settings icon
share icon
Питање

Ако је брак толико тежак, зашто бисмо уопште размишљали о њему?

srpski
Одговор


„Брак нека сви поштују...“ (Јеврејима 13:4). Библијски брак, који се састоји од једног мушкарца и једне жене у доживотној посвец́ености испуњеној љубављу, је побожна институција достојна поштовања. Хирови долазе и одлазе, и свет има своје предрасуде, али Божји план за брак је и даље градивни блок друштва.

Нажалост, неки људи губе веру у брак као институцију. Неки, чак и они који себе називају хришц́анима, оцрњују брак као „покушај“ који ц́е се завршити у пропасти. Неки су разочарани и мисле да је доживотна посвец́еност глупа, јер ц́е се друга особа променити – ми не знамо какав ц́е бити наш супружник за двадесет, или чак пет година. Он или она могу бити потпуно другачије особе — да ли треба да се држимо завета који смо дали у младости?

Ако би брак био намењен само задовољењу личних жеља мушкарца или жене, тада би и само тада, опис светог брака као „безумног“ могао бити валидан. Али побожан брак није себичан. Брачни завет није доживотна посвећеност да будете вољени. То је завет, давања љубави. Брак је обавеза пружања љубави целог живота. То је одлучност да живите за добробит друге особе, да стојите уз и иза вољене особе. Давати и давати и давати, чак до те мере да дамо и сопствени живот (Ефесцима 5:25).

Што је још важније, није човек измислио брак. Бог јесте. Када је Бог створио човечанство, мушкарца и жену, сместио их у Еден и спојио у брак, урадио је то са сврхом. Најосновнија сврха била је да брак роди више људи који носе Божје име и одражавају Његов лик (Постање 1:26–28; 2:22–24). Људска репродукција је била први Божји мандат за Адама и Еву, који су постали једно. Брак, Божја прва и најосновнија институција, осмишљен је да буде темељ породичне јединице.

Даље, да би правилно и у потпуности одсликало цео Божији лик, човечанство је створено са два пола, „мушко и женско“ (Постање 1:27). Потпуни одраз Божјег карактера у човечанству захтева оба пола, мушкарца и жену. Брак је средство којим су два пола најинтимније повезана. Када су мушкарац и жена уједињени у браку, они заједно одражавају слику Христа и цркве (Ефесцима 5:22–32). Брак је много више од романтичног блаженства, дружења или сексуалног односа.

Верници налазе истинску радост у брачном партнерству једни с другима када им је Бог водич. Да, медени месец ц́е се завршити. Да, показац́е се да су оба супружника нешто другачија од онога што су представили једно другом током удварања. Да, пре или касније и муж и жена ц́е се разочарати у нешто једно код другог. Да, људи се мењају и то не увек на боље. Али Бог је имао добру идеју када је измислио брак — који је „веома добар“, према Постанку 1:31. Бог чак користи брак као метафору за свој однос са својим народом (Осија 2:19–20).

Брак ц́е открити слабости сваког појединца. Доц́и ц́е искушења и изазови. Снага завета ц́е бити тестирана. Али ми живимо вером (2. Коринц́анима 5:7). Брак је Божја институција за човечанство. Ако га је Он измислио, ако га је саздао да испуни Његову сврху и ако је Он у њему, онда је то добро. Не треба да напуштамо идеју брака само зато што неки људи нису добили у браку оно што су били замислили. На крају крајева, нису конзуматори у овом свету ти који налазе испуњење, вец́ они који дају (Дела 20:35). Они који се по Божјој милости угледају на Христово самопожртвовно давање, сматрац́е да је брак добар. То ц́е коштати нешто—у ствари, коштац́е све! Али, управо у давању себе налазимо највиши смисао живота у Христу.

Ништа од овога не значи да се сваки верник мора оженити или удати. Бог зна да је за неке боље да не ступају у брак, а неке ситуације брак чине непожељним. Видети 1. Коринц́анима 7. Самац даје самопожртвовану љубав на друге начине и још увек одражава Божји карактер. Брак није за све, али сам брак је побожна институција коју треба поштовати.

Брак не би требало да буде јадан. И нец́е бити, ако разумемо какав брак треба да буде према Божијој намери и ако и следимо Његова упутства. Побожан, библијски брак пружа доживотне прилике за двоје људи да благослове једно друго и своју породицу у име Исуса Христа. Наш Господ је благословио венчање својих пријатеља у Кани својом радосном подршком (Јован 2:1–5), као што и још увек благосиља брачну заједницу у данашње време.

EnglishВрати се на Српску страну

Ако је брак толико тежак, зашто бисмо уопште размишљали о њему?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries