kullalla, vaan Kristuksen, tuon virheettömän ja tahrattoman karitsan, kalliilla verellä. Hänet oli valittu jo ennen maailman perustamista, ja nyt aikojen lopulla hänet on tuotu julki teitä varten. Hänen kauttaan te uskotte Jumalaan, joka herätti hänet kuolleista ja antoi hänelle kirkkauden, niin että te uskoessanne myös panette toivonne Jumalaan."

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä tarkoitetaan sillä, että Jeesus on Jumalan Karitsa?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries