settings icon
share icon
Питање

Зашто људи умиру?

srpski
Одговор


Људи умиру због онога што зовемо „изворни грех" – непослушност Адама и Еве у Еденском врту. Бог је упозорио први људски пар да ће кршење Његовог закона имати смрт као ишод (Постанак 2:17), и то је оно што се и десило. „Плата за грех је смрт" (Римљанима 6:23а).

Адам и Ева је требало заувек да пребивају са Богом, тако да вероватно нису ни знали шта значи „умрети". Нажалост, грех се у вечној прошлост настанио у небеском домену анђела, и Сотона је искушао Еву, а она је згрешила. Ева је дала плод свом мужу и он је кренуо за њом у грех. Тај грех је донео смрт у свет, пошто се човечанство одвојило од Извора Живота.

Од тада, свако људско биће које је родила жена уз помоћ мушкарца било је грешно потомство. Ова грешна природа са собом доноси смрт. „Стога, као што је посредством једнога човека грех ушао у свет, а грехом смрт, тако је смрт прешла на све људе, јер су сви згрешили" (Римљанима 5:12).

У књизи Постанка, трећа глава, описано је проклетство које је Бог изговорио над светом. То проклетство је укључивало ове речи упућене Адаму: „… докле се не вратиш у земљу од које си узет; јер си прах, и у прах ћеш се вратити" (Постанак 3:19). Физичка смрт тела је оно о чему је Бог овде говорио. Адам и Ева нису одмах доживели физичку смрт, али због њиховог греха, невине животиње су угинуле (Постанак 3:21).

Друга врста смрти коју је донео Адамов и Евин грех је духовна смрт – њихови духови су били одвојени од Божијег Духа, њихово заједништво је било раскинуто. Ова духовна смрт се збила одмах пошто су пробали забрањено воће – били су уплашени и посрамљени (Постанак 3:10). Духовна смрт, као и физичка, преносиле су се на њихове потомке (Ефежанима 2:1).

Све од Адама човечанство се мучи под „законом греха и смрти" (Римљанима 8:2). Бог је у Својој доброти послао Свог Сина да поништи закон греха и смрти и успостави „… закон Духа живота у Христу Исусу" (Римљанима 8:2). 1. Коринћанима 15:20–26 каже: „ А сад је Христос васкрснут из мртвих као првенац од оних који су умрли. Пошто је, наиме, посредством човека смрт дошла, посредством човека дошло је и васкрсење мртвих. Јер као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживети… Смрт ће бити уништена као последњи непријатељ."

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто људи умиру?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries