settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исаија 53, слуга који пати' пророштво о Исусу?

srpski
Одговор


Можда највеће од свих месијанских пророчанстава у Танаку (јеврејској Библији/Старом завету) које се тиче доласка јеврејског Месије налази се у 53. поглављу пророка Исаије. Овај одељак Пророка, познат као „Слуга који пати” историјски јудејски рабини су разумели као одломак који говори о Искупитељу који ће једног дана доћи на Сион. Ево шта је јудаизам традиционално веровао о идентитету „Слуге који пати” из Исаије 53:

Вавилонски Талмуд говори: „Месија, које је његово име? Рабини кажу, ,Губави учитељ', као што је речено: „Он је понео нашу бол и носио нашу тугу; ипак ми смо га сматрали губавим, несрећним, кога Бог удара…” (Санхедрин 98б).

Мидрас Рут Рабах каже: „Још једно објашњење (по Рути 2:14); Он говори о цару Месији; ,Дођи ближе, приближи се престолу и једи од хлеба, тј. хлеб царства и умочи своје парче у сирће, ово се односи на батинање као што је речено, ,Он је рањен за наше преступе, тучен због наших неправди'“.

Јонатанов Таргум (превод) каже: „Гле, мој слуга Месија ће процветати, он ће бити на висинама и увећаће се и постаће јак“.

Зохар каже: „Он је био рањен због наших преступа,' итд…У Рајском врту постоји палата која се зове Палата синова болести; Месија улази у ову палату и укљања све болести, сав бол и сваку казну Израела; све то долази на Месију. И да није било њега, који је узео тај терет са Израела и преузеога на себе, не би постојао човек који би могао да носи казну Израела због преступа закона: и то је написано: ,Засигурно, он је нашу болест понео'”.

Велики рабин Мојсије Мајмонид каже: „На који начин ће Месија доћи….издићи ће се један кога нико до сада није познавао, и знаке и чуда које ће они видети да он чини биће доказ његовог истинског порекла; јер Свевишњи, који нам објављује своје мисли по овом питању, каже, ,Гле, човек коме је име клица проклијаће на месту своме' (Захарија 6:12). Исаија говори слично о времену када ће се он појавити, без оца или мајке или познате породице, Он ће се појавити као одојче пред њим, као корен из суве земље итд… по Исаијиним речима, када описује начин на који ће га краљеви слушати. Пред њим, краљеви ће заћутати; јер они ће видети оно што још није било речено, и оно што нису чули до тада, разумеће'”.

Нажалост, модерни јудејски рабини верују да се 53. поглавље „Слуге који пати” односи на Израел, или на самог Исаију или чак на Мојсија или неког другог јеврејског пророка. Али Исаија је јасан – он говори о Месији, као што су многи древни рабини потврдили.

Други стих Исаије 53 потврђује ово. „Подиже се пред њим као нежна биљка, као грана из опустеле земље”. Нежна биљка која се издиже односи се, несумњиво, на Месију и у ствари, то је уобичајено месијанско помињање у Исаији и на другим местима. Давидова династија требало је да заврши у осуди као посечено дрво, али Израелу је дато обећање о новом изданку који излази из пања. Цар Месија биће тај изданак.

Несумњиво да се „слуга који пати” у Исаији 53 односи на Месију. Он је једини узвишен, пред ким цареви ћуте. Месија је изданак који је изникао из пале Давидове династије. Постао је Цар над царевима. Он је обезбедио крајње искупљење.

Исаија 53 мора се разумети у контексту долазећег Цара из Давидовог рода, Месије. О Цару Месији пророковано је да ће патити и умрети да би платио за наше грехе и да ће поново устати. Он ће служити као свештеник свим народима света и применити крв искупљења да опере све оне који верују. Ово се може односити на једног јединог – Исуса Христа!

Они који Њега исповедају су Његова деца, Његово обећано потомство и плен Његове победе. Према сведоћењу јеврејских апостола, Исус је умро за наше грехе, устао поново, узнео се са десне стране Бога и сада служи као Првосвештеник који нас чисти од греха (Јеврејима 2:17; 18:1). Исус, јеврејски Месија, је онај кога је Исаија предвидео.

Рабин Моша Коен Криспин рекао је: „Овај рабин описао је оне који Исаију 53 тумаче да се односи на Израел као оне који су „напустили знање наших учитеља и приклонили се тврдоглавости својих срца и свог мишљења. Мени је драго што га тумачим, у складу са учењем наших рабина, као да се односи на Цара Месију. Ово пророштво дао нам је Исаија, по божанској сврси, да би нам обзнанио нешто о природи будућег Месије, који је дошао да избави Израел и његов живот од момента када долази у дискрецији до његовог доласка као искупитеља. Уколико било ко дође и тврди да је он сам Месија, можемо да размислимо и видимо да ли постоји у њему било каква сличност са особинама написаним овде; уколико постоји таква сличност, онда можемо да верујемо да је он Месија наша праведност; али ако не постоји, не можемо то да урадимо”.

Врати се на Српску страну

Да ли је Исаија 53, слуга који пати' пророштво о Исусу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries