settings icon
share icon
Питање

Који је други долазак Исуса Христа?

srpski
Одговор


Други долазак Исуса Христа је нада свих верника да је Бог у контроли свих ствари и да је веран обећањима и пророшвима у Својој речи. Код свог првог доласка, Исус Христ је дошао као беба, у шталу у Бетлехему, баш као што је и проречено. Исус је испунио многа од пророштава о Месији током свог рођења, живота, службе, смрти и васкрсења. Међутим, постоје нека пророштва о Месији која Исус није, или није још испунио. Други Христов долазак ће бити повратак Христа да испуни преостала пророштва. Код свог првог доласка, Исус је био слуга који је патио. При свом другом доласку, Исус ће бити победнички Цар. Код свог првог доласка, Исус је дошао у најпонизнијим околностима. При свом другом доласку Исус ће доћи са небеским војскама на Његовој страни.

Старозаветни пророци нису правили разлику између ова два доласка. Ово се може видети у Писму у Исаији 7:14; 9:6-7; и Захарији 14:4. Као последица пророштава која су изгледала да говоре о две различите особе, многи Јеврејски учитељи су веровали да ће бити доћи оба, и Месија који ће патити и Месија победник. Оно што су они пропустили да швате је да ће један исти Месија исунити обе улоге. Исус је испунио улогу слуге који је патио (Исаија поглавље 53) у свом првом доласку. Исус ће испунити улогу Израелског избавитеља и Цара при свом другом доласку. Зехарија 12:10 и Откривење 1:7, описујући други долазак, гледају уназад, на време када је Исус прободен. Израел и цео свет, ће жалити што нису прихватили Месију први пут када је дошао.

Пошто се Исус попео на небо, анђели су објавили апостолима: “Људи Галилејци, што стојите и гледате на небо? Овај Исус, који је од вас вазнет на небо, доћи ће на исти начин како сте га видели да одлази на небо” (Дела 1:11). Захарија 14:4 идентификује место другог доласка као Маслинску гору. Матеј 24:30 објављује: “И тада ће се на небу појавити знак Сина човечијег, па ће тада закукати сва племена на земљи, и угледаће Сина човечијег где долази на облацима небеским са силом и великом славом.” Тит 2:13 описује други долазак као “славан долазак.”

О другом доласку се говори у најситније детаље у Откривењу 19:11-16: "И видех отворено небо, и види бео коњ, и који седи на њему зове се Верни и Истинити, и он суди и ратује по правди. Очи су му ватрени пламен, а на глави су му многе круне, са написаним именом које нико не зна сем њега. И беше обучен у хаљину натопљену крвљу, и његово име зове се Реч Божија. А небеске војске на белим коњима, обучене у бело, чисто платно, пратиле су га. И из његових уста изађе оштар мач−да њим побије многобошце. И он ће им бити пастир са гвозденом палицом; и он ће газити муљагу љутог вина гнева Бога Сведржитеља. Он на хаљини и на свом бедру има написано име: ЦАР ЦАРЕВА И ГОСПОДАР ГОСПОДАРА."Врати се на Српску страну

Који је други долазак Исуса Христа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries