settings icon
share icon
Питање

Да ли треба да будемо свесни духовне борбе која одвија око нас?

srpski
Одговор


Од кључне је да важности да сваки хришћанин швати да је у духовној борби. Не постоји начин да се измакне од ње. Свест о духовној борби је изузетно важна. Кључни елементи упуштања у духовну борбу, поред свести, су будност, спремност, храброст и правилно оружје.

У 2. Коринц́анима 10:3–5, апостол Павле каже: „ Ми, додуше, живимо у телу, али се не боримо како тело хоће; јер оружје нашег војевања није људско, него је силно у Богу — да руши утврђења, те рушимо мудровања, и свако узвишавање које се диже против богопознања, и заробљавамо сваку мисао — за послушност Христу." Јасно је да је „наше ратовање" као хришћана духовно. Ми не водимо физичку или људску битку. Битка је на духовном нивоу — њени непријатељи, права, тврђаве и њено оружје су духовни. Ако покушамо да се боримо против духовног људским оружјем, нећемо успети и непријатељ ће бити победник.

Важно је напоменути да апостол Павле овде не говори о борби против демона. Када су Исус и апостоли изгонили демоне, радили су то заједно са другим знацима и чудима, првенствено да би доказали ауторитет онога што су рекли. У то време је било важно да Бог апостолима да снажан „доказ" да су они заиста од Бога и да су Његови посланици. Верност Светог писма је зависила од ауторитета апостола, и зато је Бог дао апостолима своју моћ да потврди њихово учење. Поента је све време била да се покаже да је крајњи ауторитет — и наше коначно духовно оружје — Свето писмо. Врста духовне битке у коју се упушта сваки хришц́анин је првенствено битка ума и срца.

Духовна битка је нешто сасвим лично за сваког хришћанина. Ђаво иде около као „лав који риче" тражећи кога да прождере", и ми морамо бити стално на опрезу (1. Петрова 5:8). Непријатељ наших душа има „пламтеће стреле" које се могу угасити само штитом вере којим рукује верник опремљен свим оружјем Божјим (Ефешанима 6:10–17). Исус нам је рекао да „бдимо и да се молимо " како не бисмо пали у искушење (Марко 14:38).

Према 2. Коринћанима 10:4–5, на овом свету постоје духовна утврђења, направљена од „мудровања" и „узвишених ствари". Реч мудровање, на грчком је, логисмос. То значи, „идеје, концепти, размишљања, филозофије". Људи овог света граде овај логизам да би се заштитили од Божије истине. Нажалост, ова утврђења често постају затвори и на крају гробнице. Као хришћани, ми имамо позив да срушимо ова утврђења и спасимо становнике. То је опасан и тежак посао, али увек имамо божански арсенал на располагању. Нажалост, један од најбољих непријатељских трикова је да нас наведе да се боримо људским оружјем, а не божанским.

Када се борите против овоземаљских филозофија, људска памет и оружје не помажу. Маркетиншке технике, контрафилозофије, убедљиве речи људске мудрости (1. Коринћанима 2:4), рационализам, организација, вештина, забава, мистика, боље осветљење, боља музика — све је то људско оружје. Ниједна од ових ствари нец́е победити у духовном рату. Једина ствар која је ефикасна — једино нападно оружје које поседујемо — је Мач Духа, који је Реч Божја (Ефешанима 6:17). Овај мач нам даје многе слободе као војницима у овој духовној борби. Имамо слободу од страха, знајући да се Бог бори за нас (Исус Навин 1:7–9) и да нас неће напустити. Имамо слободу од кривице, знајући да нисмо одговорни за душе оних који одбацују Божју поруку након што смо им је објавили (Марко 6:11). Слободни смо од очајања ако нас прогоне и мрзе, знајући да је Христос први био прогоњен и омражен (Јован 15:18) и да ће наше ране задобијене у борби бити богато и с љубављу третиране на небу (Матеј 5:10).

Све ове слободе произилазе из употребе моћног Божјег оружја — Његове Речи. Ако користимо људско оружје да се боримо против искушења злог, имаћемо само неуспехе и разочарање. Насупрот томе, Божије победе су пуне наде. „ Приступајмо с истинитим срцем у пуној вери, очишћени у срцима од зле савести и опрана тела чистом водом. Држимо непоколебљиво исповедање наше наде, јер је веран онај који је обећао " (Јеврејима 10:22-23). Срца оних који су чули и прихватили праву, целу поруку еванђеља коју су дали апостоли, су „очишћена" и „опрана чистом водом". Каква је ово вода? То је Божја Реч, која нас снажи током битке (Ефесцима 5:26; Јован 7:38).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли треба да будемо свесни духовне борбе која одвија око нас?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries