settings icon
share icon
Питање

Ко су два сведока из књиге Откривења?

srpski
Одговор


Постоје три примарна виђења идентитета ова два сведока из Откривења 11:3–12: 1) Мојсије и Илија, 2) Енох и Илија, и 3) два непозната верника које је Бог позвао да буду сведоци у последњим временима.

Мојсије и Илија се сматрају за могуће сведоке због способности да претворе воду у крв (Откривење 11:6), по чему је Мојсије познат (Излазак 7), и моћи да униште људе ватром са неба (Откривење 11:5), по чему је Илија познат (2. Краљевима 1). Оно што подупире ово виђење је и да су се Мојсије и Илија појавили са Исусом током преображења (Матеј 17:3–4). Затим, јеврејска традиција очекује да се Мојсије и Илија врате у будућности. Малахија 4:5 пророкује долазак Илије, а неки Јевреји верују да Божије обећање да ће подићи пророка као што је Мојсије (Поновљени закон 18:15, 18) говори о потреби да се и Мојсије врати.

Енох и Илија се виде као могуће личности које ће се појавити као сведоци пошто су то две особе у историји које никада нису доживеле смрт (Постанак 5:24; 2. Краљевима 2:11). Чињеница да ни Енох ни Илија нису умрли чини се да их квалификује за смрт и васкрсење два сведока (Откривење 11:7–12). Заступници овог виђења тврде да стих из посланице Јеврејима 9:27 (сви људи умиру једном) дисквалификује Мојсија као једног од сведока јер је Мојсије већ једном умро (Поновљени закон 34:5). Међутим, постоји неколико њих у Светом писму који су двапут умрли, на пример, Лазар, Дорка и Јаирова ћерка – тако да нема разлога да се Мојсије елиминише на основу тога.

Треће виђење у основи тврди да Откривење 11 не повезује ниједно познато име са та два сведока. Ако су сведоци Мојсије и Илија, или Енох и Илија, зашто би Свето писмо то прећутало? Бог је савршено способан да узме два „обична" верника и оспособи их да изводе исте знаке и чуда као Мојсије и Илија. Не постоји ништа у Откривењу 11 што захтева да мислимо да се ради о „славним" људима.

Које виђење је исправно? Не можемо то да сигурно знамо. Могуће слабости првог виђења је да је Мојсије већ једном умро и зато не би могао да буде један од два сведока (јер би онда његова смрт била у нескладу са Јеврејима 9:27). Међутим, заступници овог виђења тврде да су сви људи који су чудесно васкрсли у Светом писму (на пр. Лазар) касније умрли. Јеврејима 9:27 можемо да видимо као опште правило а не као универзални принцип. Што се тиче библијских пророштава о доласку Илије и пророка налик Мојсију, Нови завет јасно говори да су се та пророштва испунила у Јовану крститељу, односно у самом Исусу.

Нема јасних слабости за друго виђење, да су то Енох и Илија, јер то испуњава стих, „умиру једном". Има смисла идеја да је Бог узео Еноха и Илију на небо, а да не умру, да би их сачувао за неки даљи циљ. Такође нема јасне слабости у трећем виђењу.

Сва три виђења су могућа тумачења, али не можемо да будемо апсолутно сигурни ни у једно од њих јер Свето писмо не открива идентитет сведока. Због тога хришћани не би требало да буду догматични по овом питању.

EnglishВрати се на Српску страну

Ко су два сведока из књиге Откривења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries