settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on JEDP-lähdeteoria?

Vastaus


Lyhyesti ilmaistuna JEDP-lähdeteorian mukaan Raamatun ensimmäiset viisi kirjaa, 1., 2., 3., 4. ja 5. Mooseksen kirja, eivät ole kokonaisuudessaan Mooseksen kirjoittamat, vaan niiden kirjoittamiseen osallistui myös muita kirjoittajia Mooseksen kuoleman jälkeen vuonna 145a eKr. Tämä teoria perustuu siihen, että eri Jumalan nimiä käytetään eri Mooseksen kirjoissa ja niissä on myös havaittavissa eri kirjallisia tyylejä. Kirjaimet JEDP merkitsevät oletettujen kirjoittajien nimiä: "Jehovan" nimeä Jumalasta käyttävä kirjoittaja, "Elohim" nimeä Jumalasta käyttävä kirjoittaja, 5. Mooseksen kirjan (Deuteronomy) kirjoittaja ja 3. Mooseksen kirjan (Leviticus) papillinen kirjoittaja. JEDP-lähdeteorian mukaan Mooseksen kirjojen eri osat koottiin neljännellä vuosisadalla eKr. todennäköisesti Esran toimesta.

Miksi yksi oletettu kirjoittaja olisi käyttänyt eri Jumalan nimiä eri kirjoissaan? Esimerkiksi 1. Moos. luvussa 1 käytetään nimeä Elohim, kun taas luvussa 2 käytetään nimeä YHWH. Tämä sama kaava toistuu usein Mooseksen kirjoissa. Vastaus tähän on varsin yksinkertainen. Mooses hyödyntää eri Jumalan nimiä tiettyjä tarkoitusperiä varten. 1. Mooseksen kirjan luvussa 1 Jumala on Elohim, mahtava Jumala-Luoja. Luvussa 2 Jumala on Yahweh, henkilökohtainen Jumala, joka loi ihmiskunnan ja johon hänellä on henkilökohtainen suhde. Näin ollen kyseessä ei ole useita eri kirjoittajia, vaan yksi ainoa, joka käyttää useita eri Jumalan nimiä tilanteen mukaan korostaakseen Jumalan tiettyjä ominaisuuksia.

Itse asiassa voimme odottaa kirjoittajan hyödyntävän kirjoituksissaan eri tyylejä sen mukaan, onko kyseessä historiankirjoitus (1. Mooseksen kirja), lainsäätämisasiat (2. ja 5. Mooseksen kirja) vai uhrijärjestelmää koskevat yksityiskohdat (3. Mooseksen kirja). JEDP-lähdeteoria pyrkii selittämään Mooseksen kirjoissa esiintyvät erot sepittämällä monimutkaisen teorian, jolle ei löydy mitään historiallisia perusteita. Mitään J, E, D tai P lähdeteosta ei ole löydetty. Kukaan historiallinen juutalainen tai kristillinen tutkija ei ole koskaan edes vihjaissut minkään tuollaisen asiakirjan olemassaolosta.

Kaikkein voimakkain peruste JEDP-lähdeteoriaa vastaan on Raamattu. Jeesus sanoi Mark. 12:26, "Ja kun nyt puhumme kuolleiden herättämisestä -- ettekö ole Mooseksen kirjasta lukeneet kertomusta palavasta pensaasta? Siinä Jumala puhuu Moosekselle ja sanoo: 'Minä olen Abrahamin Jumala, Iisakin Jumala ja Jaakobin Jumala". Jeesus ilmaisee suoraan Mooseksen kirjoittaneen palavasta pensaasta 2. Moos. 3:1-3. Luukas samoin kirjoittaa Ap. t. 3:22 liittyen 5. Moos. 18:15 kertoen Mooseksen olleen sen kirjoittajan. Paavali puhuu Room. 10:5 kohdassa Mooseksen kuvailemasta vanhurskaudesta 4. Moos. 18:5. Näin ollen Paavalin mielestä Mooses oli 4. Moos. kirjoittaja. Jeesus sanoo Mooseksen olleen 2. Mooseksen kirjan kirjoittaja. Luukaksen mielestä Mooses kirjoitti 5. Mooseksen kirjan ja Paavalin mukaan Mooses oli 4. Mooseksen kirjan kirjoittaja. Jotta JEPD-lähdeteoria olisi totta, Jeesuksen, Luukkaan ja Paavalin täytyy olla joko valehtelijoita tai väärässä koskien Vanhaa testamenttia. Me laitamme luottamuksemme Jeesukseen ja Raamatun ihmiskirjoittajiin vailla todisteita olevan JEPD-lähdeteorian sijaan (2. Tim. 3:16-17).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on JEDP-lähdeteoria?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries