settings icon
share icon
Питање

Шта је то хришћанин?

srpski
Одговор


Вебстеров речник дефинише хришћанина као „особу која исповеда веру у Исуса као Христа или у религију која се заснива на Исусовом учењу.“ Но, иако је ово добар почетак за разумевање тога шта је хришћанин, ова дефиниција, као и многе друге световне дефиниције, је недовољна да пренесе суштинско библијско значење појма хришћанин.

Реч хришћанин је коришћена три пута у Новом завету (Дела 11,26; Дела 26,28; 1. Петрова 4,16). Следбеници Исуса Христа су први пут названи „хришћанима“ у Антиохији (Дела 11,26) због тога што су њихово понашање, активности и говор наликовали Христовим. Назив је иницијално коришћен од стране неспасених људи из Антиохије као нека врста презривог надимка којим су исмевали хришћане. Буквално, та реч значи „припадање Христу“ или „присталица или следбеник Христов,“ што је јако слично Вебстеровој дефиницији.

Нажалост, током времена, реч „хришћанин“ је изгубила своје право значење и често се користи за неког ко је религиозан или има високе моралне вредности, уместо за истински наново рођене следбенике Исуса Христа. Многи људи који не верују у Исуса Христа сматрају себе хришћанима само зато што иду у цркву или припадају „хришћанској“ нацији. Али одлазак у цркву, служење онима који су у потреби, или бити добра особа није оно што појединца чини хришћанином. Као што је један еванђелиста једном рекао, „Одлазак у цркву особу неће направити хришћанином ништа брже него што ће одлазак у гаражу од неког направити аутомобил.“ Бити припадник неке цркве, редован одлазак на службе, и давање прилога за рад цркве, неће те учинити хришћанином.

Библија нас учи да нас Бог не прихвата по добрим делима. Титу 3,5 нам каже „спасао нас је не на основу дела која смо ми учинили у праведности, него по својој милости – бањом која препорађа и обнавља Духом Светим.“ Стога, хришћанин је неко ко је наново рођен од Бога (Јован 3,3; Јован 3,7; 1. Петрова 3,23) и ко верује у Исуса Христа. Ефесцима 2,8-9 нам каже: „Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас, - Божији је дар; не од дела да се нико не похвали.“ Истински хришћанин је неко ко се покајао од својих греха и ко верује само у Исуса Христа. Његово поуздање није у томе да следи религију или групу моралних принципа, или листу забрањених и дозвољених ствари.

Истински хришћанин је онај ко се поуздао у личност Исуса Христа и чињеницу да је Он умро на крсту да би платио за наше грехе и устао из мртвих трећег дана, да извојује победу над смрћу и да да вечни живот свима који верују у Њега. Јован 1,12 нам каже: „А свима који га примише, даде моћ да постану деца Божија, - онима што верују у Његово име.“ Истински хришћанин је у ствари дете Божије, део истинске Божије породице и онај коме је дат нови живот у Христу. Истински хришћанин се познаје по љубави за друге и по послушности Божијој речи (1. Јованова 2,4; 1. Јованова 2,10).

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.Врати се на Српску страну

Шта је то хришћанин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries