settings icon
share icon
Питање

Како могу да надвладам грех у мом Хришћанском животу?

srpski
Одговор


Библија говори о следећим духовним ресурсима које имамо да бисмо надвладали нашу грешност:

(1) Свети Дух – Један од дарова који нам је (својој цркви) Бог дао, да бисмо били победници у хришћанском животу, је Свети Дух. Бог супротставља телесност и плодове Духа у Галатима 5,16-25. У том одељку ми смо позвани да ходамо у Духу. Сви верници већ имају Светог Духа, али нам овај одељак говори да треба да ходамо у Духу, потчињавајући се Његовој контроли. Ово значи да треба да будемо осетљиви на вођство Светог Духа у свом животу уместо да следимо своју телесност.

Разлика коју Свети Дух може да учини у животу верника се може видети у Петровом животу који се, пре него да је био испуњен Светим Духом, одрекао Исуса три пута, и то након што је рекао да ће га следити до смрти. Након што је био испуњен Светим Духом, отворено и силно је говорио Јеврејима на дан Пентакоста о Спаситељу.

Особа хода у Духу када не покушава да потисне навођење Духа („не гасите Духа“ као што се каже у 1. Солуњанима 5,19) и уместо тога тражи да буде испуњена Духом (Ефесцима 5,18-21). Како се неко испуњава Светим Духом? Прво, то је по Божијем избору, као што је било и у Старом завету. Он је одабрао посебне људе и специфичне ситуације у Старом завету како би те појединце испунио Духом да изврше дело које је Он желео да буде извршено (1. Мојсијева 41,38; 2. Мојсијева 31,3; 3. Мојсијева 24,2; 1. Самуилова 10,10; итд.) Верујем да постоји доказ у Ефесцима 5,18-21 и Колошанима 3,16 да је Бог изабрао да испуни оне који се испуњавају Божијом Речју, што потврђује чињеница да је свако испуњење у овим стиховима слично. Самим тим, то нас води ка другом ресурсу.

(2) Реч Божија, Библија - 2. Тимотеју 3,16-17 каже да нам је Бог дао Његову Реч да нас опреми за свако добро дело. Она нас учи како да живимо и шта да верујемо, открива нам када изабирамо погрешан пут, помаже нам да се вратимо на прави пут и помаже нам да на њему останемо. Како Јеврејима 4,12 каже, она је жива и делотворна и у стању је да продре у наша срца до корена наших најдубљих проблема који се људски речено не могу пребродити. Псалмиста говори о сили која мења живот у Псалму 119,9.11.105 и у другим стиховима. Исусу Навином је речено да је кључ за победу над непријатељима (аналогија за нашу духовну борбу) био у томе да не заборави овај ресурс него да размишља о Речи дан и ноћ да би могао да је следи. Он је ово и урадио, чак и онда када оно што му је Бог заповедио није имало никаквог војног смисла. То јес био кључ за победу у Његовој борби за Обећану Земљу.

Овај ресурс је нешто што ми обично третирамо као нешто безначајно. Користимо га тек симболично, носећи Библију у цркву, читајући дневна читања или једно поглавље из Библије по дану, али пропуштамо да учимо стихове напамет, да размишлајмо о њој, пропуштамо да тражимо примену за свој живот, да исповедимо грехе које нам открива, да славимо Бога за дарове које нам открива да нам је Он дао. Ми смо или анорексични или булимични када се ради о Библији. Ми или узимамо онолико колико је довољно да нас одржи у духовном животу, тако што се хранимо из Речи само када идемо у цркву (али никада довољно да бисмо били здрави, напредни хришћани) или се хранимо често, али никада не размишљамо о њој довољно дуго да бисмо добили духовну храну из ње.

Важно је да, ако нисте створили навику да свакодневно проучавате Божију Реч на смисаон начин, и да учите напамет делове које вам Дух Свети ставља на срце, онда треба да почнете да стварате ту навику. Исто предлажем да почнете да водите дневник (било на компјутеру ако брже куцате него што пишете) или у свесци, итд. Створите навику да не остављате Реч док нисте записали нешто што сте добили из ње. Ја често записујем молитве Богу, тражећи од Њега да ми помогне да се променим у областима о којима ми је Он такође говорио. Библија је оруђе које Дух користи у нашим животима и у животима других људи (Ефесцима 6,17), нужан и важан део бојне опреме коју нам Бог даје како бисмо изборили наше духовне битке (Ефесцима 6:12-18)!

(3) Молитва – ово је још један нужан ресурс који нам је Бог дао. И опет, то је ресурс за који хришћани говоре да је важан, али га слабо користе. Имамо молитвене састанке, време за молитву, итд., али је не користимо као што нам то рана црква показује (Дела 3,1; 4,31; 6,4;13,1-3, итд.). Павле стално помиње као се молио за оне којима је служио. Чак ни док смо сами, ми не користимо овај величанствен ресурс који нам је доступан. Али Бог нам је дао предивана обећања по питању молитве (Матеј 7,7-11; Лука 18,1-8; Јован 6,23-27; 1. Јованова 5,14-15, итд.). И изнова, Павле је укључује у пасус о припреми за духовну борбу (Ефесцима 6,18)!

Колико је ово важно? Када поново погледамо на Петра, видимо Христове речи које му упућује у Гетсеманском врту пре него што га се Петар одрекао. Ту се Исус моли док Петар спава. Исус га буди и говори му: „Бдите и молите се да не дођете у искушење; дух је срчан, али је тело слабо“ (Матеј 26,41). Ти, као и Петар, желиш да урадиш оно што је исправно али не налазиш снагу за то. Ми треба да следимо Божији савет да наставимо да тражимо, куцамо, молимо…и Он ће нам дати снагу која нам је потребна (Матеј 7,7). Али морамо да учинимо много више од од пуке хвале устима.

Ја не кажем да је молитва магична. Она то није. Бог је тај који заслужује страхопоштовање. Молитва је једноставно признавање наших ограничења и Божије неисцрпне силе и окретање Њему за силу која нам је потребна да урадимо оно што ОН жели да урадимо (не оно што МИ желимо да урадимо) (1. Јованова 5,14-15).

(4) Црква – Последњи ресурс је опет тај који ми покушавамо да игноришемо. Када је Исус послао Своје ученике, послао их је по двојицу (Матеј 10,1). Када читамо о мисионарским путовањима у Делима, они нису ишли један по један већ у групи од два и више. Исус је рекао да где су два и три сабрани у Његово име, да је Он међу Њима (Матеј 18,20). Он нам заповеда да не запостављамо своје састанке као неки, већ да користимо то време да охрабримо једни друге у љубави и добрим делима (Јеврејима 10,24-25). Он нам каже да исповедамо грехе једни другима (Јаков 5,16). У мудросној литератури Старога завета речено нам је да као што гвожђе се о гвожђе оштри, тако и човек оштри лице свога пријатеља (Приче Соломонове 27,17) „Трострука врпца не кида се лако.“ (Књига проповедника 4,11-12). Постоји снага у мноштву.

Неки које познајем су пронашли браћу и сестре у Христу с којима могу разговарати телефонски или се лично налазе да поделе како се осећају у свом ходу са Христом, какве су им борбе, итд. и моле се једни за друге и одговорни су једни другима за то како примењују Божију Реч у својим животима, итд.

Понекад, промена долази брзо. Понекад, у другим областима, долази споро. Али Бог нам је обећао да док користимо Његове ресурсе, Он ХОЋЕ донети промену у наше животе. Не заборави да је Он веран у својим обећањима!Врати се на Српску страну

Како могу да надвладам грех у мом Хришћанском животу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries