Да ли ће дословно бити улица од злата на небу?


srpski
Питање: Да ли ће дословно бити улица од злата на небу?

Одговор:
Улице од злата на небу често се спомињу у песмама и поезији, али теже их је наћи у Библији. У ствари, у Библији постоји само један одломак који помиње улице од злата, а то је Свети град, нови Јерусалим: „И градска улица беше чисто злато &мдаш; као провидно стакло" (Откривење 21:1,21). Да ли нам, стога, овај стих говори да ће на небу дословно бити улица од злата?

Грчка реч која се преводи „злато" је чрусион и значи „злато, златни накит или обложено златом." Превести га речју„злато" је исправно, У ствари, проблеми око превода често настају када људи покушају да одреде које делове Библије треба сматрати дословним, а које у пренесеном значењу. Добра смерница у проучавању Библије је да све шватимо дословно, осим ако нам то нема смисла. А у овом поглављу Откривења, Јован не даје само неке насумичне описе. У раним деловима Открвиења 21, дат му је штап да измери град (стих 15) и он прецизно описује зид неба као да је састављен од јасписа, а сам град од злата (стих 18). Он такође описује темеље зидина града који су састављени од многог драгог камења и драгуља (стихови 19-20). Узимајући у обзир ове појединости, опис златних улица је подобан.

Ако су улице на небу састављене од злата, која им је суштина? Прво,обратите пажњу на стање злата. Када се злато нађе на земљи, није у пожељном стању у коме га траже златари. Злато мора да се растопи да би се очистило од нечистоћа, остављајући за собом само чисто злато. Злато које је Јован видео на небу било је од таквог квалитета да изгледа прозирно да би одражавало чисту светлост Божије бљештеће славе. Божија способност да прочисти није ограничена само на злато; Бог је прочистио све који ће ући у Његово небо, путем крви Исуса Христа. „Ако исповедамо своје грехе, он је веран и праведан &мдаш; да нам опрости грехе и очисти нас од сваке неправедности." Није само Божији свети град чист по Његовој замисли, већ и грађани тог града.

Неки теолози не верују дословно у идеју да су небеске улице златне. Ипак, гледајући у текст који нам је Бог дао у оквиру контекста Јовановог откривења, нема разлога да у то сумњамо. Међутим, наша пажња у вечности тешко да ће бити усредсређена на земаљска блага. Док људи теже за благом као што је злато на земљи, једног дана то ће само бити материјал за тротоар за вернике на небу. Без обзира на то колико драгог камења или материјала чине физичку грађевину на небу, ништа неће бити од веће важности, као Бог који нас воли и који је умро да нас спасе.

English
Врати се на Српску страну
Да ли ће дословно бити улица од злата на небу?