settings icon
share icon
Питање

Какво представляват седемте Божии духа?

srpski
Одговор


„Седемте Божии духа" са споменати в Откровение 1:4, 3:1, 4:5, и 5:6. Те не са определени конкретно и затова не е възможно да се правят каквито и да е категорични заключения. Откровение 1:4 споменава, че седемте духа са пред Божия трон. Откровение 3:1 посочва, че Исус „държи" седемте Божии духа. Откровение 4:5 свързва седемте Божии духа със седемте огнени светилника, които са пред Божия трон. Откровение 5:6 идентифицира седемте духа със „седемте очи" на Агнето и заявява, че те са „разпратени по земята".

Има поне три възможни тълкувания на седемте Божии духа. Първото е, че седемте Божии духа символизират Светия Дух. Библията и особено книгата Откровение използва числото 7 за обозночаване на съвършенство и завършеност. Ако това е значението на „седем" в „седем духа", тогава то не се отнася до седем различни Божии духа, а по-скоро до съвършения и завършен Свети Дух. Второто виждане е, че седемте Божии духа се отнасят до седем ангелски същества, вероятно серафими или херувими. Това би било в съзвучие с многобройните останали ангелски същества, които се описват в книгата Откровение (Откровение 4:6-9; 5:6-14; 19:4-5).

Трета възможност се основава на Исая 11:2, където се казва: „И духът Господен ще почива на него, Дух на мъдрост и разум, Дух на съвет и на сила, Дух на знание и на страх от Господа". Това би могло вероятно да обясни седемте Божии духа: (1) Дух Господен, (2) Дух на мъдрост, (3) Дух на разум, (4) Дух на съвет, (5) Дух на сила, (6) Дух на знание, (7) Дух на страх от Господ. Библията не ни казва конкретно кои/какви са седемте духа, но първото тълкуване, че те са Светият Дух, изглежда най-вероятно.

EnglishВрати се на Српску страну

Какво представляват седемте Божии духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries