settings icon
share icon
Питање

Шта се подразумева под речима ‘богови сте’ у Псалму 82:6 и Јовану 10:34?

srpski
Одговор


Почећемо од Псалма 82 који Исус цитира у Јовану 10:34. Реч која је у 6. стиху преведена као "богови" на хебрејском је елохим и она се обично односи на јединог истинитог Бога, али има и друга значења. Псалам 82:1 каже: “Бог стаде на сабору Божијем, усред богова изрече суд.” Из контекста следећа три стиха јасно нам је да се овде ради о старешинама, судијама и осталима који владају у Израиљу. Називање једног старешине богом указује на три ствари: 1) он има ауторитет над осталим људима, 2) моћ која се испољава кроз његов ауторитет треба да се поштује и 3) он своју моћ и ауторитет добија од Бога који је у 8. стиху приказан као судија над целим светом.

Реч “богови” се у Старом завету ретко односи на људе, а може да се нађе на неколико места. На пример, пре него што је Мојсија послао фараону Бог му је рекао: “ Ево, поставио сам те да си Бог Фараону” (2. Мој. 7:1). То је значило да је Мојсије као Божији гласник представљао Бога и пред фараоном. Реч елохим у значењу “судије” налазимо у 2. Мој. 21:6 и 22:8, 9, 28.

Поента Псалма 82 је у томе да земаљске судије морају да суде непристрасно и праведно зато што ће једног дана и сами стати пред великог Судију. Стихови 6 и 7 упозоравају старешине да ће и њима бити суђено: “Рекох: ‘Богови сте, и синови Вишњег сви. Али ћете као људи помрети, и као сваки кнез пашћете.’” Овде видимо да је људе од ауторитета на та места поставио Бог и да се због тога сматрају боговима међу људима. Зато не смеју да забораве да су обични смртници који ће једног дана положити рачун Богу за своје управљање.

А сад ћемо видети како Исус користи ове стихове. На његову изјаву да је Божји Син (Јован 10:25-30) Јевреји га оптужују за богохуљење јер тврди да је Бог (с. 33). Исус зато цитира Псалам 82:6 и подсећа их да закон назива људе који имају ауторитет и власт боговима. Његова поента је следећа: оптужујете ме за хулу зато што сам рекао да сам Божији син, а ваше Писмо користи исту реч за старешине народа. Ако они који заузимају таква места могу да буду названи боговима, колико више то важи за онога кога је Бог послао (с. 34-35)?

Насупрот томе, имамо пример змије која је слагала Еву у рају. Њене речи “отвориће вам се очи, па ћете постати као богови и знати шта је добро шта ли зло” (1. Мој. 3:5) су полуистина. Њихове очи су се отвориле (с. 7), али нису постали као богови. Штавише, изгубили су ауторитет који су до тада имали. Сотона је обмануо Еву да ће постати попут Бога. Исус је бранио своју тврдњу да је Божији Син на библијском и семантичком нивоу: утицајни људи могу да буду прозвани боговима па зато и Месија има право да тако назива себе. Људска бића нису „богови“ нити „мали богови“. Ми нисмо Бог. Бог је Бог, а ми који смо спознали Христа смо његова деца.Врати се на Српску страну

Шта се подразумева под речима ‘богови сте’ у Псалму 82:6 и Јовану 10:34?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries