settings icon
share icon
Питање

Која је религија истинска?

srpski
Одговор


Религија може да се дефинише као „вера у Бога или богове који треба да се прослављају, и то се обично изражава кроз специфично понашање и ритуале“ или „било који специфичан систем веровања, обожавања, итд., који често има етички код.“ Дакле, преко 90% светског становништва припада некој форми религије. Проблем је у томе да постоји сувише различитих религија. Која религија је исправна? Која религија је истинита?

Две најважније ствари у религији су правила и ритуали. Неке религије су ништа друго осим листа правила - ово уради, а то не - које особа мора да испуњава да би се сматрала верним следбеником те религије и самим тим била у исправном односу са богом те религије. Два примера религија које су засноване на правилима су ислам и јудаизам. Ислам има Пет стубова којих верници треба да се придржавају. Јудаизам има стотине заповести и традиција којих верници треба да се придржавају. Обе религије, до одређене мере, тврде да, ако особа испуњава правила те религије, сматра се да је она у исправном односу са Богом.

Друге религије се више фокусирају на ритуале у односу на испуњавање правила. Жртвовањем ове жртве, испуњавањем овог задатка, учествовањем у овој служби, конзумацијом овог оброка, итд., особа долази у исправан однос са богом. Најчувенији пример религије која се базира на ритуалима је римокатолицизам. Римокатолици верују да због тога што се крштавају као бебе, учествују у миси, исповедају се пред свештеником, моле се свецима на небу, бивају помазани од стране свештеника пре смрти, итд.,итд., Бог ће их примити на небо после смрти. Будизам и хиндуизам су такође религије које се првенствено заснивају на ритуалима, али имају мање правила.

Истинска религија се не заснива ни на правилима ни на ритуалима. Истинска религија је однос са Богом. Две ствари које су заједничке скоро свим религијама су да је људски род на неки начин одвојен од Бога и да му је потребно помирење са њим. Лажна религија покушава да реши овај проблем испунајвањем правила и практиковањем ритуала. Истинска религија решава проблем тиме што препознаје да је Бог једини који може да решити ту одвојеност, и да је он то већ учинио. Истинска религија препознаје следеће:

• Сви ми смо згрешили и зато смо одвојени од Бога (Римљанима 3,23).

• У случају да није дато решење, казна за грех би била смрт и вечна одвојеност од Бога после смрти (Римљанима 6,23).

• Бог је дошао нама у особи Исуса Христа и умро је уместо нас, преузимајући казну коју ми заслужујемо, васкрснуо је из мртвих чиме доказује да је његова смрт довољна жртва (Римљанима 5,8; 1. Коринћанима 15,3-4; 2. Коринћанима 5,21).

• Ако примимо Исуса као Спаситеља, с поуздањем да је његова смрт платила пуну цену наших греха, опроштено нам је, спашени смо, откупљени, измирени и оправдани пред Богом (Јован 3,16; Римљанима 10,9-10; Ефесцима 2,8-9).

Истинска религија има правила и ритуале, али ту постоји суштинска разлика. У истинској религији, правила и ритуали се држе из захвалности према Богу, зато што нам је обезбедио спасење, а НЕ у покушају да зарадимо спасење. Истинска религија, односно библијско хришћанство, има правила којих треба да се придржавамо, (не убиј, не чини прељубу, не лажи, итд.) и ритуале које треба да практикујемо (крштење урањањем у воду, и Господња вечера / причешће). Држање ових правила и ритуала није нешто што ће једну особу довести у исправан однос са Богом. Ова правила и ритуали су у ствари ПОСЛЕДИЦА односа са Богом, по благодати и кроз веру једино у Исуса Христа као Спаситеља. Лажна религија се своди на дела, (правила и ритуале) како би путем њих заслужили Божију наклоност. Истинска религија је примити Исуса Христа као Спаситеља и тако ући у однос са Богом – те су дела (правила и ритуали) последица љубави према Богу и жеље да у Њему растемо.

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.Врати се на Српску страну

Која је религија истинска?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries