settings icon
share icon
Питање

Шта значи „што је Бог спојио, нека нико да не раставља “?

srpski
Одговор


Заповест „што је Бог спојио, нека нико не раставља“ односи се на брак и развод. То је из Исусовог учења о браку и разводу које се налази у Марку 10:1–12 и Матеју 19:1–12. Једном приликом су фарисеји питали Исуса да ли је легитимно да се мушкарац разведе од своје жене. Исус у суштини одговара: „Не“: „Зар нисте читали. . . да их Створитељ у почетку ’створио мушко и женско‘ и рекао: ’Зато ц́е човек оставити оца и мајку и сјединити се са својом женом, и двоје ц́е бити једно тело‘? Тако више нису двоје, него једно тело. Нека, дакле, човек не раставља оно што је Бог сјединио“ (Матеј 19:4–6; уп. Постање 1:27; 2:24).

Исусова поента је да је брачни пар нешто што је „Бог спојио“. Брак није људског порекла – Бог га је саздао и део је начина на који је Бог осмислио људску расу да живи. Рекавши „нека нико не раставља“ брак, Исус нас учи да развод није Божји план. Једном када се пар венча, спојио их је сам Бог, а заједница је замишљена да буде доживотна. Овај принцип важи упркос вери пара(или недостатку исте). Када се двоје атеиста венчају, Бог их је спојио, признали они то или не. Ако их је Бог спојио, онда ниједно људско биц́е нема право да раскине ту заједницу.

Касније, након што је Исус рекао: „Што је Бог спојио, нека нико не раставља“, фарисеји истичу да је Мојсије дозволио развод. Исус се слаже, али такође истиче да је то учињено због „тврдоц́е срца“ (Матеј 19:8), понављајуц́и да развод никада није био Божији првобитни план.

Исусова заповест против раздвајања онога што је Бог спојио подразумева да је могуц́е да се брачна заједница раскине и да се једно тело раздели разводом. Међу хришц́анима се води дебата о томе да ли је развод икада оправдан. Многи (можда вец́ина) би дозволили развод у случају када нема покајања у случају прељубе једног супружника (на основу Матеја 19:9) или напуштања верујуц́ег супружника од стране неверног супружника који више не жели да буде у браку са верником ( видети 1. Коринц́анима 7:15). У овим случајевима брачна веза је прекинута неверношц́у или напуштањем — пресецањем нечега што је Бог спојио — и то је трагична појава.

Чак и ако су горе наведени изузеци дозвољени, чини се да наша култура и пречесто, чак и црква, сматрају развод нечим много мање озбиљним него што јесте. Да је брак једноставно људска конвенција слична пословном партнерству или чланству у клубу, онда би људи били слободни да улазе и излазе по вољи. Код развода се не ради само о двоје људи који одлучују да се растану; један или можда оба брачна партнера одлучују да ц́е одлучно радити на томе да окончају нешто што је Бог намеравао да буде трајно. И то је озбиљна нешто!

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи „што је Бог спојио, нека нико да не раставља “?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries