settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је пакао вечна одвојеност од Бога?

srpski
Одговор


Библија је јасна да постоје два могуц́а одредишта за сваку људску душу након физичке смрти: рај или пакао (Матеј 25:34, 41, 46; Лука 16:22–23). Само праведници наслеђују вечни живот, а једини начин да буду проглашени праведнима пред Богом је вера у смрт и васкрсење Исуса Христа (Јован 3:16–18; Римљанима 10:9). Душе праведника иду директно у Божје присуство (Лука 23:43; 2. Коринц́анима 5:8; Филипљанима 1:23).

За оне који не приме Исуса Христа као Спаситеља, смрт значи вечну казну (2. Солуњанима 1:8–9). Ова казна је описана на различите начине: огњено језеро (Лука 16:24; Откривење 20:14–15), спољашња тама (Матеј 8:12) и затвор (1. Петрова 3:19) на пример . Ово место казне је вечно (Јуда 1:13; Матеј 25:46). Не постоји библијска подршка за идеју да после смрти људи добијају још једну прилику да се покају. У Јеврејима 9:27 јасно се каже да сви умиру физички и након тога, долази суд. Хришц́анима је већ суђено и они су осуђени. Исус је ту казну преузео на Себе. Наш грех постаје Његов и Његова праведност постаје наша када поверујемо у Њега. Пошто је Он узео нашу праведну казну, не треба да се плашимо да ц́емо икада више бити одвојени од Њега (Римљанима 8:29–30). Суд за невернике тек предстоји.

Друга Солуњанима 1:8–9 каже:„ У пламеном огњу који ће казнити оне што не знају Бога и оне што нису послушни еванђељу о Господу нашем Исусу, који ће бити кажњени вечном пропашћу далеко од лица Господњег и од његове силне славе." Беда пакла ц́е се састојати не само од физичког мучења, вец́ и од агоније одсечености од свих путева срец́е. Бог је извор свих добрих ствари (Јаковљева 1:17). Бити одсечен од Бога значи изгубити свако излагање било чему добром. Пакао ц́е бити стање вечног греха; ипак ц́е они који тамо пате имати потпуно разумевање ужаса греха. Кајање, кривица и стид биц́е бескрајни, али прац́ени уверењем да је казна праведна.

Више нец́е бити обмане о „доброти човека". Бити одвојен од Бога значи бити заувек искључен од светлости (1 Јованова 1:5), љубави (1 Јованова 4:8), радости (Матеј 25:23) и мира (Ефешанима 2:14) јер је Бог извор свих тих добрих ствари. Било које добро које посматрамо у човечанству, само је одраз Божјег карактера, на чију смо слику створени (Постање 1:27).

Док ц́е духови оних који су препорођени Божјим Светим Духом остати заувек са Богом у савршеном стању (1. Јованова 3:2), супротно је тачно за оне у паклу. У њима неће бити ничег од Божије доброте. И било које добро за које су мислили да представљају на земљи биц́е приказано баш тако какво је, себично, похотно, идолопоклонство (Исаија 64:6). Човекове идеје о доброти ц́е бити измерене у односу на Божије савршенство и светост, где ће се видети њени озбиљни недостатци. Они који су у паклу, заувек су изгубили прилику да виде Божје лице, чују Његов глас, искусе Његово опроштење или уживају у Његовом заједништву. Бити заувек одвојен од Бога је крајња казна.

Wхатевер гоод тхеy маy хаве тхоугхт тхеy репресентед он еартх wилл бе шоwн фор тхе селфиш, лустфул, идолатроус тхинг ит wас (Исаиах 64:6). Ман'с идеас оф гооднесс wилл бе меасуред агаинст тхе перфецтион оф Год'с холинесс анд бе фоунд северелy лацкинг. Тхосе ин хелл хаве форевер лост тхе чанце то сее Год'с фаце, хеар Хис воице, еxпериенце Хис форгивенесс, ор ењоy Хис феллоwшип. То бе форевер сепаратед фром Год ис тхе ултимате пунишмент.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да је пакао вечна одвојеност од Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries