settings icon
share icon
Питање

Какав је хришћански поглед на пушење? Да ли је пушење грех?

srpski
Одговор


Библија нигде директно не помиње пушење. Међутим, постоји неколико принципа, који се дефинитивно могу применити на пушење. Прво, Библија нам заповеда да не дозволим да нашим телима нешто "овлада". Прва Коринћанима 6:12 објављује: "Мени је све дозвољено, али није све на корист. Мени је све дозвољено, али нећу да нешто овлада мноме." Пушење је без сумње ствара јаку зависност. Касније у истом одељку нам је речено: "Или зар не знате да је ваше тело храм Духа Светога који је у вама, кога имате од Бога, те не припадате смо себи? Ви сте наиме, скупо купљени, прославите, дакле, Бога својим телом" (Прва Коринћанима 6:19-20). Пушење је неоспорно јако лоше за ваше здравље. Доказано је да пушење оштећује плућа, а врло често и срце.

Да ли се пушење може сматрати "корисним" (Прва Коринћанима 6:12)? Да ли заиста можемо да кажемо да кроз пушење "прослављамо Бога својим телом" (Прва Коринћанима 6:20)? Да ли особа може искрено да пуши "на славу Богу" (Прва Коринћанима 10:31)? Ми верујемо да је одговор на ова три питања апслолутно "не." И због тога, верујемо да је пушење грех, и самим тим следбеници Исуса Христа не би требало да пуше.

Неки се противе овом погледу, упућујући на чињеницу да многи људи једу нездраву храну, која може исто тако да ствара зависност и буде пођеднако лоша за организам. На пример, многи људи су беспомоћно навучени на кофеин да нису у стању нормално да функционишу без прве шоље кафе у јутро. Док је ово истина, како то оправдава пушење? То је наш разлог за препирку да хришћани треба да избегавају преједање и прекомерно једење нездраве хране. Да, хришћани су често лицемери када осуђују један грех а други допуштају...али опет, како ово може да учини пушење нечим што прославља Бога?

Други аргумент против овог погледа на пушење је чињеница да су многи побожни људи били пушачи, као што је чувени британски проповедник Ц.Х. Спургеон. Изнова, не верујемо да овај аргумент има неку тежину. Верујемо да је погрешно то што је Спургеон пушио. Да ли је он са друге стране био Божији човек и фантастичан учитељ Божије речи? Апслоутно! Да ли то чини да су сви његови поступци и навике нешто што прославља Бога? Не.

Када тврдимо да је пушење грех, ми не тврдимо да су сви пушачи не спасени. Постоје многи истински верници који пуше. Пушење не спречава неког да буде спашен.Нити особа може да изгуби спасење због пушења. Пушење није ништа мање могуће опростити од било кога другог греха, било да је особа постала хришћанин, или се ради о хришћанину који признаје свој грехпред Богом (Прва Јованова 1:9). У исто време, чврсто верујемо да је пушење грех који треба да се остави и уз Божију помоћ да се превазиђе.Врати се на Српску страну

Какав је хришћански поглед на пушење? Да ли је пушење грех?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries