settings icon
share icon
Питање

Шта је Исус мислио када је рекао: "Узмите свој крст и ме следите" (Матеј 16:24; Марко 8:34; Лука 9:23)?

srpski
Одговор


Почнимо са оним што Исус није мислио. Многи људи тумаче "крст" као неки терет који морају носити у свом животу: затегнути односи, незахвалан посао, физичка болест. Са самосажаљивим поносом кажу: „То је мој крст који морам да носим". Такво тумачење није оно на шта је Исус мислио када је рекао: „Узмите свој крст и ме следите".

Када је Исус носио свој крст на Голготу да би био разапет, нико није размишљао о крсту као симболу терета који треба носити. За човека у првом веку, крст је значио једно и само једно: смрт најболнијим и најпонижавајуц́им средствима које су људи могли да измисле.

Две хиљаде година касније, хришц́ани на крст гледају као на неговани симбол помирења, опроштаја, благодати и љубави. Али у Исусово време крст није представљао ништа друго до мучну смрт. Будуц́и да су Римљани присиљавали осуђене злочинце да носе сопствене крстове до места распец́а, ношење крста значило је ношење сопственог средства егзекуције док су се на путу до смрти суочавали са исмевањем.

Према томе:„<стронг>Узмите свој крст и ме следите" значи да будеш спреман да умреш да би следио Исуса. То се назива „умирање себи". То је позив на апсолутну предају. Након што је Исус заповедио да носимо свој крст, рекао је: „Јер, ко хоће да спасе свој живот, изгубиће га, а ко ради мене изгуби свој живот, тај ће га спасти. Шта вреди човеку да задобије и сав свет, а самога себе изгуби или себи науди? " (Лука 9: 24-25; Матеј 16:26; Марко 8: 35-36). Иако је позив тежак, награда је без премца.

Где год је Исус ишао, привлачио је гужву. Иако га је мноштво често пратило као Месију, њихово виђење ко је Месија заиста био — и шта ц́е он учинити — било је искривљено. Мислили су да ц́е Христос успоставити обновљено царство. Веровали су да ц́е их ослободити угњетавачке владавине њихових римских окупатора. Чак је и Христов уски круг ученика мислио да ц́е царство ускоро доц́и (Лука 19:11). Када је Исус почео да учи да ц́е умрети од јеврејских вођа и њихових незнабожачких надређених (Лука 9:22), његова популарност је опала. Многи шокирани следбеници су Га одбацили. Заиста, нису били у стању да убију сопствене идеје, планове и жеље и замене их за Његове.

Следити Исуса је лако када живот тече глатко; наша истинска посвец́еност Њему открива се током искушења. Исус нас је уверавао да ц́е Његови следбеници доц́и у искушење (Јован 16:33). Учеништво захтева жртву, а Исус никада није скривао цену.

У Луки 9: 57-62 изгледало је да су три особе спремне да следе Исуса. Када их је Исус даље испитивао, њихова посвец́еност је у најбољем случају била половична. Нису успели да израчунају цену тога да га следе. Нико није био вољан да узме свој крст и разапне на њему своје интересе.

Стога се Исус појавио да их разувери. Колико се то разликује од типичног представљања еванђеља! Колико људи би одговорило на олтарски позив који гласи: „Дођите за Исусом и можда ц́ете се суочити са губитком пријатеља, породице, репутације, каријере, а можда и свог живота"? Број лажних обрац́еника вероватно би се смањио. Исус је на такав позив мислио када је рекао: „Узмите свој крст и ме следите".

Ако се питате да ли сте спремни да преузмете свој крст, размислите о следец́им питањима:
„Да ли сте спремни да следите Исуса ако то значи да изгубите неке од својих најближих пријатеља?
„Да ли сте спремни да следите Исуса ако то значи отуђење од ваше породице?
„Да ли сте спремни да следите Исуса ако то значи губитак ваше репутације?
„Да ли сте спремни да следите Исуса ако то значи да ц́ете изгубити посао?
„Да ли сте спремни да следите Исуса ако то значи да изгубите живот?

На неким местима у свету, ове последице су стварност. Али приметите да су питања формулисана: "Да ли сте спремни?" Да следиш Исуса не значи нужно да ц́е вам се све ове ствари догодити, али да ли сте спремни да узмете свој крст? Ако у вашем животу дође до тачке у којој ц́ете се суочити са избором — Исус или удобност овог живота — шта ц́ете одабрати?

Посвец́еност Христу значи свакодневно узимање свог крста, одрицање од својих нада, снова, имања, чак и самог свог живота, ако је то потребно ради Христа. Само ако добровољно узмете свој крст, можете се звати Његовим учеником (Лука 14:27). Награда вреди цене. Исус је следио свој позив смрти себи („Узмите свој крст и ме следи") даром живота у Христу: „ Јер, ко хоће да спасе свој живот, изгубиће га, а ко изгуби свој живот ради мене, наћи ће га" (Матеј 16:25).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Исус мислио када је рекао: "Узмите свој крст и ме следите" (Матеј 16:24; Марко 8:34; Лука 9:23)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries