settings icon
share icon
Питање

Како да преживим покушавајуц́и да одгајам тинејџера?

srpski
Одговор


Многи хришц́ански родитељи се питају да ли ц́е преживети покушавајуц́и да одгајају тинејџера. Тинејџери обично деле одређене карактеристике. Прво, пролазе кроз животну фазу у којој верују да знају све што треба да знају, а оно што не знају није вредно знања. Друго, хормони и хемија којим се пуне њихов мозак и њихова тела их ометају, често их чинец́и неспособним за расуђивање као рационалне одрасле особе. Они желе оно што желе када то желе и често немају појма да ц́е их оно што траже повредити. Посао родитеља је да чувају своју децу од њих самих док пролазе кроз овај тежак период у животу.

Исус нас то индиректно учи у Матеју 7:9-10 када каже: „ Ко би од вас своме сину дао камен, кад овај затражи хлеб, или му дао змију, кад син затражи рибу?!" Понекад деца траже ствари које им изгледају добро, а које ц́е им у ствари нашкодити, па је одговорност родитеља да ураде оно што је најбоље. Имамо иста правила – ако тражимо од Бога нешто за шта мислимо да је добро, али за шта Бог зна да није, Он нам то нец́е дати.

Имати Исуса у свом дому је најбољи начин да одгајате децу. „Васпитај дете за пут којим му ваља ићи

па и када остари од њега се одмакнути неће.“ ( Приче Соломонове 22:6 ). Ако сте постали хришц́анин тако што сте позвали Исуса у своје срце, онда Свети Дух живи у вама и научиц́е вас свему (Јован 14:26; 1. Јованова 2:27), а то укључује и начин на који да одгајате своју децу. Деца уче на основу онога што виде код нас, много више од онога што им ми говоримо, тако да је веома важно бити добар пример.

Библија нас учи о важности дисциплине. „ Ко свој прут штеди мрзи свога сина, а воли га ко га на време кори “( Приче Соломонове 13:24 ). „Сина свога кажњавај докле има наде, али срцем не пожели да га до смрти доведеш “ ( Приче Соломонове 19:18 ). „ Опомени свога сина и донеће ти спокој и донеће радост души твојој “( Приче Соломонове 29:17 ). Веома је важно поставити правила и спроводити их. Када деца знају да то што раде није у реду, треба да уследи нека врста казне, али она треба да одговара „злочину“. На пример, лагање показује да се детету не може веровати, па би можда, док се то поверење не врати, време проведено ван куц́е требало да буде веома ограничено. Пошто ће желети да им поново верујете, то ће бити прилика да се науче. Најгоре што можемо да урадимо је да покушамо да постанемо пријатељ наше деце уместо родитељ.

Мотивација за дисциплину увек треба да се спроводи у најбољем интересу детета. Ефесцима 6:4 каже да не треба да раздражујемо своју децу начином на који се према њима односимо (то не значи да не дисциплинујемо; то значи да не дисциплинујемо у љутњи или фрустрацији), вец́ да их одгајамо у дисциплини и поукамакоје су одобрене од Господа. Потрудите се да кажете свом детету зашто је понашање погрешно, зашто се не слажете са њиховом проценом нечега и да радите ствари које радите из љубави према њему/њој. Јеврејима 12:7 нам говори да Бог дисциплинује сву своју децу када чинимо нешто лоше јер нас воли и не би било добро за нас, ако нас не дисциплинује. Када се деца свађају зато што су кажњена, а сигурно ће бити, мудри родитељ одговара: „Моја је одговорност да вас дисциплинујем, а ако то не учиним, ја ћу бити одговоран пред Богом."

Коначно, неколико ствари је пресудно за преживљавање одгајања тинејџера: смисао за хумор, осец́ај убеђења да радите праву ствар, ослањање на Божју мудрост у Његовој Речи и молитва, молитва, молитва! Не само да ц́е ове ствари помоц́и родитељима да „преживе“, вец́ ц́е им помоц́и и да буду модел доброг родитељства, што ц́е тинејџери на крају користити када и сами постану родитељи.

English



Врати се на Српску страну

Како да преживим покушавајуц́и да одгајам тинејџера?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries