settings icon
share icon
Kysymys

Jättääkö Pyhä Henki koskaan uskovaa?

Vastaus


Yksinkertainen vastaus kuuluu, Pyhä Henki ei koskaan jätä uskovaa. Tämä ilmenee monista eri Uuden testamentin kohdista. Esimerkiksi, Room. 8:9 kertoo meille, "...mutta se, jolla ei ole Kristuksen Henkeä, ei ole hänen omansa." Tämä jae kertoo hyvin selvästi, että jos Pyhä Henki ei asu jossakin henkilössä, silloin tämä henkilö ei ole pelastunut. Näin ollen, jos Pyhä Henki jättäisi uskovan, hän olisi menettänyt pelastussuhteensa Kristukseen. Tämä on vastoin Raamatun opetuksia koskien kristittyjen ikuista pelastusvarmuutta. Toinen Pyhän Hengen pysyväisyyttä uskovassa tukeva jae löytyy Joh. 14:16. Siinä Jeesus toteaa Isän antavan toisen puolustajan, "joka on kanssanne ikuisesti."

Ef. 1:13-14 myös osoittaa meille, että Pyhä Henki ei koskaan hylkää uskovaa. Siinä uskovien kerrotaan olevan sinetöidyt Pyhällä Hengellä, joka "on meidän perintöosamme vakuutena, joka takaa meille lunastuksen, Jumalan kirkkauden ylistykseksi." Pyhällä Hengellä sinetöiminen kuvaa omistusta. Jumala on luvannut iankaikkisen elämän kaikille Kristukseen uskoville ja tämän lupauksen vakuudeksi hän on lähettänyt Pyhän Hengen asumaan uskoviin lunastuksen päivään saakka. Tämä on rinnastettavissa auton tai talon ostamiseen. Jumala on antanut kaikille uskoville Pyhän Hengen käsirahaksi ja vakuudeksi heidän iankaikkisesta suhteestaan Jumalaan. Kaikki uskovat on sinetöity Pyhällä Hengellä, kuten ilmenee myös 2. Kor. 1:22 ja Ef. 4:30.

Ennen Kristuksen kuolemaa, ylösnousemista ja taivaaseen siirtymistä Pyhällä Hengellä oli "tilapäinen" suhde ihmisten kanssa. Pyhä Henki asui kuningas Saulissa, mutta jätti hänet myöhemmin (1. Sam. 16:14). Sen sijaan Pyhä Henki asettui Daavidiin (1. Sam. 16:13). Daavid pelkäsi Pyhän Hengen jättävän hänet, kun hän oli ollut siveetön Batseban kanssa (Ps. 51:11). Pyhä Henki täytti Besalelin, jotta hän kykeni valmistamaan pyhäkkötelttaan tarvittavat esineet (2. Moos. 1:2-5), mutta kyseessä ei ollut pysyvä suhde. Kaikki tämä muuttui Jeesuksen noustua taivaaseen. Helluntaipäivästä alkaen Pyhä Henki on asunut uskovissa pysyvästi (Ap. t. 2). Tässä pysyvässä Pyhän Hengen asumisessa on Jumalan lupauksen täyttymys, että hän on aina meidän kanssamme eikä koskaan hylkää meitä.

Vaikka Pyhä Henki ei koskaan hylkää uskovaa, Pyhän Hengen tukahduttaminen on mahdollista (1. Tess. 5:19) samoin kuin hänen surulliseksi saattaminen (Ef. 4:30). Synti vaikuttaa aina suhteeseemme Jumalaan. Vaikka suhteemme Jumalaan on turvattu Kristuksen kautta, tunnustamattomat synnit elämässämme vaikeuttavat kumppanuuttamme Jumalan kanssa ja estävät Pyhän Hengen työn elämässämme. Tämän vuoksi on hyvin tärkeää tunnustaa syntimme, koska "Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.” (1. Joh. 1:9). Vaikkakaan Pyhä Henki ei koskaan jätä meitä, hänen läsnäolonsa tuomat edut ja ilot voivat hyvinkin kadota elämästämme.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Jättääkö Pyhä Henki koskaan uskovaa?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries