settings icon
share icon
Питање

Шта се десило на Вавилонској кули?

srpski
Одговор


Вавилонска кула описана је у Постању 11:1-9. После Потопа, Бог је заповедио човечанству „ рађајте се и множите се и напуните земљу″ (Постање 9:1). Човечанство је одлучило да уради управо супротно: „После рекоше: Хајде да сазидамо град и кулу, којој ће врх бити до неба, да стекнемо себи име, да се не бисмо расејали по земљи″ (Постање 11: 4). Човечанство је одлучило да изгради један велики град и да се тамо скупи. Одлучили су да изграде гигантску кулу као симбол њихове моћи, да би себи начинили име (Постање 11:4). Ова кула је позната као Вавилонска кула.

Као одговор на то, Бог је помешао људске језике, да не би могли више да комуницирају једни са другима (Постање 11:7). Резултат тога је било да су се људи окупљали око других људи који су говорили исти језик, а затим су заједно насељавали друге делове света (Постање 11:8-9). Бог је помешао језике на Вавилонској кули да би извршио своју заповест човечанству да се прошире по целом свету.

Неки библијски учитељи верују да је Бог створио различите расе човечанства на Вавилонској кули. Ово је могуће, али то библијски текст не подучава. Вероватније је да су различите расе постојале пре Вавилонске куле и да је Бог, бар делимично, помешао језике на основу различитих раса. Од постојања Вавилонске куле, човечанство је подељено према језицима (и можда раси) и населило се у различите делове света.

Постање 10:5, 20 и 31 описује Нојине потомке како се шире по земљи „по острвима света, по језицима, територијама и народима". Како је то могуће, када Бог није помешао језике пре Вавилонске куле у Постању поглавље 11? Постање 10 наводи потомке Нојева три сина: Шема, Хама и Јафета. Наводи њихове потомке током неколико генерација. С обзиром на дуговечност тог времена (види Постање 11:10-25), родослов у Постању 10 вероватно обухвата неколико стотина година. Извештај о Вавилонској кули, како је представљено у Постању 11:1-9, даје више детаља о времену када су језици помешани. Постање 10 говори нам о другачијим језицима. Постање 11 нам говори о томе како су различити језици настали.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта се десило на Вавилонској кули?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries