settings icon
share icon
Питање

Шта је синоптички проблем?

srpski
Одговор


Када се упореде прва три еванђеља – по Матеју, Марку и Луки – неспорно је да су ти текстови врло слични по садржају и начину изражавања. Због тога се та три еванђеља називају синоптичким еванђељима. Реч “синоптички” изворно значи “видети заједно из исте тачке гледишта”. Много сличности између синоптичких еванђеља навело је неке да се запитају да ли су њихови писци имали исти извор, још једно писано сведочанство о Христовом рођењу, животу, служби, смрти и ускрснућу из кога су црпели материјал за своја еванђеља. Неки сматрају да су Матејево, Марково и Лукино еванђеље толико слични да су њих тројица сигурно користили еванђеља једни других, или неки други заједнички извор. Тај наводни извор назван је “Q” по немачкој речи qуелле која значи “извор”.

Да ли постоји било какав доказ за документ “Q”? Не постоји. Никад није откривен неки његов део или одломак. Ниједан од раних црквених отаца у својим делима никад није поменуо “извор” еванђељима.“Q“ је умотворина либералних теолога који оспоравају божанско надахнуће Библије. Они верују да Библија није ништа друго до књижевно дело које је подложно критици као и сва остала књижевна дела. Понављам, нема никаквих доказа – библијских, теолошких или историјских – да је постојао документ “Q”.

Ако Матеј, Марко и Лука нису користили документ “Q”, зашто су њихова еванђеља толико слична? Постоји неколико могућих објашњења. Могуће је да су остали аутори имали приступ првом написаном еванђељу, а то је по свему судећи било Марково. Нема ничег спорног у томе ако су Матеј и/или Лука евентуално преузели неке делове из Марковог еванђеља. Вероватно је Лука имао увид у Марково и Матејево еванђеље из којих је узео делове за писање свог еванђеља. Лука 1:1-4 каже: “Пошто су многи предузели да опишу догађаје који су се испунили међу нама, - онако како нам предаше они који су од почетка били очевици и служитељи речи, - наумих и ја - пошто сам све тачно испитао од почетка - да ти напишем по реду, угледни Теофиле, да увидиш истинитост онога о чему си поучен.”

На крају крајева, објашњење за сличност синоптичких еванђеља је то да су сва инспирисана Светим Духом и да су их написали људи који су били сведоци или су слушали о истим догађајима. Еванђеље по Матеју је написао апостол Матеј, један од дванаесторице који су следили Исуса и који су добили од њега службу. Еванђеље по Марку написао је Јован Марко, блиски сарадник апостола Петра, још једног од дванаесторице. Еванђеље по Луки написао је Лука, блиски сарадник апостола Павла. Зашто је онда необично што њихови извештаји слични један другом? Свако еванђеље је надахнуто од Светог Духа (2. Тимотеју 3:16-17; 2. Петрова 1:20-21) па зато и треба да очекујемо њихову повезаност и јединство.Врати се на Српску страну

Шта је синоптички проблем?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries