settings icon
share icon
Питање

Да ли је универзализам/универзално спасење Библијско?

srpski
Одговор


Универзализам је веровање да ће сви бити спашени. Постоји много људи данас који верују у “Универзално Спасење” – идеју да ће сви људи једном завршити на небу са Господом. Вероватно је мисао на људе и жене који ће провести вечност мучећи се у паклу, та која је узроковала да неки одбаце библијско учење на ову тему. Неки верују да је њихово пренаглашавање Христове љубави и саосећања то, које их води да верују да ће се Бог смиловати свакој живој души. Али, Писмо учи да ће неки људи провести вечност у паклу, док ће други бити у рају са Господом.

Прво, доказ да ће неспашен човек заувек пребивати у паклу. Исусове сопствене речи потврђују да време које ће спашена особа провести на небу ће трајати потпуно исто колико и време неспашеног у паклу. Матеј 25:46 каже: “И отићи ће ови [неспашени] у ВЕЧНУ казну, а праведници у живот ВЕЧНИ.” (нагл.писца). Неки верују да ће ти који су у паклу временом престати да постоје, али сам Бог потврђује да ће то трајати заувек. Овај "вечни огањ" је претходно поменут у Матеју 25:41 такође. У Марку 9:44 Исус говори о паклу као о "неугасивом огњу." Никада неће престати јер ће горети вечно.

Како неко може да избегне овај "неугасив огањ"? Многи људи верују да сви путеви воде на небо, или сматрају да је Бог толико пун љубави и милости и да ће свим људима дозволити да оду на небо. И док је Бог сигурно пун љубави и милосрђа, исти ови квалитети су га навели да пошаље свога Сина, Исус Христа на земљу и да умре на крсту за нас. Исус Христ представља ексклузивна врата која воде у вечност на небу. Дела 4:12: “Нема спасења ни у једном другом, нити има другог имена под небом, даног људима, у ком треба да нађемо спасење.” Прва Тимотеју 2:5: “Јер Бог је један, и један је посредник између Бога и људи, човек Исус Христос, који је самога себе дао као откуп за све …” У Јовану 14:6, Исус каже: “Ја сам пут, истина и живот; нико не долази к Оцу – сем кроз мене.” Јован 3:16: “Јер Бог је тако заволео свет да је свог јединородног Сина дао, да сваки – ко верује у Њега– не пропадне, него да има вечни живот.” Ако човек изабере да одбаци Божијег Сина, он не испуњава услов за спасење (Јован 3:16,36).

Са стиховима као што су ови, постаје јасно да су Универзализам и Универзално спасење једно небиблијско веровање. Универзализам није у складу са оним што учи Писмо. И док многи људи данас оптужују хришћане да су нетолерантни или “искључиви,” битно је да запамтимо да су ово саме Христове речи. Хришћанство није развило ове идеје само по себи, хришћани једноставно говоре оно што је Господ већ рекао. Људи одбацују ову поруку јер не желе да се суоче са сопственим грехом, и признају да им је потребан Господ да би их спасио. Да кажемо да ће они који одбацују оно што је Бог обезбедио за спасење кроз свога Сина, бити спашени означава да умањимо светост и праведност Божију и негирамо Исусову жртву за нас.Врати се на Српску страну

Да ли је универзализам/универзално спасење Библијско?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries