settings icon
share icon
Питање

Шта Свето писмо говори о коришћењу дрога?

srpski
Одговор


Свето писмо не говори директно о било ком обику коришћења недозвољених супстанци. Не постоји изричита забрана против коришћења кокаина, хероина, екстазија (МДМА), или метанфетамина. Не помиње се марихуана, канабис, пејот, магичне печурке или ЛСД. Нигде ништа не пише о дувању, шрмкању, пушењу, капању, убризгавању, лизању или било којој другој врсти уноса. То не значи да је дозвољено рекреатвоно коришћење дроге. Напротив, постоји неколико веома јасних библијских принципа који дроге стављају ван домена прихватљивог понашања.

За почетак, хришћани су под универзалним законом да поштују и покоре се законима земље (Проповедник 8:2-5; Матеј 22:21; 23:2-3; Римљанима 13:1-7; Титу 3:1; 1. Петрова 2:13-17). ЈЕДИНИ случај када нам је дозвољено да се не покоримо законима земље је када ти закони крше божанске наредбе (Данило 3 анд 6; Дела 5:29). за овај закон нема изузетка. Супротно популарном веровању, то што се не слажемо са законом не даје нам дозволу да га прекршимо.

Многима је аргумент да нема оправдања за забрану марихуане. Они тврде да је дозвољено користити марихуану са обзиром на то што је, по њиховом мишљењу, лицемерје забранити је док је дозвољена употреба никотина и алкохола. Они су можда искрени у овоме, али свеједно греше. Искрено одбацивање закона не оправдава да прекршај остане некажњен као што је наш Господ говорио. Док је грдио фарисеје што су Мојсијев закон претворили у злостављање, Христос је и даље очекивао од Својих ученика да се покоре његовим строгим захтевима (Матеј 23:1-36, поготово 1-4). Обавеза покоравања ауторитету и стрпљива истрајност кроз неправедну патњу, или нешто што шватамо као неправду (1. Петрова 2:18-23) је Божије виско мерило за нас, чак и ако то значи да се уздржавамо од марихуане због „неправедног" закона.

Наново рођени хришћани би требало да се покоре ауторитету не само формално, већ зато што имамо обавезу да живимо знад прекора ради Јеванђеља (1. Коринћанима 10:32; 2. Коринћанима 4:2; 6:3; Титу 2:1-8; 2. Петрова 3:14). Непотребно је нагласити да је криминално понашање изузетно кажњиво.

Очигледно је да први принцип не утиче на оне који користе дроге у земљама као што је Холандија где су рекреационе дриге легалне и дозвољене. Међутим, постоје принципи који су примењиви за све. На пример, од хришћана се очекује да буду добри управитељи над оним што им је Бог поверио, без обзира на наш национални идентитет (Матеј 25:14-30). То укључује и наша тела. Нажалост, недозвољене дроге су изузетно ефективе у уништавању здравља, не само физичког, већ и менталног и емотивног.

Иако је марихуана најмање штетна од свих забрањених дрога, и даље је потенцијано убитачна. Ентузијасти који је користе теше се чињеницом да за разлику од већине забрањених дрога, она наизглед не може да се предозира ако се нормално користи (на пр, кроз пушење). Али то не умањује могуће фаталне ризике као што су рак плућа, емфизем, и друге облике хроничне опструктивне плућне болести, које производи дим марихуане. Иако се марихуана може користити да да се не пуши, и тиме умањи ризик, и даље остају негативне последице које укључују оштећење репродуктивног система, имуног система и когнитивних способности.

Осим обавезе да будемо добри управитељи, наша тела нису наша. Ми смо „скупо купљени, прославите, дакле, Бога својим телом" (1. Коринћанима 6:19-20), не „пропадљивим стварима, сребром или златом, него драгоценом крвљу Христа као невиног и чистог јагњета" (1. Петрова 1:17-19). Пошто нас је купио Својим животом, Христос је уживао у стварању нечег потпуно новог, нечег донекле бизарног. Пошто нас је испунио Својим Духом, Он нас је претворио у органске храмове, на неки начин. Зато брига о здрављу није само ствар доброг управитељства, већ послушне побожности. Ово је и чудесно и затрашујуће.

Још један библијски принцип се тиче наше подложности обмани. Као грешна бића склони смо заблудама. И пошто нас Бог изузетно воли Његови непријатељи су и наши. То укључује и највећег непријатеља, Сотону, оца свих лажи (Јован 8:44), најтежег и најодлучнијег непријатеља. Апостоли нас опомињу да останемо чистог ума и будни (1. коринћанима 15:34; 1. Солуњанима 5:4-8; 2. Тимотеју 4:5; 1. Петрова 1:13; 4:7; 5:8) и подсећају нас да морамо да будемо стално на опрезу за замке ђавола (1. Петрова 5:8), који жели да нас ухвати у замку путем обмане. Трезвеност је такође битна за молитву (1. Петрова 4:7), пошто је то посушност Богу (Исаија 1:10-17).

Што се тиче зависности од друга, не стварају све забрањене дроге физичку зависност, али стварају психолошку. Иако је много људи упознато са физичком зависношћу, где тело постаје физички овисно од одређене супстанце да би могло да функционише, психолошка зависност је мање позната. Психошка зависност је заробљавање ума, и често је карактерише опсесивна склоност и недостатак жеље да се прекине. Док физичка зависност доводи тело у потчињеност, психолошка зависност доводи до послушности. Корисници обично говоре: „Прекинуо бих када бих хтео, али једноставно не желим". Овакав став доводи до дугогодишњег обрасца коришћења дроге, и корисници постају обожаватељи одбацивањем веома снажног библијског принципа. Ствар је у томе да нико не може да служи два господара (Матеј 6:24; Лука 16:13). Сваки пут када неко клечи пред богом дроге је време када је окренуо леђа библисјком Богу.

На крају, Свето писмо нас учи „одрекнемо безбожности и светских жудњи, да живимо разборито и праведно и побожно на овом свету" (Титу 2:12).Врати се на Српску страну

Шта Свето писмо говори о коришћењу дрога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries