settings icon
share icon
Питање

Шта је то жртва помирења?

srpski
Одговор


“Жртва помирења” се односи на чињеницу да је Исус Христос умро уместо свих грешника. Свето Писмо учи да су сви људи грешници (прочитај Римљанима 3:9-18 и Римљанима 3:23). Казна за нашу грешност је смрт. Римљанима 6:23 каже: “Смрт је наиме плата за грех, а благодатни дар Божији је − вечни живот у Христу Исусу, Господу нашем.”

Овај стих нас учи неколико ствари. Сви ми ћемо да умремо и провешћемо вечност у паклу да бисмо платили цену наших греха. Смрт је библијски израз за “одвојеност”. Наравно да ће сви да умру, али неки ће да живе на небу са Богом у вечности, док ће други да живе у паклу целу вечност. Смрт о којој се овде говори се односи на живот у паклу. Међутим, други део овог стиха нас учи да нам је вечан живот доступан кроз Исуса Христа. Ово је жртва помирења.

Исус Христ је умро умсто нас када је распет на крсту. Ми заслужујемо да једнога дана будемо стављени на крст и умремо јер смо ми ти који живе грешан живот. Али Христ је преузео казну на себе уместо нас. “Онога који није знао греха Бог је учинио грехом за нас, да ми у њему постанемо праведност Божија.” (Друга Коринћанима 5:21). Он је преузео наше место и заменио нас у ономе што смо ми заиста заслужили.

“Он је на свом телу понео наше грехе на дрво, да се опростимо грехова и да живимо за праведност; његовим ранама сте исцељени.” (Прва Петрова 2:24). Овде изнова видимо да је Христ на себе узео грехе које смо ми починили, да би платио цену уместо нас. Неколико стихова касније читамо: “Јер је и Христос једном умро за грехе, праведник за неправеднике, да нас приведе Богу, тело су му додуше, убили, али је духом оживљен” (Прва Петрова 3:18). Не само да нас ови стихови уче о “жртви” која је Исус Христ био за нас, већ и да је Он био “помирење,” што значи да је Он задовољио казну коју су грешни људи требали да плате.

Још један пасус који говори о “жртви помирења” је Исаија 53:5. Овај стих говори о Христу, да ће доћи да умре на крсту за наше грехе, врло је детаљан а распеће се догодило баш као што је и прорекао. Обратите пажњу на ове речи док га читате. “Али ОН би рањен за НАШЕ преступе, избијен за НАША безакоња; кар беше на ЊЕМУ, НАШЕГА мира ради и раном ЊЕГОВОМ МИ се исцелисмо.” Приметите замену. Овде поново видимо Христа који је платио цену уместо нас!

Ми никада не би могли да платимо цену сами од себе. Чак и кад бисмо могли, једноставно би били кажњени и остављени у паклу за целу вечност. Али Христ је преузео иницијативу да дође на земљу као Божији Син, Исус Христ, да плати цену нашег греха. Због онога што је Он учинио, ми сада имамо прилику не само да нам греси буду опроштени веч и да проведемо вечност са Њим. Да би се ово десило, прво морамо да поверујемо у оно што је Христ урадио на крсту за нас. Ми не можемо да спасимо сами себе; потребно нам је да то неко уради уместо нас.Врати се на Српску страну

Шта је то жртва помирења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries