settings icon
share icon
Питање

Да ли жене могу да служе као пастири / проповедници? Шта Библија каже о женама у служби?

srpski
Одговор


Вероватно не постоји више дискутовано питање у цркви данас, од тога, да ли жена треба да служи као пастир / проповедник. И због тога је јако битно да на ово не гледамо као на мушко – женско питање. Постоје жене које верују да жена не треба да служи као пастир и да Библија ставља одређене рестрикције на службу жена – и постоје мушкарци који верују да жена може да служи као проповедник и да не постоје никакве рестрикције за жене у служби. Овде се не ради о шовинизму или дискриминацији. Овде се ради о Библијској интерпретацији.

1 Тимотеју 2:11-12 изјављује, “Жена нека се учи у миру и свакој покорности. Жени пак не допуштам да друге учи, нити да господари над мужем, него да буде мирна.” У цркви, Бог је доделио различите улоге мушкарцу и жени. Ово је због начина на који је људски род створен (1 Тимотеју 2:13) и због тога како је грех ушао у свет (2 Тимотеју 2:14). Бог, кроз писање Апостола Павла, забрањује жени да буде у служби у којој има духовни ауторитет над мушкарцем. Ово искључује жену из пастирске службе, што дефинитивно укључује проповедање, поучавање и имање духовног ауторитета над мушкарцем.

Постоје многе "примедбе" у односу на жене у служби / жене пастири. Једна од тих је да је Павле забранио женама да уче друге зато што су у првом веку, жене већином биле необразоване. Међутим, у 1 Тимотеју нигде се не помиње образовање. Да је образовање било квалификација за службу, већина Исусових ученика не би били кавалификовани. Друга уобичајена примедба је да је Павле забранио женама у Ефесу да поучавају (1 Тимотеју је написана Тимотеју који је био пастир у цркви у Ефесу). Град Ефес је био познат по свом храму Артемиде, лажне Грчке / Римске богиње. Жене су биле ауторитет у слављењу Артемиде. Међутим, Прва посланица Тимотеју нигде не спомиње Артемиду, нити Павле помиње слављење Артемиде као разлог за забрану у 1 Тимотеју 2:11-12.

Трећа уобичајена примедба је да ту Павле мисли само на мужеве и супруге, а не мушкарце и жене генерално. Грчке речи у 1 Тимотеју 2:11-14 могу да се односе на мужеве и супруге. Међутим, основно значење речи је мушкарац и жена. Даље, исте Грчке речи су коришћене у стиховима 8-10. Да ли само мужеви треба да дижу свете руке у молитви без гнева и премишљања (стих 8)? Да ли само супруге треба да се облаче скромно, да чине добро и славе Бога (стихови 9-10)? Наравно да не. Стихови 8-10 се јасно обраћају мушкарцима и женама генерално, не само мужевима и супругама. Не постоји ништа у контексту што би упућивалао на промену на мужеве и супруге у стиховима 11-14.

Ипак честа примедба на ово тумачење жена пастира / проповедника се односи на Мириам, Дебору, Олду, Приску, Прискилу, Фиву, итд. – жене које су имале позицију вође у Библији. Ова примедба пропушта да примети неке битне факторе. Када се ради о Дебори, она је била једина жена судија међу 13 мушких судија. Када се ради о Олди, она је била једина жена пророк међу десетине мушких пророка поменутих у Библији. Једина веза коју Мирјам има са вођством је та да је била Мојсијева и Аронова сестра. Две најпознатије жене у време Краљева су биле Готолија и Језавеља - које тешко да су биле побожни примери женског вођства.

У Делима апостолским, глава 18, Прискила и Аквила су представљени као верне слуге Христове. Прискилино име је прво поменуто, вероватно указујући да је она била више "позната" у служби него њен супруг. Међутим, нигде се не помиње да је Прискила била део службе чије активности су у супротности са 1 Тимотеју 2:11-14. Прискила и Аквила су довели Аплоса у свој дом, где су га обоје обучавали, појашњавајући му Реч Божију. (Дела 18:26).

У Римљанима 16:1, чак и ако је Фива сматрана "ђаконијом" уместо "служитељем" – то не значи да је Фива била учитељ у цркви. "Способан да поучава" је дата квалификација за старешине, али не и за ђаконе (1 Тимотеју 3:1-13; Тит 1:6-9). Старешине / епископи / ђакони су описани као "муж једне жене," "људи чија деца верују," и "људи вредни поштовања." И као додатак, у 1 Тимотеју 3:1-13 и Титу 1:6-9, мушка именица је коришћена искључиво у односу на старешине / епископе / ђаконе.

Контекст 1.Тимотеју 2:11-14 чини овај "разлог" савршено јасним. Стих 13 почиње са "јер" и даје "разлог " зашто Павле изјављује ово у стиховима 11-12. Зашто жена не треба да поучава или да има ауторитет над мушчарцем? Зато јер је - "прво створен Адам, затим Ева. И Адам не беше преварен, а жена преварена учини преступ." То је разлог. Бог је прво створио Адама а онда је створио Еву да буде "помоћник" Адаму. Овај ред у Стварању има универзалну примену на људе у породици (Ефесци 5:22-33) и у цркви. Чињеница да је Ева била преварена је такође дата као разлог зашто жене да не буду пастири или да имају духовни ауторитет над мучкарцима. Ово води ка веровању да жене не треба да поучавају зато што их је много лакше преварити. Овај концепт је дискутабилан...ако је жене лакше обманути, зашто би им требало дозволити да поучавају децу (која се дају лако преварити) и друге жене (које је опет лакше обманути)? То није оно што текст каже. Жене не треба да почавају или да имају духовни ауторитет над мушкарцима зато што је Ева била преварена. Као последица тога, Бог је првенствено дао мушкарцу ауторитет да поучава у цркви.

Жене изобилују у дару гостопримства, милосрђа, поучавања и помоћи. Већина служби у цркви зависи од жена. Женама у цркви се не забрањује да се јавно моле или пророкују (1 Коринћанима 11:5), само да немају ауторитет духовног поучавања мушкараца. Библија нигде не забрањује жени да не упражњава дарове Светог духа (1 Коринћанима глава 12). Жене су, пођеднако колико и мушкарци позване да служе другима, демонстрирајући плод Духа (Галатима 5:22-23), и да објављују Еванђеље изгубљенима (Матеј 28:18-20; Дела 1:8; 1 Петрова 3:15).

Бог је ординирао само мушкарце да служе на месту ауторитета духовног поучавања у цркви. Ово није зато што су мушкарци бољи учитељи, или зато што су жене инфериорне или мање интелигентне и (што није истина). То је једноставно тако јер је Бог створио цркву да функционише на тај начин. Мушкарци треба да поставе пример за духовно вођство – и својим животима и својим речима. Жене треба да узму улогу мањег ауторитета. Жене се охрабрују да поучавају друге жене (Тит 2:3-5). Библија не забрањује женама да поучавају децу. Једина активност која се забрањује жени је да поучава или да има духовни ауторитет над мушчарцем. Ово логично укључује то да жене служе као пастири / проповедници. Ово не чини жене мање важнима, на било који начин, већ им радије даје могућност да се фокусирају на службу која је више у сагласности са даровима које им је Бог дао.Врати се на Српску страну

Да ли жене могу да служе као пастири / проповедници? Шта Библија каже о женама у служби?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries