settings icon
share icon
Питање

Зашто има толико много религија? Да ли све религије воде до Бога?

srpski
Одговор


Постојање мноштва религија и став да све оне воде до Бога свакако збуњују оне који искрено траже истину о Богу, а неки у тој потрази и посустају јер мисле да је немогуће доћи до апсолутне истине. Неки опет прихватају универзалистички став да све религије воде до Бога. Скептици, наравно, виде постојање толиког броја религија као доказ да Бог или не може да се спозна, или једноставно не постоји.

У Римљанима 1:19-21 налазимо објашњење зашто постоји толико религија. Истина о Богу је доступна сваком људском бићу зато што ју је Бог учинио очигледном. Уместо да прихвати ту истину, већина људи је одбацује и на свој начин трага за спознајом Бога. Међутим, тај пут их не доводи до просветљења, већ до испразности. И управо је то основа за настајање толиког броја религија.

Многи људи не желе да верују у Бога који захтева праведност и моралност па измисле бога који није толико захтеван. Многи не желе да верују у Бога који каже да је човеку немогуће да заслужи одлазак у небо. Зато су измислили бога који прима у небо оне који су испунили одређена очекивања, следили правила и поштовали законе, или су бар дали све од себе у томе. Многи не желе да имају однос с Богом који је суверен и свемогућ. Зато су измислили бога који је нешто попут мистичне силе, а не лични и суверени владар.

Постојање мноштва религија није аргумент против Божијег постојања или за то да истина о њему није сасвим јасна. То је пре демонстрација човековог одбацивања јединог истинитог Бога. Човечанство је Бога заменило боговима који су сличнији људима. Али, таква трговина је опасна. Жеља да створимо бога по свом сопственом обличју долази из грешне природе коју сви носимо у себи, а она ће једног дана пожњети погибао (Галатима 6:7-8).

Да ли све религије воде до Бога? У суштини, да. Све осим једне воде до његовог суда. Само једна, а то је хришћанство, води до опроштења и вечног живота. Без обзира на религију коју пригрле, сви ће после смрти стати пред Бога (Јеврејима 9:27). Све религије воде до Бога, али само једна ће довести до његовог прихватања зато што једино вером у Исуса Христа човек може смело да приступи Богу. Одлука да се прихвати истина о Богу веома је важна из једног простог разлога – вечност је ужасно дуга да би се неко могао коцкати њоме. Због тога је исправан став о Богу толико важан.Врати се на Српску страну

Зашто има толико много религија? Да ли све религије воде до Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries