settings icon
share icon
Питање

Да ли рат на небу описује Сотонин пад или борбу анђела у последњим временима?

srpski
Одговор


Последња велика анђеоска битка и коначно избацивање Сотоне са неба описано је у Откривењу 12:7-12. У овом одељку Јован види велики рат који поставља Михајла и Божије анђеле против аждаје (Сотоне) и његових палих анђела или демона. Ово ће се одвити током последњих времена, у току Велике невоље. Сотона, у свом огромном поносу и заблуди да може да буде као Бог, водиће коначну побуну против Бога. Биће то космички неравноправна борба. Аждаја и његови демони ће изгубити битку и биће избачени са неба заувек.

Знамо да ће се ова битка тек десити у будућности због контекста Откривења 12. Шести стих каже да жена (Израел) бежи од аждаје (Сотона): „А жена утече у пустињу где је имала место које јој је Бог припремио, да је онде хране хиљаду двеста и шездесет дана". Седми стих почиње речима „А жена". Како Израел бежи, избија рат на небу. Бег жене из Откривења 12:6 уклапа се са Исусовим позивом Јеврејима који живе у Јудеји да „беже у горе" када виде гнусобу пустошења (Матеј 24:16). Негде на средини Велике невоље, Антихрист ће показати своје праве боје, Сотона ће бити свезан за земљу и Бог ће чудесно заштитити Израел 1260 дана (три и по године, или друга половина Велике невоље).

Уобичајена заблуда је да су Сотона и његови демони свезани у паклу после Сотониног пада. Јасно је из многих библијских одељака да Сотона није био избачен са неба пошто се први пут побунио. У Јову 1:1—2:8 он се појављује пред Богом да би оптужио Јова да има скривене мотиве у својој служби за Бога. У Захарији 3, Сотона се поново појављује пред Богом да би оптужио првосвештеника Јошуу. И пророк Михеја говори о визији злих духова који стоје у Божијем присуству у 1. Краљевима 22:19-22. Сотона је и после пада имао неки приступ небу.

У овом добу Сотона и његови анђели и даље имају ограничен приступ небу и супротстављају се анђелима Божијим (Данило 10:10–14). Али битка која је забележена у Откривењу 12 је битка у којој ће Сотона и његове слуге изгубити приступ небу (осми стих) и бити свезани за ову планету (девети стих). Сотона ће због ограничења слободе бити „с великим гневом знајући да има мало времена" (дванаести стих).

На небу ће бити велика радост, пошто ће вековном оптужитељу бити заувек забрањено да клевеће Божије изабранике. Међутим, становници земље ће ужасно патити после овог догађаја због Сотониног гнева и Божијег преосталог суда на земљи.

Битка између Михајла и Сотоне ће бити кључна. Када Божији свети анђели поразе демонске хорде, снажан глас на небу каже: „Сад наста спасење и сила и царство Бога нашега, и власт његовог Месије" (Откривење 12:10). И Божји свети ће имати удела у овој победи: „И они га победише Јагњетовом крвљу и речју свога сведочанства" (стих 11).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли рат на небу описује Сотонин пад или борбу анђела у последњим временима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries