settings icon
share icon
Питање

Шта је таоизам/даоизам?

srpski
Одговор


Таоизам (или даоизам) је религија чији су следбеници углавном у земљама далеког Истока, као што су Кина, Малезија, Кореја, Јапан, Вијетнам и Сингапур. Тренутно је процењено да неколико стотина милиона људи практикује неки облик таоизма, а отприлике 20 до 30 милиона људи налази се на кинеском континенту. Ово је заиста задивљијуће с обзиром да је континентални део Кине комунистичка нација и забрањује било који облик религије. Таоизам потиче из 3. Или 4. века пре нове ере. Као многе религије, таоизам има сопствени скуп списа, а главни се једноставно зове Тао. Други текстови су укључени, а потпуни опсег таоистичког канона познат је као Даозанг. Реч „Тао" потиче од личности у кинеском алфабету која носи исто име. Име значи „пут" или „стаза".

Таоизам никада није био уједињена религија, а неки стручњаци га деле у три категорије: филозофску, религијску и кинеску народну религију. Широка лепеза веровања у тоаизму представља препреку за прецизну дефиницију оног што таоизам јесте. Уопштено гледано, Тао се бави током свемира или силе која се налази иза природног поретка која одржава све ствари у равнотежи и реду. Тао се сматра извором постојања и „не-постојања". Неке источњачке религије ово називају „јин" и „јанг" свемиром, што се може изразити и као једнаке силе „добра" и „зла".

Неки следбеници таоизма верују у политеизам (веровање у много богова); други практикују обожавање предака. Таоисти, углавном, врше обреде током празника у свом календару, када се поставља храна као жртва боговима или духовима умрлих предака. Други облици жртве укључују паљење папирног новца – таоисти верују да ће се новац поново материјализовати у свету духова да би умрли предаци могли да га користе. Бројне борилачке вештине као што су таи чи и багуа занг потичу из таоизма. Неки људи на западу практикују таоизам, а неки су помешали Тао са Зеном, као што говоре књиге „Тао физике" аутора Фритрјофа Капра или „Тао Пу-а" Бенџамина Хофа.

Иако реч тао значи „пут", то није прави Пут. Постоји много религија које тврде да су оне један од путева до Бога. Али Исус Христос је рекао да је Он једини пут до Бога (Јован 14:6). Пошто таоизам ово пориче, не успева да се бави грешном природом човечанства. Свако (сем Исуса) дошао је на овај свет са грешном природом коју је наследио од Адама, а тај грех нас одваја од Бога. Један свети и праведни Бог не може да прихвати ништа грешно у својој близини. Али, по Његовој милости, послао је свог Сина Исуса (који је био Бог у телу) на овај свет да умре на крсту и замени своју праведност нашим грехом (2. Коринћанима 5:21). Само зато што прихватамо ову заступничку смрт и што верујемо у Христа, можемо да избегнемо Божији суд и примимо вечни живот (Ефесцима 2:8-9). Христос, не Тао је тај пут до вечног живота.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је таоизам/даоизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries